default-image

Τα χώματα των παππούδων τους...

Πολιτισμός
Τα χώματα των παππούδων τους...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον απλό τουρκικό λαό, τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται για ένα μεροκάματο, ουσιαστικά δεν έχουμε να χωρίσουμε και πολλά. Ίσως και τίποτα. Και με ένα μέρος του είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν. Και αυτό δεν το γράφουμε τυχαία. Μια συνάντηση με ανθρώπους που γεννήθηκαν στη γειτονική χώρα, αλλά έχουν καταγωγή και κυρίως αισθάνονται Κρητικοί, θα σας πείσει!  

Μια ακόμα ευκαιρία για του λόγου το αληθές δόθηκε σε όσους Ηρακλειώτες επισκέφτηκαν την τριήμερη έκθεση φωτογραφίας στη Λότζια, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή και περιλάμβανε εικόνες από την Κρήτη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Την έκθεση οργάνωσε ο Σύλλογος Ανταλλαγέντων με τη Συνθήκη της Λοζάνης, που ιδρύθηκε μόλις το 1999 από απόγονους Τουρκοκρητικών και έχει έδρα τα Μουδανιά της βόρειας Μικράς Ασίας (ανήκουν στην περιφέρεια της Προύσας).  

Παραδοσιακή κατάδα με λύρες.

Τουρκοκρητικοί στα Λιοντάρια του περασμένου αιώνα...

Πολύτιμη ήταν η συμβολή του Συλλόγου Μικρασιατών Ηρακλείου "Αγ. Πολύκαρπος", με το γραμματέα Κώστα Κουναλάκη που μιλάει την τουρκική γλώσσα να ξεναγεί τους επισκέπτες εντός και εκτός Ηρακλείου. Με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στην Κρήτη, επισκέφθηκαν χωριά του Ηρακλείου, όπως είναι το Πανόραμα, η Λιγόρτυνος και τα Δαμάνια.  

Οι κάτοικοι τούς υποδέχτηκαν θερμά και μάλιστα αρκετοί από αυτούς, οι πιο μεγάλοι, μιλούσαν Τούρκικα που έμαθαν από τους γονείς τους που ήρθαν από την Καππαδοκία. Ο πατέρας του προέδρου των Μουδανιών Χουσεΐν Τουρκέρ έφυγε από το Πανόραμα σε ηλικία 4 ετών. Με τις περιγραφές του παππού του κατάφερε να εντοπίσει το σπίτι του που στέκει ακόμη, αν και η σκεπή έχει πέσει. Στο τέλος της έκθεσης, προφανώς ευχαριστημένοι, κάλεσαν τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Νίκο Δημόπουλο και τα μέλη του να επισκεφτούν τα όμορφα Μουδανιά (τα Νέα Μουδανιά βρίσκονται στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής).

Βοσκός στην Κρήτη του περασμένου αιώνα...

Η Συνθήκη

Η Συνθήκη της Λοζάνης ήταν συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λοζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η ανταλλαγή που πραγματοποιήθηκε προκάλεσε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα 1.650.000 Τούρκοι υπήκοοι, χριστιανικού θρησκεύματος, και από την Ελλάδα στην Τουρκία 670.000 Έλληνες υπήκοοι, μουσουλμανικού θρησκεύματος. Εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή οι Έλληνες κάτοικοι της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης (οι 125.000 μόνιμοι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, των Πριγκιποννήσων και οι κάτοικοι της Ίμβρου και της Τενέδου - 6.000 κάτοικοι), ενώ στην Ελλάδα παρέμειναν 110.000 μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης.

Τουρκοκρητικοί έξω από "στιβανάδικο"...

Οι 60 φωτογραφίες

Ο πρόεδρος Χουσεΐν Τουρκέρ δήλωσε: «Έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ως Σύλλογος Ανταλλαγέντων Μουδανιών, πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη έκθεση 60 φωτογραφιών μας με τίτλο "Τα χώματα των παππούδων μας - Είμαι εγγονός ενός ανταλλαγέντος" στο χώρο του Δημαρχείου Ηρακλείου. Το πρότζεκτ αυτό δίνει βάρος στην κοινή ιστορίας Ελλάδας-Τουρκίας και με αυτό τον τρόπο θελήσαμε να ενισχύσουμε την ελληνοτουρκική φιλία, διατηρώντας τη ζωντανή και μεταφέροντάς τη στις επόμενες γενιές.

Ένας μικρός... τουρκοκρητικός κουλουράς στο Ηράκλειο (100 χρόνια πριν...).

Ως σύλλογος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση αυτού του πρότζεκτ το Δήμο Ηρακλείου, τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Νίκο Δημόπουλο, τα μέλη και ιδιαιτέρως τον Αχιλλέα Χατζημανώλη. Επίσης, ευχαριστούμε το δήμαρχο Προύσας Ρετζέπ Αλτεπέ, το δήμαρχο Μουδανιών Χαϊρί Τουρκγιλμάζ, τον πρόεδρο των ξενοδόχων Μουδανιών Ακίν Εσγκίν, το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Προύσας Μετίν Ουγιανίκ, τη βοηθό μας Ναζλί Τουρκέρ και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Projunction Ντογούς Τουρκέρ για τη βοήθεια που μας παρείχε στην οργάνωση».

Του Γιώργου Μιμίκου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News