default-image

Ισχυρό σοκ και θλιβερές μνήμες

Κρήτη
Ισχυρό σοκ και θλιβερές μνήμες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα βίας να έχουν μειωθεί στο κρητικό ποδόσφαιρο, όμως αυτό δε σημαίνει ότι κατά το παρελθόν δεν έχουν συμβεί άσχημα περιστατικά, μέσα και έξω από τα γήπεδα. Περιστατικά οπαδικής βίας, με αποτέλεσμα να έχουμε θρηνήσει μέχρι και νεκρό...

Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε πριν τρία χρόνια, το Σεπτέμβρη του 2011, όταν σε συμπλοκές οπαδών στην παραλιακή του Ηρακλείου έχασε τη ζωή του ένα 21χρονο παλικάρι, ο Γιάννης Ρουσάκης. Δυστυχώς, μια μικρή μερίδα δεν παραδειγματίστηκε από εκείνο το περιστατικό, με αποτέλεσμα ένας φίλαθλος του Εθνικού να χαροπαλεύει για τη ζωή του...

Μπορεί το περιστατικό στη Νέα Αλικαρνασσό να μην είχε να κάνει με "στρατούς" οργανωμένων οπαδών, μπορεί να συνέβη σε ένα παιχνίδι που ήταν γιορτή και δεν προμήνυε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά φτάνει για να δείξει ότι ο οπαδισμός, έστω κι από μια πολύ μικρή μερίδα ανεγκέφαλων, αρκεί για να φέρει το κακό.

Η κόντρα

Άλλο ένα γεγονός που πρέπει να επισημανθεί, αλλά και όλοι πλέον οφείλουν να κάνουν προσπάθειες προς αυτό, είναι να "σβήσει" εντελώς μια κόντρα που υποβόσκει ανάμεσα σε οπαδούς ΟΦΗ και Ηροδότου και έχει αιτία, πέρα από τις οπαδικές, και αστικές διαφορές (Θέρισος-Νέα Αλικαρνασσός). Μάλιστα, πρόσφατα μια τέτοια διαμάχη είχε προκληθεί σε σχολικό αγώνα ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα την αποβολή των σχολείων που συμμετείχαν από το πρωτάθλημα.

Κάποιες φορές τα φαινόμενα ξεφεύγουν από τον οπαδισμό και επεκτείνονται σε άλλου είδους διαφορές...

Περιστατικά

Σοβαρά περιστατικά βίας στα γήπεδα της Κρήτης έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 και συγκεκριμένα το 1988, σε ένα ματς Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ ΟΦΗ-Λάρισας, τα διαιτητικά λάθη του διαιτητή Χρυσάνη είχαν μετατρέψει σε αρένα το γήπεδο του ΟΦΗ, με είσοδο δεκάδων οπαδών και τρομερά επεισόδια.

Επίσης, σε τοπικό επίπεδο, στις αρχές της δεκαετίας του '90 υπήρξαν πολλές επεισοδιακές συμπεριφορές στο περιφερειακό πρωτάθλημα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν υπήρχαν μετακινήσεις οπαδών φιλοξενούμενων ομάδων στο "Γεντί Κουλέ", είχαν καταγραφεί σοβαρά επεισόδια σε παιχνίδια με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Πανιώνιο αλλά και με Παναχαϊκή, τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδου, καθώς η ένταση πολλές φορές μεταφερόταν στα στενά των Καμινίων, με κυνηγητό οπαδών και Αστυνομίας.

Εντάσεις

Από το 2005, όταν ΟΦΗ και Εργοτέλης χρησιμοποιούσαν το Παγκρήτιο Στάδιο για τους αγώνες τους, δεν υπήρχαν επεισόδια τόσο μεγάλης έκτασης, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης ασφάλειας που υπήρχε στις εγκαταστάσεις. Αυτό πάντως δε σημαίνει ότι... ήταν όλα αθώα.

Εκτεταμένες ζημιές είχαν υπάρξει την πρώτη σεζόν σε παιχνίδι Εργοτέλης-Ολυμπιακός, αλλά και επεισόδια τα επόμενα χρόνια σε παιχνίδια του ΟΦΗ με Πανιώνιο και Παναθηναϊκό.

Πάντως, εκείνες τις εποχές υπήρχαν και εντάσεις που κυρίως προκαλούνταν από τις εσωτερικές διαμάχες των οπαδών του ΟΦΗ με το διοικητικό καθεστώς, ενώ πολλές φορές συλλαλητήρια οπαδών εξελίσσονταν σε... ταραχές στην πόλη του Ηρακλείου.

Τα τελευταία χρόνια, μετά την επιστροφή του ΟΦΗ στο "Γεντί Κουλέ", σε γενικές γραμμές έχουν αποφευχθεί τα επεισόδια, έχοντας βοηθήσει σε αυτό ότι με εξαίρεση τον ΠΑΟΚ, με τον οποίο υπάρχουν καλές οπαδικές σχέσεις, δεν υπάρχει οργανωμένη παρουσία οπαδών άλλων ομάδων.

Περιφερειακό

Στο Περιφερειακό, που το 2002 επανήλθε στη δράση, οι σχέσεις των σωματείων ήταν πολύ καλύτερες, με μελανό σημείο τα επεισόδια την περίοδο 2006-07 σε αναμετρήσεις ΑΟΧ-Ηρόδοτος, που αναβίωσαν την παλιά κόντρα που είχαν οι οπαδοί των δύο συλλόγων.

Μάλιστα, το παιχνίδι στη Νέα Αλικαρνασσό διακόπηκε λόγω σοβαρών επεισοδίων, που πήραν έκταση και στους δρόμους της περιοχής.

Πέρυσι, σε επίπεδο Γ' Εθνικής, με τη συμμετοχή πολλών ομάδων από την Κρήτη και την Αττική, ουσιαστικά όλα κύλησαν ομαλά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως ένα παιχνίδι του Ηροδότου με τον Ερμή Ζωνιανών στο Παγκρήτιο, όπου υπήρξαν συμπλοκές στην κερκίδα.

Όσον αφορά στα τοπικά πρωταθλήματα ΕΠΣΗ, τα περιστατικά βίας είναι μεμονωμένα και το επίπεδο έχει ανέβει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τομέα, αφού ελάχιστες φορές μας έχουν απασχολήσει άσχημες συμπεριφορές στις κερκίδες... Σε γενικές γραμμές τα τελευταία χρόνια, με τις σχέσεις των κρητικών σωματείων να είναι εξαιρετικές και να δίνουν και αρκετά φιλικά παιχνίδια μεταξύ τους. Γι' αυτό και το συμβάν στη Νέα Αλικαρνασσό ήταν ένα ισχυρό σοκ και πλήγμα στην προσπάθεια που όντως γίνεται στο κρητικό ποδόσφαιρο να απεμπλακεί από φαινόμενα βίας στο κρητικό ποδόσφαιρο.

Καταδίκασαν το περιστατικό οι προπονητές

Οι προπονητές των δύο ομάδων, αλλά και οι ποδοσφαιριστές καταδίκασαν τα όσα έγιναν στο γήπεδο της Αλικαρνασσού, επισημαίνοντας ότι είναι ντροπή για το ποδόσφαιρο. Ο προπονητής του Ηροδότου Θανάσης Κολιτσιδάκης είπε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι περαστικά στον άτυχο φίλαθλο. Ο Ηρόδοτος ξεκινά μια νέα χρονιά και δε θέλει τέτοιου είδους συμπεριφορές, γιατί το μόνο που κάνουν είναι να αμαυρώνουν την ιστορία του Ηροδότου και να κάνουν κακό στην ομάδα».

Ο κόουτς του Εθνικού Μαργαρίτης Χατζηαλέξης τόνισε από την πλευρά του: «Νομίζω ότι αυτά τα επεισόδια δεν τιμάνε τα παιδιά του Ηροδότου και τη διοίκηση. Και τα 22 παιδιά που αγωνίστηκαν ήταν άψογα. Με τον κόουτς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, αλλά νομίζω ότι είναι ντροπή και αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο αυτά τα επεισόδια».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΖΥΡΑΚΗΣ

«Συγνώμη στον Εθνικό»

Από τους ποδοσφαιριστές του Ηροδότου μίλησε ο αρχηγός Γιάννης Κοζυράκης λέγοντας: «Θέλω να κατακρίνω εκ μέρους των ποδοσφαιριστών αυτό το μεμονωμένο περιστατικό που συνέβη, και το οποίο πιστεύω ότι σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την ομάδα του Ηροδότου. Θέλω να ζητήσω ένα συγνώμη εκ μέρους του Ηροδότου στον Εθνικό. Το καταδικάζουμε. Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στο φίλαθλο που χτύπησε».

ΜΑΚΗΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ

«Είμαστε σοκαρισμένοι»

Ο επιθετικός του Εθνικού Μάκης Παυλάκης είπε με τη σειρά του: «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε τι έχει γίνει. Δεν έχουμε καταφέρει να μιλήσουμε ακόμα και να καταλάβουμε πραγματικά τι έγινε εκεί. Θα ηρεμήσουμε πρώτα και θα μιλήσουμε μετά. Ο πρόεδρος ζήτησε από το διαιτητή να μην αρχίσει πάλι το παιχνίδι, όμως εκείνος μας έλεγε να μπούμε μέσα στο γήπεδο.

Απ' ό,τι άκουσα, από τη στιγμή που δεν είχαμε εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, έπρεπε να συνεχίσει κανονικά το παιχνίδι. Τι να πω...».

Μανόλης Βαρδαλαχάκης-Νίκη Μηλιαράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News