default-image

Προτείνουν ψήφισμα για τον ΕΝΦΙΑ

Κρήτη
Προτείνουν ψήφισμα για τον ΕΝΦΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόταση ψηφίσματος για τον ΕΝΦΙΑ κατέθεσε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η "Λαϊκή Συσπείρωση" αναφέροντας:

«Πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ο νόμος αυτός, ο οποίος αφορά τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, είναι ένας άδικος νόμος. Με τον τρόπο αυτό μονιμοποιεί ένα δήθεν έκτακτο χαράτσι στη λαϊκή κατοικία, αυξάνει τη φορολόγηση κάθε μικροϊδιοκτησίας ανεξάρτητα από τη χρήση της, ενώ περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Συν τοις άλλοις, επιβάλλει τη φορολόγηση της ακίνητης δημοτικής περιουσίας που στην πράξη σημαίνει μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των δήμων, με άμεσες επιπτώσεις στα οικονομικά τους, με την αναγκαστική επιβολή τελών και φόρων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά - υπηρεσιακά έξοδα, στη  λειτουργία των κοινωνικών δομών, κ.λπ.  

Και ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί μέρος του ματωμένου πλεονάσματος για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση και ταυτόχρονα απόδειξη ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι και η ανάκαμψη για το κεφάλαιο προϋποθέτουν τη μονιμοποίηση των χαρατσιών και των δεκάδων αντιλαϊκών φόρων για τη λαϊκή οικογένεια. Από 500 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωναν για το φόρο ακίνητης περιουσίας το 2009, σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων θα κληθεί να πληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το "φούσκωμα" των χαρατσιών, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του "ενιαίου φόρου ακινήτων" ανέδειξε έναν ακόμα παράγοντα που οδηγεί σε υπέρογκη φορολόγηση μικρών αξιών ακίνητης περιουσίας σε απομακρυσμένους οικισμούς: Ο μη καθορισμός ξεχωριστών τιμών ζώνης στις αντικειμενικές αξίες ανά δημοτική ενότητα στους "καλλικρατικούς" δήμους οδήγησε σε περιπτώσεις απομακρυσμένων οικισμών, που είναι εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, να υπολογίζεται ο φόρος βάσει των κατώτερων αντικειμενικών αξιών του οικείου δήμου. Ο τρόπος αυτός υπολογισμού οδηγεί σε υπέρογκα χαράτσια, π.χ. σε εκτάσεις ορεινών χωριών π.χ. Καρκαδιώτισσα υπολογίζεται αντικειμενική αξία πόλης Ηρακλείου, κ.ά.

Η κυβέρνηση, με τις πολυαναμενόμενες αλλαγές του ΕΝΦΙΑ, τις επιμέρους βελτιώσεις και διορθώσεις δεν αλλάζουν την ουσία. Προσπαθεί να παραπλανήσει το λαό, να του δημιουργήσει ψεύτικες ψευδαισθήσεις, εντέλει να παγιδεύσει τη δίκαιη λαϊκή κατακραυγή και αγανάκτηση.

Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια να συνδεθεί η τοπική διοίκηση με την είσπραξη του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για να μειωθούν οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων. Δε θα δεχτούμε ως δήμοςνα παίξουμε το ρόλο "Δούρειου Ίππου" για την εφαρμογή του. Η λαϊκή οικογένεια δεν αντέχει άλλους φόρους!

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά από την κυβέρνηση:

1. Την απόσυρση συνολικά του νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Αυτός ο νόμος δεν παίρνει καμία απολύτως διόρθωση.

2. Αφορολόγητη η πρώτη και η δευτερεύουσα κατοικία, που καλύπτουν ανάγκες στέγασης και αναψυχής.

3. Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη.

4. Καμία φορολόγηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης στους δήμους.

5. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς επίσης να καταργηθούν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα και οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο.

6. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των φτωχών οικογενειών.

7. Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου.

8. Διαγραφή και πάγωμα χρεών για ανέργους, φτωχούς μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News