default-image

Τα παίρνουν "πίσω" για το τεστ Παπανικολάου

Κρήτη
Τα παίρνουν "πίσω" για το τεστ Παπανικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναδίπλωση του ΕΟΠΥΥ για το τεστ Παπανικολάου, μετά τις ανακοινώσεις για "ψαλίδι" στις εξετάσεις. Η διασφάλιση ότι καμία από τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις δεν περικόπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά ότι αντίθετα θα είναι διαθέσιμες και θα αποζημιώνονται για τους ασφαλισμένους, προκύπτει από τον ισχύοντα Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) αλλά και από το προσχέδιο του νέου ΕΚΠΥ, όπως αναφέρει ο Οργανισμός.

Ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι η ελληνική επιστημονική κοινότητα δικαίωσε το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης για τις κατευθυντήριες οδηγίες, καθώς και ότι ο καθηγητής Κυτταρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πέτρος Καρακίτσος, επιβεβαίωσε ότι οι οδηγίες τεκμηριώνονται επιστημονικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε δηλώσεις του σημείωσε, λέει ο ΕΟΠΥΥ, ότι «η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ορίζει ως έναρξη το 21ο έτος ηλικίας για το τεστ ΠΑΠ όταν οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες ορίζουν το 25ο έτος».

Παράλληλα τόνισε ότι «αν μιλάμε για πρόληψη χωρίς συμπτωματολογία η επανάληψη ανά τρία χρόνια τεκμηριώνεται πλήρως επιστημονικά σε παγκόσμιο επίπεδο, με την προϋπόθεση ότι εκτελείται ανά τρία χρόνια». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα η μικρότερη ηλικία εμφάνισης καρκίνου της μήτρας είναι το 29ο έτος».

Ο ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, υπερβαίνει τις Κατευθυντήριες Οδηγίες και αποζημιώνει τα τεστ ΠΑΠ για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας μία φορά το χρόνο. Κι αυτό γιατί σέβεται τις απόψεις αρκετών ιατρών στην Ελλάδα που προτείνουν τη συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση κάθε χρόνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News