default-image

Tο σοβαρότερο ναυάγιο των τελευταίων ετών - 500 οι νεκροί

Κρήτη
Tο σοβαρότερο ναυάγιο των τελευταίων ετών - 500 οι νεκροί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκροί θεωρούνται πλέον 500 μετανάστες των οποίων η τύχη αγνοείται από την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά της Μάλτας, όπου το σκάφος τους φέρεται να βυθίστηκε εσκεμμένα από τους ίδιους τους διακινητές. Χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο ναυάγιο των τελευταίων ετών. Μάλιστα το μικρό κοριτσάκι που σώθηκε δίνει μάχη για τη ζωή του στο ΠΑΓΝΗ ενώ 5 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στα Χανιά.

Δύο Παλαιστίνιοι διασώθηκαν την περασμένη Πέμπτη κοντά στη Μάλτα από ένα παναμαϊκό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) ανέφερε πως «στο πλεούμενο επέβαιναν περίπου 500 άνθρωποι και πως οι διακινητές προκάλεσαν εσκεμμένα το ναυάγιο».

Ακούστε τι είχε πει ο λιμενάρχης Χανίων στο neakriti.gr.

«Tο σοβαρότερο ναυάγιο των τελευταίων ετών»

Οι ιταλικές Αρχές άρχισαν έρευνα, αλλά, αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, «θα πρόκειται για το σοβαρότερο ναυάγιο των τελευταίων ετών», πολύ περισσότερο που δε θα πρόκειται για δυστύχημα αλλά για «μαζική ανθρωποκτονία», κατήγγειλε ο ΙΟΜ.

Οι δύο νεαροί Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, οι οποίοι αποβιβάστηκαν το Σάββατο από το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο Ποτσάλο της νότιας Σικελία, ανακρίθηκαν χωριστά και αφηγήθηκαν πως αναχώρησαν από την Νταμιέτα, στην Αίγυπτο, μαζί με περίπου 500 άλλους ανθρώπους - Σύριους, Παλαιστίνιους, Αιγύπτιους και Σουδανούς.

Αμφότεροι ανέφεραν πως οι διακινητές υποχρέωσαν πολλές φορές τους μετανάστες να αλλάξουν σκάφος και την Τετάρτη τους ζήτησαν να πηδήξουν πάνω σ' ένα μικρότερο και προφανώς λιγότερο ασφαλές πλοίο.

Όταν οι επιβάτες εξεγέρθηκαν, οι διακινητές, οι οποίοι βρίσκονταν πάνω σ' ένα άλλο πλοίο, εμβόλισαν την πρύμνη του πλεούμενου των μεταναστών, το οποίο βυθίσθηκε. Οι δύο Παλαιστίνιοι περισυνελέγησαν μιάμιση ημέρα αργότερα.

«Άλλοι εννέα επιζώντες διασώθηκαν από ελληνικά ή μαλτέζικα πλοία, αλλά φαίνεται πως όλοι οι άλλοι χάθηκαν» δήλωσε ο Φλάβιο Ντι Τζάκομο, εκπρόσωπος του IMO στην Ιταλία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News