default-image

Κατρακύλησαν οι τιμές στα αγγούρια λόγω εμπάργκο

Κρήτη
Κατρακύλησαν οι τιμές στα αγγούρια λόγω εμπάργκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το αγγούρι να έχει υποστεί μείωση της τιμής του, από την ανακοίνωση του ρωσικού εμπάργκο και μετά, σε ποσοστό από 50% και πάνω, διαμορφώνεται η διαπιστωμένη ζημιά σε βάρος των οπωροκηπευτικών του νομού Λασιθίου και απαιτείται, χωρίς καμία αναβλητικότητα και σκέψη, η δρομολόγηση των αποζημιώσεων για τους πληγέντες παραγωγούς του νομού, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση που έλαβαν χθες όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του τόπου, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχου Πελαγίας Πετράκη!

Η σύσκεψη στο Λασίθι

Η σύσκεψη ήταν ευρύτατη, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΑΣ Ιεράπετρας και συμμετείχαν σε αυτή, εκτός από τα στελέχη της Ένωσης και την κ. Πετράκη, οι εκπρόσωποι των Δήμων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας, όπως και όλων των αγροτικών φορέων και των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων του νομού Λασιθίου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο διευθυντής της ΕΑΣ Ιεράπετρας Νίκος Δασκαλάκης δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" τα εξής: «Ο νομός Λασιθίου δεν μπορεί να μείνει έξω από ένα σημαντικό κομμάτι αποζημιώσεων, που - μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων - δεν επαρκούν τα χρήματα τα οποία αυτή τη στιγμή συζητάει η Ε.Ε. Υπάρχουν όμως άλλα ταμεία και άλλοι πόροι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε»...

Αναφορικά με τις ζημιές στα προϊόντα του νομού Λασιθίου, ο κ. Δασκαλάκης δήλωσε: «Την παραμονή πριν ανακοινωθεί το εμπάργκο η τιμή του αγγουριού ήταν στα 37 λεπτά το κιλό και αμέσως μετά έπεσε στα 16 λεπτά και σήμερα εξακολουθεί να πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές της τάξεως των 19, 22, 23 και 24 λεπτών το κιλό. Σε άλλα προϊόντα υπάρχουν σίγουρα εξίσου σημαντικές ζημιές, που πρέπει να διερευνηθούν. Στην ντομάτα έχουμε τις υπαίθριες καλλιέργειες του Οροπεδίου. Η υπαίθρια ντομάτα διακινείται στην εσωτερική αγορά, αλλά έχει κι εκείνη επηρεαστεί από τη γενικότερη κατάσταση».

«Εδώ και τώρα καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις»

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τα υπουργεία αποστέλλουν οι φορείς του Λασιθίου με θέμα τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο στην παραγωγή τους, ζητώντας καταρχήν καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια αποζημίωση.

Στη σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της περιοχής του Λασιθίου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014 στις 12 μ. στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου με τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, αντιδημάρχων, περιφερειακών σύμβουλων, των εκπροσώπων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου, Σητείας, Ιεράπετρας και Οροπεδίου, του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουτσουρά "Φοίνικας", του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Ανατολή", του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Το Νησί", του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Καμίρος", του Εμπορικού Συλλόγου Κρήτης και Γεωπόνων της Π.Ε. Λασιθίου κατέληξαν στα εξής:

«Ανοιχτή επιστολή προς υπουργό ΑγροτικήςΑνάπτυξης και Τροφίμων

Κοινοποίηση:

1. Γραφείο Πρωθυπουργού

2. Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών

3. Υφυπουργό Εξωτερικών

4. Υφυπουργό Εργασίας

5. Βουλευτή ν. Λασιθίου

6. Περιφερειάρχη Κρήτη

7. Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας και Κοινωνικής Πολιτικής Κρήτης

8. Συμμετέχοντες

Θέμα: "Συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο στον πρωτογενή τομέα της Π.Ε. Λασιθίου"

Η περιοχή του Λασιθίου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αγροτικό εισόδημα των πρώιμων κηπευτικών. Το πολιτικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στη σχέση μας με τις ρωσικές χώρες θα επιφέρει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής καθώς πολλά από τα προϊόντα καταλήγουν σε ρωσικές αγορές. Κρίσιμο λοιπόν είναι να υπάρξει προσπάθεια για άρση του εμπάργκο και άμεση διπλωματική διαχείριση της κατάστασης ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατό η αναστάτωση της ισορροπίας των αγορών των αγροτικών προϊόντων που κυρίως θα βλάψει τις νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι σημαντικό να διασφαλιστούν τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας και σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες της Ε.Ε. που παράγουν παρόμοια με εμάς προϊόντα. Για το λόγο αυτό ζητούμε την άμεση κατάρτιση ενός ευρωπαϊκού και εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης (τόσο στις εξαγωγές όσο και στον τουρισμό), διότι η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει διαπραγμάτευση με άλλες χώρες που διεκδικούν το κομμάτι της "πίτας" που χάνει η Ε.Ε. και αυτό που προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο να χαθεί οριστικά η ρωσική αγορά».

«Να δοθεί εντολή καταγραφής των ζημιών»

Και η επιστολή συνεχίζει: «Ζητούμε την αποζημίωση της παραγωγής τόσο από τις άμεσες ζημιές όσο και από τις έμμεσες. Οι έμμεσες έχουν να κάνουν με τον κίνδυνο οριστικής απώλειας της ρωσικής αγοράς, τη μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη διάλυση εμπορικών συμφωνιών κ.λπ. Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε από το υπουργείο να δοθεί το γρηγορότερο δυνατό η εντολή καταγραφής ζημιών προς τις υπηρεσίες και να γίνει η εκτίμηση των έμμεσων επιπτώσεων με τεκμηριωμένα στοιχεία προηγούμενων ετών. Έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από το Μηχανισμό Ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω κρίσης.

Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια εξεύρεσης νέων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα καθώς υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η υπερπροσφορά προκαλεί έντονες πτωτικές πιέσεις στις τιμές.

Πίνακας αποδεκτών

1. Περιφερειακοί σύμβουλοι

2. Αντιδήμαρχοι

3. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλου

4. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας

5. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας

6. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Οροπεδίου

7. Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

8. Αγροτικός Συνεταιρισμός Κουτσουρά "Φοίνικας"

9. Αγροτικός Συνεταιρισμός "Ανατολή"

10. Αγροτικός Συνεταιρισμός "Το Νησί"

11. Αγροτικός Συνεταιρισμός "Καμίρος"

12. Εμπορικός Σύλλογος Κρήτης

13. Γεωπόνοι της Π.Ε. Λασιθίου

Με εκτίμηση

Πετράκη Πελαγία,

αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News