default-image

Τον Οκτώβριο η λύση του "σίριαλ" με το ΦΠΑ

Οικονομία
Τον Οκτώβριο η λύση του "σίριαλ" με το ΦΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 1η Οκτωβρίου φαίνεται να τελειώνει το "σίριαλ" με το ΦΠΑ, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", όποιος δεν έχει πληρωθεί το φόρο για οποιαδήποτε συναλλαγή του, είτε με το Δημόσιο είτε με ιδιώτες, δε θα έχει την υποχρέωση να αποδώσει το φόρο μέχρι να εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο.

Σε πρώτη φάση, το νέο μοντέλο αναμένεται να ισχύσει για όσους έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ και μόνο για συναλλαγές χονδρικής.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι σχετική τροπολογία έχει ψηφιστεί από τον Απρίλιο, αλλά απαιτούνται ακόμα τουλάχιστον δέκα δευτερογενείς αποφάσεις και εγκύκλιοι, ώστε να μπορέσει να αλλάξει το καθεστώς που διέπει το σύστημα του ΦΠΑ, ενώ πρέπει να στηθεί και ο ηλεκτρονικός μηχανισμός υποστήριξης του συστήματος.

Για αυτά όμως τρέχει και δε φτάνει ορισμένες φορές η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι με το θέμα πάντως στο υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι 1η Οκτωβρίου το νέο σύστημα θα είναι λειτουργικό.

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ και θέλουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα θα κληθούν να υποβάλουν αρχικά μια αίτηση.

Το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να το δοκιμάσουν και αν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει θα μπορούν να βγουν από αυτό στην επόμενη διαχειριστική περίοδο.

Αν ενταχθούν όμως θα πρέπει να εκδώσουν φορολογικά στοιχεία στα οποία θα αναγράφεται η ένδειξη "ειδικό καθεστώς καταβολής φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής" ώστε να είναι γνωστό στον αντισυμβαλλόμενό τους ότι μπορεί να εκπέσει το ΦΠΑ κατά το χρόνο πληρωμής.

Σύμφωνα με τα "Νέα", το θέμα των επιστροφών του ΦΠΑ έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News