default-image

Το σπανιότερο πτηνό στον κόσμο αναζητά νέο υγροβιότοπο

Το σπανιότερο πτηνό στον κόσμο αναζητά νέο υγροβιότοπο

 Η ευημερία της κυνηγόπαπιας της Μαδαγασκάρης, του σπανιότερου πτηνού στον κόσμο, απειλείται εάν δε βρεθεί σύντομα ένας νέος υγροβιότοπος να τη φιλοξενήσει.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, 96 τοις εκατό των πτηνών πεθαίνουν σε ηλικία μόλις δύο ή τριών εβδομάδων.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει περιορίσει τις πάπιες σε έναν μόνο υγροβιότοπο στη βορειοανατολική Μαδαγασκάρη, ο οποίος δε διαθέτει αρκετή τροφή για να τις συντηρήσει.

Οι οικολόγοι του Wildfowl and Wetlands Trust (WWT), οι οποίοι από το 2006 έχουν αναπτύξει ένα πρόγραμμα προστασίας και αναπαραγωγής των πτηνών, εκτιμούν πως ο συνολικός πληθυσμός αριθμεί πλέον μόλις 25 κυνηγόπαπιες, ύστερα από δεκαετίες γεωργίας, αλιείας και αποψίλωσης των δασών.

Η κυνηγόπαπια της Μαδαγασκάρης είναι μεσαίου μεγέθους, ζει σε σμήνη και συχνά αποδημεί μαζί με ομάδες παπιών άλλων ειδών. Τρέφονται κυρίως τα βράδια, καταδυόμενες σε λίμνες και καταναλώνοντας μαλάκια, μικρά ψάρια και έντομα.

«Έχουμε παρατηρήσει 10 ή 11 θηλυκά τα οποία επώαζαν αυγά κανονικά», δήλωσε ο δρ. Τζοφ Χίλτον, επικεφαλής της έρευνας ειδών στο WWT.

Ωστόσο τα μικρά παπιά άρχιζαν να εξαφανίζονται μετά τις πρώτες δύο ή τρεις εβδομάδες. Σύντομα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο λόγος της εξόντωσής τους ήταν η έλλειψη τροφής, κυρίως επειδή η λίμνη που τα φιλοξενεί έχει μεγάλο βάθος και συνεπώς δεν μπορούν να καταδυθούν στο βυθό της και να ανακτήσουν τροφή.

«Το καταφύγιο που έχει απομείνει στην κυνηγόπαπια της Μαδαγασκάρης είναι ένας παρθένος υγρότοπος, αλλά δυστυχώς δεν είναι κατάλληλος για να τις φιλοξενήσει», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Άντριου Μπάμφορντ.

«Tο μέρος που κατέφυγαν είναι απλά αυτό που επηρεάστηκε λιγότερο από ανθρώπινες δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μία άλλη λίμνη στη Μαδαγασκάρη, η οποία με τις κατάλληλες εργασίες μπορεί να εξελιχθεί σε ιδανικό βιότοπο για την εισαγωγή των σπάνιων πτηνών.

Σύμφωνα με τον Χίλτον, επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία, καθώς έχουν ήδη αρχίσει να συντηρούν έναν πληθυσμό παπιών σε αιχμαλωσία.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News