default-image

Ερώτηση Ανδρουλάκη σε Χαρδούβελη, για τα 29 δισ. που εξαιρετέθηκαν από το PSI

Ερώτηση Ανδρουλάκη σε Χαρδούβελη, για τα 29 δισ. που εξαιρετέθηκαν από το PSI

Ερώτηση ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, σχετικά με τα 29 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία από το αναδρομικό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ που εξαιρέθηκαν από το PSI.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Ερώτηση, προς τον υπουργό Οικονομικών: κ. Γκίκα Χαρδούβελη

Θέμα: "29 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία από το αναδρομικό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ που εξαιρέθηκαν από το PSI"

H εξαίρεση των ομολόγων της ΕΚΤ από το PSI, με την αιτιολογία ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί ζημιές, αποστέρησε 29 δις ευρώ από την ελληνική οικονομία και κόστισε τον Αύγουστο άλλα 4δις ευρώ σε χρεολύσια. Μάλιστα ο καταχρηστικός τρόπος με τον όποιο έγινε την τελευταία στιγμή η ανταλλαγή των παλιών ομολόγων με νέα διαφορετικού κωδικού και ημερομηνίας έκδοσης ζημίωσε κυρίως τους Έλληνες μικροομολογιούχους. Ωστόσο, το 2010, ο τότε Κεντρικός Τραπεζίτης Τρισέ αγόρασε μέσω του προγράμματος SMP κρατικά ομόλογα για να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες από τη χρεοκοπία με την σιωπηρή συμφωνία -που δεν τηρήθηκε ποτέ- ότι δε θα προέβαιναν σε μαζικές πωλήσεις ομολόγων. Ομοίως, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) του 2013 καθώς και τα πρόσφατα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης όπως η αγορά καλυμμένων και ενυπόθηκων ομολόγων επιτρέπουν την πιθανότητα να υποστεί κεφαλαιακές ζημιές ο ισολογισμός της ΕΚΤ και αναιρούν όλα τα επιχειρήματα κατά της συμμετοχής των ομολόγων της στο ελληνικό PSI.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

- Κατά τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος όποτε κι αν λάβει χώρα, θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα φόρα, ευρωπαϊκά και διεθνή, το αναδρομικό κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ και εξαιρέθηκαν κατά το PSI;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News