default-image

Μετά την πρωτοφανή βεβήλωση, αναζητούν τους ιερόσυλους

Κρήτη
Μετά την πρωτοφανή βεβήλωση, αναζητούν τους ιερόσυλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την παραδειγματική τιμωρία των ιερόσυλων ζητούν τώρα οι κάτοικοι των Ανωγείων, καθώς η υπόθεση της βεβήλωσης στο εκκλησάκι της Νίδας έχει προκαλέσει σοκ.

Η αφόδευση σε ιερό χώρο και τα κόπρανα πάνω σε εικόνες του Χριστού αποτελούν πρωτοφανές περιστατικό σε πανελλήνιο επίπεδο που προκαλεί αγανάκτηση, αλλά και θλίψη για τη μικρότητα κάποιων που δε σέβονται τα πιστεύω και τη θρησκεία των συνανθρώπων τους.

Στο άκουσμα της είδησης οι κτηνοτρόφοι των Ανωγείων δε θέλησαν να χάσουν ούτε λεπτό και χωρίς καν να ειδοποιήσουν την Αστυνομία πήγαν τα ξημερώματα και καθάρισαν το μικρό εκκλησάκι της Αναλήψεως.

To anogi.gr συνάντησε και συνομίλησε με τον Ανωγειανό βοσκό που πρώτος είδε τα αίσχη που είχαν συμβεί στο μικρό εκκλησάκι μαζί με τη γυναίκα του.

Ο Άριστος Σταυρακάκης (Βασιλέα) μίλησε με χαραγμένη στο βλέμμα και στον τόνο της φωνής του την οργή αλλά και την απέχθεια για αυτούς που έκαναν αυτή την πράξη. Αυτός ήταν ο βοσκός που μαζί με τη γυναίκα του, Αγάπη, αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα στη μικρή εκκλησία. Ένας ναός που βρίσκεται στη Νίδα για πάνω από 150 χρόνια και ο Άριστος βοσκός εκεί για παραπάνω από μισό αιώνα, όπου για πρώτη φορά στη ζωή του βλέπει ιδίοις όμμασι τέτοιο απίστευτο περιστατικό.

Τι είδε όμως το βράδυ της Κυριακής ο Άριστος. Η αφήγησή του είναι χαρακτηριστική.

«Περίπου στις 11 το βράδυ την Κυριακή είδα αυτό το αίσχος μαζί με τη γυναίκα μου. Παρόλο που είχα δρομολόγιο στην Πεδιάδα Ηρακλείου την άλλη μέρα, ήτανε σαν να μπήκε φωθιά μέσα μου μόλις είδα αυτά τα αίσχη. Ακόμη εδά που σου μιλώ δεν έχω πάει ακόμη στο σπίτι μου. Δεν αισθανόμουνα καλά. Λέω στην εκκλησία τώρα να υπάρχουν αυτά τα πράματα δεν είναι σωστό να βγαίνουνε άνθρωποι να τα θωρούνε... Και λέω, να πάρω θέλει τη γυναίκα μου πρωί-πρωί να πάμε να ξεβρομίσουμε την εκκλησία. Εγώ το είδα τη Κυριακή με τη γυναίκα μου - δε γατέχω μπορεί και να 'χε γίνει αυτό το Σάββατο, δεν μπορώ να το ξέρω αυτό.

Δεν εμπορούσα να θωρώ την εκκλησία ετσά. Ξημερώματα ήταν με τη γυναίκα μου που επήγαμε να την καθαρίσουμε. Ενάψαμε τα κεριά για να θωρούμε και να καθαρίσουμε. Επήγα με τη γυναίκα με γάντια και εγώ με μια σπάτουλα. Και τα βγάναμε όξω - μιλούμε εδά για όγκο. Σαν να πιάσεις πηλό και να το αφήσεις και να πομείνει εκειά. Ήθελε δουλειά για να βγει…».

Σε ερώτηση τι αντίκρισε όταν μπήκε μέσα στην εκκλησία ο Άριστος Σταυρακάκης περιγράφει:

«Στην Αγία Τράπεζα είναι ένα υφαντό της εκκλησίας και έχουνε κατουρήσει στη μέση-μέση εκεί. Μιλούμε για ποσότητα, αυτό όλο δεν ήτανε ενός ανθρώπου, μπορεί να ήτανε τρεις και τέσσερις. Μετά επιάσανε το εικονισματάκι με ένα νάιλον που το βρήκανε μέσα στην εκκλησία και το κρατούσανε και σαν τη σπάτουλα το χρησιμοποιήσανε και βρομέζανε τα πρόσωπα των Αγίων. Τσι τοίχους δε τσι βρομίζανε, μόνο κατά λάθος να τον έφευγε λίγο, όχι επίτηδες. Όλες όμως οι εικόνες που ήτανε στο ιερό της εκκλησίας ήτανε μουντζουρωμένες στη μούρη, στο πρόσωπο. Και μετά από ένα θυμιατό που επήρανε με το κάρβουνο που είχε, εγράψανε καθαρά χωρίς ορθογραφικά λάθη αυτό με το Δία, και το τονίζω αυτό, ούτε βοσκοί ήσανε, ούτε Ανωγειανοί στο εγγυούμε εγώ αυτό το πράμα.

Το "φάτε σκ…α κερνάει ο Δίας" το γράψανε στην Αγία Τράπεζα από πάνω εκεί που είναι το στρογγυλό. Πεντακάθαρα το γράψανε αυτό με το κάρβουνο και μετά τα βάλανε όλα, κάρβουνο και εικόνες, στην κολυμπήθρα…».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News