Ειδήσεις

Γ. Δραγασάκης: "Δεν θα ξαναγυρίσουμε τη χώρα στα ελλείμματα"

«Όλες οι προτάσεις γίνονται υπό τις συνθήκες ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Δεν επιστρέφουμε στα ελλείμματα». δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης. Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM ο αντιπρόεδρος της Βουλής θέλησε αναφέρθηκε εκτεταμένα στην προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ οικονομική πολιτική.

«Αυτό που απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το πώς θα «ξεκολλήσουμε την οικονομία από το τέλμα, διότι θεωρούμε ότι είναι βαλτωμένη», ήταν το αρχικό σχόλιο του.

Για τις οικονομικές εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ ανέφερε πως αυτά που ακούστηκαν δεν είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα μικρό μέρος. Απαντώντας στο που θα βρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα έσοδα για το πρόγραμμά της, ο Γ. Δραγασάκης τόνισε πως «με τα συγκεκριμένα στοιχεία π.χ. που έχουμε στην Ελλάδα, είναι η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Θα έπρεπε να είναι 25 δισ. και εισπράττουμε 15-16 δισ. Άρα, στην Ευρώπη είναι στο 80% και στην Ελλάδα πριν την κρίση ήταν 70% και σήμερα είναι 60% και χαμηλότερα. Αν καταφέρουμε και το κάνουμε 70%, στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση, ξέρετε πόσο είναι αυτό; 2,5 δισ.».  

Σχετικά με τις 300.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το capital.gr, διευκρίνισε ότι δεν είναι όλες οι θέσεις πλήρους απασχόλησης. «Είναι προγράμματα-γέφυρες, ώστε να δημιουργήσουμε ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της οποίας θα αρχίσουν να δημιουργούνται οι θέσεις αυτές».

Μίλησε ακόμη και για έναν συνδυασμό μικρών όπλων όπως τον χαρακτήρισε, τον οποίο διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, και που μόνο συνδυασμένα μπορούν να επιφέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης την ρύθμιση των δανείων και των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ανέφερε δε ότι «εμείς, χτίζουμε αξιοπιστία απέναντι στο λαό και για αυτό ακριβώς βάλαμε το μολύβι κάτω και μιλήσαμε για αριθμούς και θα επανέλθουμε. Ακόμη και αν κάναμε κάπου λάθος, δηλαδή υπερτιμήσαμε ή υποτιμήσαμε κάτι, θα το διορθώσουμε και θα το πούμε επίσημα. Προτάσσουμε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Αναφέρθηκε επίσης και στα κεφάλαια του ΤΧΣ, τονίζοντας πως «έχουμε στο ΤΧΣ τα 10 από τα 50 δισ. που δανειστήκαμε ως κράτος για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Εδώ, κατά τη γνώμη μου, έχει γίνει ένα έγκλημα: ότι δεν έγινε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η εξυγίανση, με τα κόκκινα δάνεια. Αυτό που προτείνουμε εμείς, τον φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, είναι διότι θέλουμε να ανακουφίσουμε τον κόσμο που φοβάται ή κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, αλλά από την άλλη είναι και μέτρο ανόρθωσης του τραπεζικού συστήματος, για να μπορέσει να λειτουργήσει».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους, με όρους αξιοπρέπειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια