Ειδήσεις

Ερώτηση Ανδρουλάκη σε Χαρδούβελη για τα αναπτυξιακά ομόλογα από την ΕΚΤ

Ερώτηση ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, σχετικά με τα αναπτυξιακά ομόλογα από την ΕΚΤ συν ομολογίες έργου (Project Bonds).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών: κ. Γκίκα Χαρδούβελη

Θέμα: "Αναπτυξιακά ομόλογα από την ΕΚΤ συν ομολογίες έργου (Project Bonds)",

Ο προγραμματισμός επενδύσεων σε υποδομές -ύψους 25δις ευρώ έως το 2030- κινδυνεύει από τη συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων και την απροθυμία τραπεζών και επενδυτών να δεσμευτούν σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. Η παρότρυνση του Μ. Ντράγκι -εν μέσω γενικευμένης στασιμότητας στην Ευρωζώνη- για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων των χωρών της στα όρια των δημοσιονομικών στόχων έχει πλατωνικό χαρακτήρα για μια σειρά απ' αυτές. Είναι επείγουσα ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να απαιτήσουν τα μέτρα "ποσοτικής χαλάρωσης" της ΕΚΤ να επεκταθούν μέχρι τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών ομολόγων μεγάλης κλίμακας (έμμεσα πρόκειται για καλυμμένη light μορφή ευρωομολόγου). Συμπληρωματικά μπορούν ν' αξιοποιηθούν οι δυνατότητες εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης όπως οι ομολογίες έργου (project bonds). Η ΕΤΕπ κάνει ήδη χρήση του σχετικού χρηματοδοτικού εργαλείου μέσω της πρωτοβουλίας "Europe 2020 Project Bond Initiative" αλλά είναι μικρής έκτασης καθώς απουσιάζουν: η αξιόπιστη πιστοληπτική βαθμολόγηση των κίνδυνων, το κανονιστικό πλαίσιο για την επαρκή εποπτεία και διαφάνεια των οικονομικών στοιχείων και ο επιμέρους καθορισμός σταθερών φορολογικών πλαισίων με κίνητρα για τη μακροχρόνια δέσμευση κεφαλαίων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

- Θα επιμείνει η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς της Ευρωζώνης για την αξιοποίηση εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης (αναπτυξιακά "ευρωομόλογα" και project bonds) που ευνοούν τις παραγωγικές τοποθετήσεις μακράς πνοής και αυξάνουν την απασχόληση και τους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια