default-image

Έχουν χάσει τον ύπνο τους στην παραλιακή

Κρήτη
Έχουν χάσει τον ύπνο τους στην παραλιακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφόρητη ηχορύπανση από γνωστό κέντρο διασκέδασης της νύχτας, στο κέντρο του Ηρακλείου, βιώνουν κάτοικοι της οδού Μητσοτάκη (παραλιακή), οι οποίοι επανειλημμένα έχουν καταγγείλει το πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι η ζωή τους έχει καταντήσει μια κόλαση, όπως λένε, καθώς χάνουν τον ύπνο τους, οι υπεύθυνοι του καταστήματος συνεχίζουν απτόητοι, με τους κατοίκους, μη αντέχοντας άλλο αυτήν τη κατάσταση, να απευθύνονται για άλλη μια φορά στις Αρχές, ζητώντας λύση.

Προχωρώντας σε νέες καταγγελίες, τη βδομάδα που πέρασε ομάδα κατοίκων συναντήθηκε - μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινό - με τους αντιδημάρχους κ. Χ. Μαμουλάκη και Γ. Αναστασάκη και ζήτησε τη δραστηριοποίηση του Δήμου για να σταματήσει η νυχτερινή ηχορύπανση της γειτονιάς τους από το γνωστό κλαμπ.

Από τους αντιδημάρχους δηλώθηκε η υποστήριξη της δημοτικής Αρχής και ζητήθηκε μικρή πίστωση χρόνου προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενημέρωσή τους και να οργανώσουν τις ενέργειές τους, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, οι οποίοι τώρα ελπίζουν πως επιτέλους κάτι καλό για εκείνους θα γίνει ώστε να ανακτήσουν και πάλι τη χαμένη τους ηρεμία τις βραδινές ώρες.

Το συγκεκριμένο κατάστημα, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν οι δυσαρεστημένοι πολίτες, «δεν έχει άδεια για μουσική, σφραγίζεται κατά καιρούς αλλά ξανανοίγει, λειτουργεί ως χορευτικό κέντρο και μόνο νύχτα, με εκκωφαντική μουσική, εμποδίζοντας τον ύπνο και καταστρέφοντας την ψυχική μας ηρεμία». Και αυτό την ώρα που, όπως καταγγέλλουν, «μαθαίνουν πώς και σε άλλες περιοχές του κέντρου της πόλης, υπάρχουν αντίστοιχες κινήσεις κατοίκων, που υποφέρουν από το θόρυβο προκαλούν οι ταβέρνες και τα μπαρ».

Θεωρώντας αναγκαίο να δημοσιοποιούνται οι καταγγελίες και οι κινήσεις διαμαρτυρίας που γίνονται, για να υπάρξει αλληλοενημέρωση, συντονισμός των επιτροπών και μεγαλύτερη πίεση στις Αρχές, όπως σημειώνουν, δημιούργησαν και blog για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική δικτύωσή τους με τίτλο "Ηχορύπανση Στοπ", όπως και σελίδα στο Facebook ("Πολίτες Κατά της Ηχορύπανσης"), όπου αναφέρουν επιγραμματικά τις κυριότερες πηγές ηχορρύπανσης στο Ηράκλειο και τονίζουν πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που έχουν δημοσιοποιήσει οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν, περιγράφοντας το πρόβλημα που βιώνουν, ότι «μετά τις 12:30 τα μεσάνυχτα, η ζωή μας γίνεται κόλαση από το ρυθμικό μπιτ της χορευτικής εκτόνωσης ή από τις κορώνες και τους λαρυγγισμούς ανάλογα με το πρόγραμμα... Ο θόρυβος κορυφώνεται κατά τις 4 π.μ. και κρατά ως τα ξημερώματα. Επίσης, δεν είναι αμελητέος ο θόρυβος των θαμώνων κατά την αναχώρησή τους, οι οποίοι σε κατάσταση μέθης φωνασκούν, βρίζουν, μαρσάρουν τα αυτοκίνητά τους, τσακώνονται...

Η περιοχή είναι καθαρά τόπος κατοικιών. Το συγκεκριμένο διασκεδαστήριο της νύχτας έχει ως μοναδικό μέλημα την κερδοσκοπία, αδιαφορώντας για την ψυχική υγεία των κατοίκων της περιοχής σε ώρες κοινής ησυχίας. Κάποιοι εργαζόμενοι πρέπει να πάνε το πρωί στις δουλειές τους και την περίοδο των εξετάσεων μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές έχουν να δώσουν μάθημα...

Κατά καιρούς τηλεφωνούμε στην Αστυνομία ή στο Λιμεναρχείο, ζητώντας βοήθεια, η ανταπόκρισή τους είναι πολύ χλιαρή, υπόσχονται να κάνουν συστάσεις και δεν ξέρουμε τελικά αν κάνουν κάποια ουσιαστική παρέμβαση. Το σημαντικό ερώτημά μας είναι προς το Δήμο Ηρακλείου, γιατί δίνει άδεια λειτουργίας στο συγκεκριμένο κέντρο», υπογραμμίζουν.

Η πίεση... θα φέρει αποτέλεσμα

Οι κάτοικοι της οδού Μητσοκάκη καταλήγουν την επιστολή τους, λέγοντας τα εξής: «Ο λόγος που δημοσιεύουμε αυτό το κείμενο στα ΜΜΕ (και το κοινοποιούμε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες) είναι για να υπάρξει μαζικοποίηση και συντονισμός των ενεργειών των πολιτών που θίγονται. Ξέρουμε πως αντίστοιχα προβλήματα ηχορρύπανσης υπάρχουν σε πολλά μέρη της πόλης και υπάρχουν διαμαρτυρίες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει, ως τώρα, συντονισμένη δράση για ένα θέμα πολύ ζωτικό για την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας. Υπάρχει άμεση ανάγκη κινητοποίησης τόσο στη γειτονιά μας όσο και συνεργασίας μεταξύ κατοίκων διαφορετικών περιοχών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, για να αποκτήσουμε ισχυρή δύναμη πίεσης που θα φέρει αποτέλεσμα».

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News