default-image

Χρ. Σταϊκούρας: "Δε χορηγείται ούτε μία μη νόμιμη σύνταξη"

Οικονομία
Χρ. Σταϊκούρας: "Δε χορηγείται ούτε μία μη νόμιμη σύνταξη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ούτε μία μη νόμιμη σύνταξη δεν χορηγείται σήμερα στο Δημόσιο», διαβεβαίωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα αυτής.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τα τελευταία δύο χρόνια προωθήθηκε η εξυγίανση, η διαφάνεια και η αποτελεσματική διαχείριση της διαδικασίας απονομής συντάξεων στο Δημόσιο και ολοκληρώθηκε η διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου και επεσήμανε ότι έχουν εισπραχθεί 42 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και το μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος ανέρχεται στα 1,3 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των παράνομων συντάξεων, θεσμοθετήθηκε ολική απογραφή κάθε 5 χρόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής δεν απογράφηκαν 2.798 άτομα, των οποίων η σύνταξή τους βρίσκεται σε αναστολή από τις 17/09/2012, ενώ διαπιστώθηκε ο θάνατος 3.423 συνταξιούχων.

Από τον έλεγχο των θανόντων συνταξιούχων διαπιστώθηκαν 358 περιπτώσεις με αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά άνω των 30.000 ευρώ, και η έρευνα που έγινε έδειξε ότι σε 92 περιπτώσεις με υπόνοια απάτης. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ο θάνατος του συνταξιούχου ακολούθησε η οριστική διαγραφή από την υπηρεσία Συντάξεων, ενώ αναζητούνται μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των θανόντων, των συντάξεων που καταβλήθηκαν μέχρι την ημερομηνία θανάτου τους. Επίσης θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα όσοι διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν με δόλο.

Παραδείγματα απάτης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα απάτης. Όπως είπε αναζητούνται 300.000 ευρώ καθώς συνταξιούχος είχε πεθάνει πριν από πέντε χρόνια και η κόρη του συνέχισε να λαμβάνει τη σύνταξη, ενώ είχε επέμβει και είχε αφαιρέσει ένα σύμφωνο από το επώνυμο του συνταξιούχου, προκειμένου να προκαλέσει σύγχυση στο ληξιαρχείο. Παράλληλα είχε δώσει πάγια εντολή πληρωμής πληρωμής του στεγαστικού της δανείου μέσω του λογαριασμού που έμπαινε η σύνταξη.

Επίσης αναζητούνται 147.000 ευρώ καθώς ιερέας που είχε πεθάνει το 1999, τη σύνταξή του λάμβανε ο γιος του και στο λογαριασμό βρέθηκαν 11 ευρώ.

Σε μια ακόμα περίπτωση, αναζητούνται συνολικά 236.000 ευρώ. Συνταξιούχος είχε πεθάνει το 1991, και η κόρη του συνέχισε να εισπράττει τη σύνταξή του έως το 1998 μέσω ταχυδρομείου. Εν συνεχεία ζητήθηκε τραπεζικός λογαριασμός και η κόρη είχε μεταβεί σε υποκατάστημα τράπεζας με τρίτο πρόσωπο που παρίστανε τον συνταξιούχο και άνοιξε λογαριασμό λαμβάνοντας έτσι τη σύνταξη έως και σήμερα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News