Ειδήσεις

"Θα μπούμε όλοι φυλάκη", λένε οι επαγγελματίες

Έντονη αγανάκτηση και αντιδράσεις στους φορολογούμενους και ιδιαίτερα στους επαγγελματίες έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που ανάβουν το πράσινο φως για δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων στις περιπτώσεις μη απόδοσης ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ ή για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο άνω των 10.000 ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), οι αρμόδιες Αρχές θα μπορούν άμεσα να μπλοκάρουν τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων καθώς, άκουσον-άκουσον, όπως αναφέρεται, θα συνδέονται ως ύποπτοι για ξέπλυμα "μαύρου χρήματος"...

Με τις πισώπλατες μαχαιριές της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη και ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες να μην έχουν τελειωμό, το νέο αυτό μέτρο, όπως ήταν φυσικό, ήρθε να ανοίξει και πάλι τον ασκό του Αιόλου, με τους επαγγελματοβιοτέχνες και τον εμπορικό κόσμο να μην μπορούν να εξηγήσουν πώς γίνεται η μη απόδοση ΦΠΑ να σχετίζεται με "ξέπλυμα μαύρου χρήματος", λες και η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει σαν τίποτα απατεώνες και... βαρόνους της αγοράς.

Χαρακτηρίζοντας την εγκύκλιο αυτή «επιεικώς απαράδεκτη», ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ και Ε' αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Χαράλαμπος Λεκάκης, εκφράζοντας την αντίδραση του κλάδου, τόνισε πως αν εφαρμοστεί αδιακρίτως η δέσμευση για ΦΠΑ, τότε όλοι τους θα καταλήξουν στη φυλακή. Όπως επισήμανε, «πρέπει άμεσα ο υπουργός να παρέμβει. Δεν μπορεί να διασύρονται συλλήβδην οι μικρομεσαίοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες ως ύποπτοι για "ξέπλυμα μαύρου χρήματος"»...

«Αν η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, είμαστε ήδη σε συζητήσεις προκειμένου να δούμε σε τι ενέργειες θα προβούμε ώστε να αποτρέψουμε την ισχύ αυτών των μέτρων. Ωστόσο, θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα το πάρουν πίσω και ότι πρόκειται για άλλο ένα από τα λάθη της κυβέρνησης που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό», είπε, δίνοντας έτσι το στίγμα της κινητοποίησης του κλάδου, προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στα όσα εφαρμόζονται σε βάρος της μικρομεσαίας τάξης.  

Η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εστάλη σε όλες τις εφορίες, τα τελωνεία και τα ελεγκτικά κέντρα και περιλαμβάνει τις  υποχρεώσεις των εφοριών αναφορικά με την ειδοποίηση της Αρχής, οι οποίες υποχρεώσεις και απορρέουν από νόμο που ψηφίστηκε το 2008.

Με βάση αυτή, οι εφορίες θα πρέπει να στέλνουν στην Αρχή για την Καταπολέμηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες τους φορολογούμενους που έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις κι αυτή θα κρίνει αν πρέπει να προχωρήσει στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων τους, αφού διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι λόγοι για την άσκηση ποινικής δίωξης με την κατηγορία του "ξεπλύματος βρόμικου χρήματος".

Τα αδικήματα φοροδιαφυγής που σχετίζονται με πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι:

[1] Μη ή ανακριβής απόδοση ΦΠΑ, παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του ΦΠΑ που συμψηφίστηκε ή δεν αποδόθηκε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

[2] Μη έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή, εφόσον η συνολική αξία εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, καθώς και μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείων καθ' υποτροπή εντός τριετίας από τον εντοπισμό της παράβασης για πρώτη φορά.

[3] Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, με την εξαίρεση της μη καταβολής χρεών από χρηματικές ποινές ή πρόστιμα από δικαστήρια ή διοικητικές Αρχές.

[4] Μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο τις 15.000 ευρώ, καθώς και η αποφυγή πληρωμής φόρου πλοίων.

Εφόσον ελεγκτικά κέντρα και ΔΟΥ διαπιστώνουν τέτοιες παραβάσεις οφείλουν να το αναφέρουν στην Αρχή, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, εφόσον το ποσό των παραβάσεων όλων των παραπάνω αδικημάτων υπερβαίνει αθροιστικά τις 50.000 ευρώ.

Παράλληλα η Αρχή πρέπει να ενημερώνει μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες τη ΓΓΔΕ για περιπτώσεις δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων σχετικών με νομιμοποίηση εσόδων από φορολογικά αδικήματα ή αδικήματα μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ

Θα τους κατάσχουν τα ταξί...

Καζάνι που βράζει, όμως, θυμίζει και ο χώρος των αυτοκινητιστών μετά την αποστολή ειδοποιητηρίων σε όσους έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, τις οποίες δεν έχουν ρυθμίσει, καθώς πλέον κινδυνεύουν με κατάσχεση και τα οχήματά τους. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων-Ταξί Ηρακλείου Στέφανος Σμυρνιωτάκης, σε τοπικό επίπεδο δεν έχουν αρχίσει ακόμα να αποστέλλονται "ραβασάκια", όμως αναμένονται. Αυτή τη στιγμή 1 στους 10 μπορεί και πληρώνει τις οφειλές του στον Οργανισμό, με τα ποσά των οφειλών, σύμφωνα με τα όσα μου λένε οι συνάδελφοι, να κυμαίνονται από 15.000 έως 20.000, 30.000 ευρώ και πάνω. Πριν τέσσερα χρόνια δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Ήμασταν όλοι συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Μετά την κρίση έπεσε πολύ η δουλειά μας. Ήρθε και η απελευθέρωση του μεταφορικού μας έργου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας έλεγχος και μας ισοπέδωσε. Θέλουμε να πληρώνουμε κανονικά, όμως εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε.  

Έχουμε κάνει μια πρόταση στην Ομοσπονδία, όπου ζητάμε διακανονισμό των χρεών, πάγωμα των τόκων, αλλά και το δικαίωμα της επιλογής κατηγορίας για να μπορέσουμε να ανασάνουμε».

Σημειώνεται πάντως πως ο πρόεδρος του συνδικάτου των αυτοκινητιστών Θύμιος Λυμπερόπουλος προανήγγειλε δυναμική αντίδραση σε περίπτωση που υλοποιηθούν τέτοιες πρακτικές.  

ΤΟΥΣ ΜΠΕΡΔΕΨΕ... Ο "ΑΤΛΑΣ"

Θεωρήσεις βιβλιαρίων μετ' εμποδίων

Χαμός επικράτησε χθες με το σύστημα "Άτλας" στο Ηράκλειο αναφορικά με τις θεωρήσεις των βιβλιαρίων υγείας των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που έχουν οφειλές προηγούμενων ετών. Όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ και Ε' αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Χαράλαμπος Λεκάκης, το σύστημα που είχε εξαγγελθεί πως θα λειτουργήσει, για να φέρει εις πέρας την εκκρεμότητα, από την Τρίτη δεν τέθηκε σε εφαρμογή, ως όφειλε, και οι ασφαλισμένοι στο Ηράκλειο για άλλη μια φορά καταταλαιπωρήθηκαν.

«Υπήρξαν πολλές δυσκολίες και μεγάλη ταλαιπωρία. Κανείς στον ΟΑΕΕ δεν ήταν ενημερωμένος και επικράτησε αλαλούμ. Μετά από πολλές διαδικασίες και πολλά τηλέφωνα μεταξύ υπουργείου, ΕΟΠΥΥ, και ΟΑΕΕ, κατά τη 1 το μεσημέρι το πρόβλημα λύθηκε, οπότε και θεωρήθηκε το πρώτο βιβλιάριο, άσχετα αν ο κόσμος είχε στηθεί εκεί από το πρωί και περίμενε, με αποτέλεσμα να χάσει πολύτιμο χρόνο και να ταλαιπωρηθεί», είπε ο κ. Λεκάκης περιγράφοντας την κατάσταση στον ΟΑΕΕ Ηρακλείου.

Πάντως, όπως ενημερώνει η ΟΕΒΕΝΗ, το σύστημα "Άτλας" ενεργοποιήθηκε για όλους όσοι εμπίπτουν στη ρύθμιση που προβλέπει την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ (και των μηχανικών του ΕΤΑΑ) που οφείλουν από το 2011 και μετά και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ ανά έτος. Ο άμεσα ασφαλισμένος δε χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια, αφού η ασφαλιστική ικανότητα παράσχεται αυτόματα μέσω του συστήματος "Άτλας", ώστε να μπορεί να γίνεται είτε συνταγογράφηση, είτε εισαγωγή για νοσηλεία. Για τους έμμεσα ασφαλισμένους και όσους έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους απαιτείται αίτηση μέσω των περιφερειακών καταστημάτων του ΟΑΕΕ.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια