Ειδήσεις

Παρέμβαση για τη μεταφορά αποβλήτων υδραργύρου

Με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εσωτερικών η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Διακάκη, ο Κώστας Δερμιτζάκης και άλλοι 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνουν αναφορικά με την παράνομη, όπως χαρακτηρίζουν, διασυνοριακή μεταφορά αποβλήτων υδραργύρου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν, «σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της 20ής/08/14 του ΥΠΕΚΑ "[...] γερμανική εταιρεία, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις στη Γερμανία στις οποίες προκύπτει υδράργυρος από επεξεργασία αποβλήτων που περιέχουν υδράργυρο, ενώ όφειλε να διαθέτει τα απόβλητα σε ιδιόκτητο υπόγειο χώρο διάθεσης, τα διακινούσε στο εξωτερικό ως προϊόν, μέρος των οποίων έχει διακινηθεί και μέσω της Ελλάδας προς τρίτες χώρες[...]". Παράλληλα, στο ίδιο δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι "[...] διαπιστώθηκε ότι η διακίνηση του αποβλήτου έγινε με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων χωρίς να τηρηθούν οι κανόνες που επιβάλλει ο κανονισμός για τη διασυνοριακή μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων [...]".

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύονται σε ιστότοπους και εφημερίδες (ενδεικτικά αναφέρεται δημοσίευμα της "Καθημερινής" από 02.09.2014) εκφράζονται σοβαρά ερωτηματικά για το εάν υπάρχουν και πού βρίσκονται αποθηκευμένες εντός της χώρας και άλλες ποσότητες επικίνδυνου και τοξικού υδραργύρου.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν υποδομές διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων και είναι εύλογη η ανησυχία ότι την παρατεινόμενη προσωρινή αποθήκευση των επικίνδυνων φορτίων μπορεί να ακολουθεί η παράνομη διάθεσή τους σε ΧΥΤΑ ή και ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

Δεδομένου ότι εκκρεμεί η κύρωση της διεθνούς συμφωνίας για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις τοξικές επιδράσεις του υδραργύρου, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

? Τι αποτελέσματα έφεραν οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ποσοτήτων υδραργύρου αποθηκευμένων προσωρινά στην Ελλάδα και την τελική διακίνησή τους στο εξωτερικό και τι απέδωσαν οι έρευνες όσον αφορά τον εντοπισμό των ενόχων;

? Τι μέτρα προτίθεται να λάβουν ώστε να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (επιθεωρητές περιβάλλοντος, χημικές υπηρεσίες, τελωνεία) για να ενταθούν οι διασυνοριακοί έλεγχοι και η παρακολούθηση για την ορθή συμπλήρωση εντύπων, συνοδεία των αναγκαίων συνοδευτικών εγγράφων και έλεγχοι για παράνομη ή μη διακίνηση επικίνδυνων ή τοξικών υλικών;

? Τι μέτρα προτίθενται να αναλάβουν ώστε να δημιουργηθεί μηχανισμός "έγκαιρης προειδοποίησης" σε επίπεδο Ε.Ε. για τον εντοπισμό και κοινής αντιμετώπισης περιπτώσεων νόμιμης ή και παράνομης διακίνησης επικίνδυνων και τοξικών ουσιών;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια