default-image

Εφιάλτης για τα παιδιά το... "ασήκωτο σχολικό βάρος"

Κρήτη
Εφιάλτης για τα παιδιά το... "ασήκωτο σχολικό βάρος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα κιλά μπορούν να σηκώσουν στις ευαίσθητες και αδύναμες πλατούλες τους τα παιδιά μας; Σίγουρα πολύ λιγότερα από αυτά που τα εξαναγκάζουν τα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Το neakriti.gr αναδεικνύει το σοβαρό αυτό θέμα, φιλοξενώντας απόψεις τόσο από το χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και από το χώρο της Ιατρικής, που συμφωνούν μεταξύ τους, πως πρόκειται για ένα απαράδεκτο φαινόμενο, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από το υπουργείο Παιδείας μέχρι και τους γονείς!

Μια τσάντα γεμάτη με βιβλία. Το παιδί στην Α' ή τη Β' Δημοτικού. Και ο γονιός σηκώνει την τσάντα και δυσανασχετεί, απορώντας «μα, πώς είναι δυνατόν να αναγκάζουν το παιδί μου να μεταφέρει τόσο μεγάλο βάρος; Υπάρχει λόγος; Δε γίνεται διαφορετικά;».

Το neakriti.gr απευθύνθηκε χθες στον πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ηρακλείου "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος", Γιώργο Μακράκη, ο οποίος μας είπε: «Σίγουρα στέλνονται πάρα πολλά διδακτικά εγχειρίδια στα παιδιά μαζί με τα τετράδια και όλα τα συναφή. Και αυτό που προσωπικά εφαρμόζω εγώ αλλά και άλλοι συνάδελφοι, πολλές φορές αφήνουμε στη βιβλιοθήκη του σχολείου κάποια εγχειρίδια, τα οποία δε χρειάζεται να τα πάρουν οι μαθητές στο σπίτι. Έτσι, τα έχουν στο σχολείο και όποτε είναι στο πρόγραμμα τα μαθήματα αυτά, τα χρησιμοποιούμε. Επομένως, υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να χαλαρώσουμε το βάρος της τσάντας των παιδιών».

«Είναι πολλά εκείνα τα εγχειρίδια ή τα σχολικά είδη που μπορούν να μένουν οργανωμένα στη βιβλιοθήκη. Όμως το θέμα είναι ότι πολλές φορές δεν υπάρχουν χώροι στο σχολείο. Και αντιθέτως, αν δούμε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τι γίνεται εκεί, έχουν μεγάλες βιβλιοθήκες και ντουλάπια για το σκοπό αυτό, που δεν υπάρχουν εδώ, κι αυτό είναι ένα πρόβλημα», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Μακράκης υπενθυμίζει εξάλλου και κάποιες βαρύγδουπες εκφράσεις από την εποχή της κ. Διαμαντοπούλου, «που είχε ξεκινήσει ως υπουργός Παιδείας τότε με τη βαρύγδουπη φράση "η τσάντα μένει στο σχολείο", αλλά αυτές οι δομές της μελέτης του Ολοήμερου Τμήματος ουσιαστικά έχουν απαξιωθεί».

Οι κίνδυνοι

Τι λένε όμως οι γιατροί; Ο ορθοπαιδικός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κώστας Μπαλαλής είπε στη "Ν.Κ.": «Εν πολλοίς, παλαιότερα είχε αποδοθεί στις βαριές τσάντες το πρόβλημα της σκολίωσης. Ιδιαίτερα για τις τσάντες χειρός. Η σκολίωση είναι μια πάθηση η οποία αφορά περισσότερο άλλες αιτιολογίες. Είναι συγγενούς αιτιολογίας. Συγγενούς σημαίνει ότι κληρονομείται. Σε μια βαριά μονόχειρη τσάντα μπορεί να αποδοθεί μια λειτουργική κάμψη. Και ιδίως προς τη μεριά της τσάντας».

Τώρα, σε ό,τι αφορά τα σακίδια που βάζουν οι μαθητές στην πλάτη, ο γιατρός-ορθοπαιδικός του ΠΑΓΝΗ λέει: «Αυτά, εφόσον πρόκειται για ένα μικρό βάρος, δε δημιουργούν λειτουργική κόπωση στους μυς της ράχης. Αν το βάρος είναι μεγάλο, και συνήθως είναι μεγάλο γιατί τα παιδιά μεταφέρουν του κόσμου τα βιβλία - και δεν ξέρω και κατά πόσον την ίδια μέρα είναι χρήσιμα για τα μαθήματα της ίδιας ημέρας - τότε έχουμε λειτουργική κόπωση που είναι μεγάλη, όσο είναι μεγάλο και το βάρος της τσάντας. Και όταν απαλλαγούν από την τσάντα οι μαθητές, λόγω ακριβώς αυτής της κόπωσης, προχωρούν κυρτοί. Και αυτή θα την έλεγα πάλι μια λειτουργική παροδική κύρτωση».

Ο κ. Μπαμπαλής παίρνει ως δεδομένο ότι «είναι αναγκαία η μεταφορά όλου αυτού του βάρους». Και συνιστά στην περίπτωση αυτή «να εντάξουμε και στη γυμναστική, που ξεκινάει από τις μικρές τάξεις, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης και διάτασης των ραχιαίων μυών. Οι γυμναστές μας το ξέρουν πάρα πολύ καλά το πρόγραμμα αυτό».

Σύμφωνα εξάλλου με τον ίδιο, μια βαριά τσάντα θα μπορούσε να μεταφέρεται με ροδάκια. «Αυτή θα έλεγα ότι είναι μία λύση. Να έχουν ένα τρόλεϊ χειρός και να τη σέρνουν. Αλλά η καλύτερη λύση είναι ένας καλός προγραμματισμός του περιεχομένου».

Παρέμβαση από το ΚΚΕ

Το ζήτημα της επιβάρυνσης της υγείας των μαθητών από τη μεταφορά της βαριάς σχολικής τσάντας έθεσαν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Γιώργος Λαμπρούλης. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι εδώ και πολλά χρόνια είναι συνεχόμενη η αύξηση του βάρους της σχολικής τσάντας και του φορτίου που σηκώνουν καθημερινά οι μαθητές από και προς το σχολείο, ειδικά στις τάξεις του δημοτικού, με τη σωματική ικανότητα των παιδιών να μην είναι τέτοια ώστε να μπορεί να αντέξει αυτά τα βάρη, ενώ επιπρόσθετα σε αυτήν την ηλικία μπαίνουν οι βάσεις για την αρμονική μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών.

Σε απάντηση της ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου επικαλείται την ύπαρξη εγκυκλίου από το 2010, με την οποία δίνονται οδηγίες στις σχολικές μονάδες, στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μαθητές και τους γονείς τους (!)...

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News