default-image

Σταλίδα: Η εναλλακτική πρόταση

Κρήτη
Σταλίδα: Η εναλλακτική πρόταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτελεί την ήρεμη απάντηση για διακοπές στην ευρύτερη περιοχή της πολύβουης Χερσονήσου και των Μαλίων. Ο λόγος για τη Σταλίδα, που βρίσκεται 34 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο και μόλις 3 χιλιόμετρα από τη Χερσόνησο. Η Σταλίδα είναι γνώστη και σαν η πατρίδα των επαναλαμβανόμενων τουριστών, μιας και τώρα το Σεπτέμβριο αποτελεί σημείο αναφοράς ολόκληρων οικογενειών, που μετά τη δέκατη επίσκεψή τους στο τουριστικό θέρετρο έπαψαν να μετρούν τα ταξίδια τους.

Η Σταλίδα, ως αναπόσπαστο κομμάτι του δήμου Χερσονήσου, αποτελεί το συνδετήριο κρίκο ανάμεσα στη Χερσόνησο και τα Μάλια, ενώ στα δυνατά της χαρτιά είναι η παραλία, που ξεπερνά τα 7 χιλιόμετρα. Η Σταλίδα σίγουρα δε φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή, τουλάχιστον στα επίπεδα της Χερσονήσου και των Μαλίων, ωστόσο αποτελεί τόπο δραστηριοποιήσεις επιχειρήσεων με όραμα και σεβασμό προς τον επισκέπτη. Διαθέτει πολλές ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ενώ για πολλούς τουρίστες αποτελεί μια πιο εναλλακτική και πιο ανθρώπινη πρόταση διακοπών.

Σε αριθμούς

Ο επισκέπτης στη Σταλίδα μπορεί να βρει τα πάντα, μιας η επάρκεια δραστηριοτήτων και υποδομών είναι δεδομένη. Ωστόσο, λόγω της ανάπτυξής της από τη δεκαετία του '80, η περιοχή στερείται πολεοδομικού σχεδιασμού, κάτι που πρέπει να θέσει ως βασική προτεραιότητά της η νέα δημοτική Αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν κάποιες παρεμβάσεις όσον αφορά την ανάπλαση ενός μέρους του παράκτιου μετώπου, κυρίως στα ανατολικά, με το αποτέλεσμα να είναι πολύ καλό, ωστόσο χρειάζεται στην περιοχή να γίνουν πολλά περισσότερα πράγματα. Η καλύτερη σήμανση πρέπει να είναι αυτοσκοπός, όπως και η διαμόρφωση καλύτερων διαβάσεων πεζών, καθώς η Σταλίδα κόβεται στα δύο από το πολυσύχναστο κομμάτι της παλιάς εθνικής οδού Ηρακλείου-Αγίου Νικόλαου.

Η πεζοδρόμηση μέρους του παραλιακού μετώπου τα τελευταία χρόνια για συγκεκριμένες ώρες έχει κάνει τη Σταλίδα πιο φιλική προς τους τουρίστες της, ωστόσο αυτό συμβαίνει σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του δρόμου. Το κυκλοφοριακό και οι "γουρούνες" τους μήνες αιχμής αποτελούν ένα ακόμη μεγάλο "στοίχημα" για τη νέα δημοτική Αρχή, όσον αφορά στην επίλυσή του, όπως και οι χώροι στάθμευσης, μιας και η Σταλίδα δε διαθέτει κανένα οργανωμένο πάρκινγκ για τους επισκέπτες της.

Η μεγάλη αμμουδιά

Η μεγάλη παραλία της Σταλίδας είναι ίσως η πιο οργανωμένη στο βόρειο κομμάτι του νομού Ηρακλείου, ενώ στην περιοχή δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν συνάψει μια ιδιαίτερη σχέση με τους πελάτες τους, που είναι ταυτόχρονα και φίλοι τους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο το 50% των επισκεπτών της Σταλίδας είναι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες, που επιλέγουν το τουριστικό θέρετρο της Κρήτης δύο φορές το χρόνο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ αποτελούν "δυνατά χαρτιά" για τη Σταλίδα, που η ζωή της είναι συνυφασμένη με την έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσεται παράλληλα με την παράλια. Μάλιστα, στις ακτές της Σταλίδας μπορείς να απολαύσεις και τα μοναδικά θαλάσσια παιχνίδια.

Στα πλακόστρωτα του Μοχού

Είναι νόμος βέβαια για όλους τους τουρίστες της Σταλίδας η επίσκεψή τους στο Μοχό, το όμορφο παραδοσιακό χωριό λίγα χιλιόμετρα από την περιοχή. Εκεί, στα πλακόστρωτα δρομάκια, ο επισκέπτης θα συναντήσει μια Κρήτη διαφορετική, ενώ οι ταβέρνες προσφέρουν μια μοναδική γαστρονομική πρόταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού κάθε Τετάρτη στο Μοχό πραγματοποιούνται μοναδικές κρητικές βραδιές στην κεντρική πλατεία. Όπως είναι φυσικό, η Σταλίδα μάς καλεί και συνάμα μας προκαλεί για ένα διαφορετικό τρόπο διακοπών, με μεγάλο ατού τους ντόπιους κατοίκους της, που πέρα από επιχειρηματίες, προσεγγίζουν με ανθρωπιά και το κυριότερο με σεβασμό τους τουρίστες. Άλλωστε, εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι η Σταλίδα κάνει τη διαφορά, βασιζόμενη στις δυνατές ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται στο τουριστικό θέρετρο.

Του Μάνου Δασκαλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News