Ειδήσεις

Ένα ακόμη βήμα για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας

Μπορεί ο δημαρχιακός θώκος του Ηρακλείου να άλλαξε χέρια και η νέα δημοτική Αρχή να έχει αναλάβει εδώ και λίγες μέρες καθήκοντα, αυτό δε σημαίνει όμως πως κάποιες μεγάλες παρεμβάσεις που είχαν δρομολογηθεί σε ένα βαθμό από την προηγούμενη δημοτική Αρχή μπαίνουν στον "πάγο"!

Ίσα-ίσα, η πολυσυζητημένη, αναμενόμενη εδώ και χρόνια ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, για την οποία εν προκειμένω ο λόγος, παραμένει κανονικά στην ατζέντα και μάλιστα στην πρώτη γραμμή.

Στην κατεύθυνση ακριβώς αυτή, ο νέος δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο νέος αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χάρης Μαμουλάκης είχαν χθες το πρωί μια πρώτη, ενημερωτική συνάντηση με τον επικεφαλής της μελετητικής ομάδας Νίκο Σκουτέλη.

Ο μελετητής που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό κατά την προηγούμενη ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του Ηρακλείου, έστω βεβαίως και αν δεν εφαρμόστηκε τότε ακριβώς και στο ακέραιο για διάφορους λόγους η αρχιτεκτονική πρότασή του, έχει αναλάβει μέσω νέας σύμβασης την εκπόνηση της νέας πρότασης για την ανάπλαση.

Και δη τριπλή ανάπλαση, αφού μαζί, "πακέτο" με την πλατεία Ελευθερίας, προβλέπεται να αναβαθμιστούν και οι δύο γειτονικές πλατείες, Δασκαλογιάννη και Μουσείου, μαζί επίσης με την περιοχή της Βίγλας.

Επί ημερών της προηγούμενης δημοτικής Αρχής η υπόθεση της ανάπλασης είχε φτάσει ως το σημείο της δημόσιας διαβούλευσης της πρότασης του Νίκου Σκουτέλη. Και εδώ ακριβώς, από το σημείο αυτό της δημόσιας διαβούλευσης, θα δοθεί συνέχεια. Η διαβούλευση, όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή συνάντηση, θα ξεκινήσει πολύ σύντομα. Από 'κει και πέρα, η υπόθεση θα πάει βήμα-βήμα, με προσοχή, δεδομένου πως πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο και ενδιαφέρει άρδην τους πολίτες, αλλά και επηρεάζει αρκετούς κλάδους και επαγγελματίες.

Ενόψει λοιπόν της δημόσιας διαβούλευσης της προωθούμενης ανάπλασης, θυμίζουμε τι ακριβώς προβλέπει η μέχρι στιγμής μελετητική πρόταση διά χειρός Νίκου Σκουτέλη και της υπόλοιπης μελετητικής ομάδας.

Αισθητικά-περιβαλλοντικά, η μεγάλη και αναμενόμενη από πολλούς Ηρακλειώτες αλλαγή αφορά στο ξήλωμα του μαρμάρινου δαπέδου και την κάλυψη της επιφάνειας της πλατείας Ελευθερίας από γρανίτη Αστερουσίων, μια από τις σκληρότερες και αντιολισθηρές πέτρες που παράγει η κρητική γη. Το ανοιχτό καφέ χρώμα του βοηθάει στην καλύτερη ανακλαστικότητα του υλικού, αποτρέποντας παράλληλα το θάμπωμα των πεζών.

Μια σημαντική παράμετρος είναι η προτεινόμενη αλλαγή τοποθέτησης του υλικού, με τοποθέτησή του πάνω σε άμμο ως βάση και όχι τσιμέντο, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη υδατοαπορρόφηση, το έδαφος να "αναπνέει" και παράλληλα να συμβάλλει στο δροσισμό της πλατείας.

Φυτεύσεις: Προστίθεται περισσότερο πράσινο και παρεμβάλλονται μεγάλες λωρίδες πρασίνου χαμηλής βλάστησης, οι οποίες καλύπτονται με χώμα. Η χαμηλή βλάστηση θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο επειδή έχει μικρή ανακλαστικότητα. Ταυτόχρονα προστίθενται και νέα δέντρα χαμηλότερου κυρίως ύψους.

Αρχιτεκτονικές-αισθητικές παρεμβάσεις: Σε επίπεδο αρχιτεκτονικής αισθητικής, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην κάθοδο για την είσοδο στη σήραγγα, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον από τους μισούς επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η κάθοδος αυτή θα λειτουργεί ως ανοιχτός θεατρικός χώρος, άνετος και ευχάριστος ως κλίμακα, προσφερόμενος για στάση-ξεκούραση. Κατεδαφίζεται το περιμετρικό τοιχίο και ο χώρος ανοίγει στην πλατεία, με διαφανές κιγκλίδωμα.

Για την πλατεία Δασκαλογιάννη προτείνονται δύο λύσεις:

- 1η: Η αντικατάσταση των διαφορετικών τύπων και υλικών στεγάστρων με νέα ομοιόμορφα, που να ανοίγουν και να κλείνουν, αφήνοντας διαδρόμους στην περίμετρό τους.

- 2η: Η τοποθέτηση απλής τέντας στις όψεις των καταστημάτων, με σκοπό την ενατένιση του συνόλου της πλατείας χωρίς ενδιάμεσα εμπόδια.

Για την πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου, στη λειτουργία της ως χώρος στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, προτείνεται η πλήρης πεζοδρόμηση, με ένταξη υψηλού πρασίνου και διαμόρφωση της ανοιχτής όψης των ακαλύπτων από τα κτήρια επί της οδού Ιδομενέως.

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια