default-image

Έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 450 εκατ. € στην Κρήτη

Κρήτη
Έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 450 εκατ. € στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο, συνολικής ισχύος 190 μεγαβάτ και κόστους επένδυσης 450 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Κρήτη η γαλλική EdF μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα.

Το έργο έχει αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (η αίτηση για την έκδοση άδειας παραγωγής είχε υποβληθεί το 2002), ενώ την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκε, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, η περιβαλλοντική μελέτη.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η ενέργεια που θα παράγεται από τα αιολικά κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης ρεύματος στο νησί θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού στον ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού, το οποίο θα παράγει ενέργεια στις περιόδους που υπάρχει ανάγκη για την κάλυψη των αναγκών του νησιού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EDF EΝ Ελλάς Λ. Λαζαράκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εταιρεία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη του έργου στις διαδικασίες του νόμου των στρατηγικών επενδύσεων (fast track) και η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως τα μέσα του 2015. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το έργο θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη, άρα και σε μείωση του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Το Υδροηλεκτρικό-Αντλητικό σύστημα θα κατασκευαστεί στη θέση "Κουτράλια - Άνω Λιμνιά" στα σύνορα των νομών Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου και θα περιλαμβάνει δύο ταμιευτήρες (λιμνοδεξαμενές) χωρητικότητας 1,2 εκατ. κυβικών μέτρων η κάθε μία, τέσσερις υδροστροβίλους παραγωγής ρεύματος, συνολικής ισχύος 100 μεγαβάτ, καθώς και οκτώ αντλίες που θα μεταφέρουν το νερό στον άνω ταμιευτήρα.

Τα αιολικά πάρκα χωροθετούνται στις θέσεις Σπίνα των δήμων Πλατανιά και Κανδάνου-Σελίνου Χανίων (34 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Πλακάκια του δήμου Πλατανιά (14 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία), Λαμπινή του δήμου Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου (11 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία) και Καλή Συκιά στον ίδιο δήμο (47 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία).

Η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων προβλέπει ότι οι υδροληψίες για την πλήρωση της κάτω δεξαμενής θα γίνουν από υφιστάμενες γεωτρήσεις καθώς και από τις εκροές της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των Μαλίων, μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Απρίλιο).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News