Ειδήσεις

Τσάμπα η χαρά για τη... σύνταξη στα 62

Ως μεγάλη κοροϊδία για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές του χώρου τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί της συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ στο 62ο έτος της ηλικίας τους, καθώς, μπαίνοντας ο όρος των 40 χρόνων ασφάλισης, στην πραγματικότητα ούτε ένας ασφαλισμένος του Οργανισμού δεν ωφελείται σήμερα, αφού «δε βγαίνουν τα νούμερα».

Αν δεν έμπαινε αυτός ο όρος, όπως λένε, τότε και μόνο τότε θα επρόκειτο πράγματι για μια πολύ καλή τροπολογία, που θα έδινε ανάσα στους ανθρώπους της υπαίθρου!

Αναλυτικότερα, η δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και στο 62ο έτος ηλικίας τούς δίνει τροπολογία των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα logistics.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι αγρότες συνταξιοδοτούνται στα 67 έτη, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης.

Η ετήσια δαπάνη, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκτιμάται (βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας) σε 10.500.000 ευρώ από το 2017 και μετά.

Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται σε μόλις 225.000 ευρώ, για το 2015 σε 4.390.000 ευρώ και για το 2016 σε 7.560.000 ευρώ.

Επισημαίνεται πως σε περίπτωση που ο ΟΓΑ είναι τελευταίος ασφαλιστικός φορέας, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η αίτηση συνταξιοδότησης δε διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.

«Μας εμπαίζουν»

«Η σύνταξη βγήκε στο 1988», λέει ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τζουλιαδάκης και προσθέτει: «Δηλαδή, για να βγει κάποιος στη σύνταξη στα 62, θα πρέπει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές από το 1988 που ξεκίνησε αυτό το σύστημα. Άρα, για να βγει κάποιος στη σύνταξη, θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2028! Αν ήθελαν να βοηθήσουν τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, θα μπορούσαν, χωρίς τον όρο των 40 χρόνων ασφάλισης, να έβγαιναν οι αγρότες οι ταλαιπωρημένοι από τα 62 στη σύνταξη, και τελειώσαμε».

Καταλήγοντας, ο κ. Τζουλιαδάκης λέει πως «με επικοινωνιακά τρικ τέτοιου τύπου προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο»...

«Τώρα λένε άλλα»

«Πριν από λίγες μέρες μιλούσαν για την ενοποίηση των ταμείων μέσα στο 2016. Και τώρα λένε άλλα. Ποιος μπορεί να τους εμπιστευτεί;», διερωτάται ο πρόεδρος των αμπελουργών της Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Εξάλλου, έτσι όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει πως θα έχουμε ταμεία στο μέλλον και δε θα έχουν τιναχθεί στον αέρα; Κι εγώ που ασφαλίστηκα το 1988, με το που άνοιξε το σύστημα πάω στα 67. Επομένως, πλάκα μας κάνουν; Εκτός και αν μιλούν για το 2150», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

«Τελικά θέατρο η όλη ιστορία»

Στο ίδιο μήκος κύματος μιλάει στην εφημερίδα μας και ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης.

«Αν υπήρχαν ενδιάμεσες ρυθμίσεις, θα ήταν καλό αυτό το σύστημα. Αλλά σήμερα δεν πιάνει κανέναν. Αυτοί που πλήρωναν το 1988 για να μπουν στη σύνταξη στα 62 θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2028. Επομένως, είναι θέατρο η όλη ιστορία»...

Ο Μιχάλης Καμπιτάκης τονίζει εξάλλου ότι «θα μπορούσαν να πάνε στα 67, όταν άλλαξε πρόσφατα ο νόμος, μόνο όσους ήταν ασφαλισμένοι 10 χρόνια. Που και αυτό δε στέκει. Και τους άλλους που είχαν φτιάξει τα χαρτιά τους για να μπουν στη σύνταξη να τους εξαιρέσουν από τη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια