default-image

Στάσιμη η οικονομία της ευρωζώνης-Ανησυχία σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα

Οικονομία
Στάσιμη η οικονομία της ευρωζώνης-Ανησυχία σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάσιμο είναι το ΑΕΠ των 18 μελών της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά ενισχύθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν, βάσει των στοιχείων που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οριακή άνοδο 0,1%.

Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει τις ανησυχίες για τη στασιμότητα που επικρατεί στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ οι προσδοκίες είναι αρνητικές μετά και την ανακοίνωση ότι η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο και η αντίστοιχη της Γαλλίας απέτυχε για ακόμη μία φορά να αυξηθεί.

Tο ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο έμεινε αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση και ενισχύθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση. Στις 28 χώρες-μέλη, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια βάση.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις χώρες του ευρώ κατέγραψε το ΑΕΠ της Κύπρου και σε σύνολο 28, εκείνο της Ρουμανίας.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το β' τρίμηνο του έτους, καθώς το εξωτερικό εμπόριο και οι επενδύσεις, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, επιβάρυναν την ανάπτυξη.

Μηδενική ήταν ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσίας της Γαλλίας, με το υπουργό Οικονομικών της χώρας να παραδέχεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ κατά το 2014.

Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, η οικονομία της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 0,6%, ενώ η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, υποχώρησε πάλι σε ύφεση για τρίτη φορά από το 2008, καθώς κατά το δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 0,2%.

Η Ολλανδία ανέτρεψε το πρώτο τρίμηνο συρρίκνωσης καταγράφοντας ανάπτυξη 0,5%, ενώ η αυστριακή οικονομία ενισχύθηκε κατά 0,2% και εκείνη της Φινλανδίας κατά μόλις 0,1%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τα ζητήματα της Ρωσίας και της Ουκρανίας δε δημιουργεί προϋποθέσεις για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Υπό αυτά τα δεδομένα, μάλιστα, όλο και μεγαλύτερος αριθμός αναλυτών εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να λάβει περισσότερα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης.

"Γκρίζα σύννεφα" για ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα

Απροσδόκητη στασιμότητα σημείωσαν τον Ιούλιο οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ, την ώρα που η ιαπωνική οικονομία - η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο - υπέστη τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το Μάρτιο του 2011, στοιχεία που αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει "ταχύτητα", σημειώνει το naftemporiki.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι πωλήσεις λιανικής παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούλιο, σημειώνοντας τις χειρότερες επιδόσεις από τον Ιανουάριο και διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών, που ανέμεναν άνοδο 0,2% και ανάκαμψη τους προσεχείς μήνες, λόγω των βελτιωμένων συνθηκών απασχόλησης. Οι πωλήσεις λιανικής αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ και η στασιμότητα αποτελεί ένδειξη για επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, μετά την εντυπωσιακή αύξηση 4% του ΑΕΠ στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία δίνουν στη Φέντεραλ Ριζέρβ τα περιθώρια να διατηρήσει για λίγο καιρό ακόμη την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Στην Ιαπωνία - την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο - η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας οδήγησε στη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι του 2011, διατηρώντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση του Τόκιο και την κεντρική τράπεζα για περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης.

Η επιβολή αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ μείωσε αισθητά τις δαπάνες των ιαπωνικών νοικοκυριών, οδηγώντας σε συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας κατά 6,8% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου, εξανεμίζοντας την ανάπτυξη 6,1% του προηγούμενου τριμήνου. Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι η "βουτιά" της οικονομικής δραστηριότητας είναι προσωρινή, εμμένοντας στην πρόβλεψη για ήπια ανάκαμψη φέτος. Και η κυβέρνηση εμφανίστηκε καθησυχαστική, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ιαπωνική οικονομία θα ανακάμψει τους υπόλοιπους μήνες του έτους. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Ακίρα Αμάρι επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα για συμπληρωματικό προϋπολογισμό, στην περίπτωση που η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο είναι αδύναμη.

Γκρίζα "σύννεφα" όμως συγκεντρώνονται και πάνω από την κινεζική οικονομία, όπου πυκνώνουν οι ενδείξεις επιβράδυνσης, καθώς επιδεινώνονται οι συνθήκες στην αγορά ακινήτων. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 9% τον Ιούλιο, έναντι ανόδου 9,2% τον Ιούνιο. Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 12,2%, σε επίπεδα κατώτερα έναντι του Ιουνίου. Ιδιαίτερα αποθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση, με το συνολικό δανεισμό να υποχωρεί σε χαμηλά έξι ετών τον Ιούλιο, στα 273,1 δισ. γιουάν (44,34 δισ. δολάρια). Τα στοιχεία επαναφέρουν στο προσκήνιο "σενάρια" για νέα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάγκ για ανάπτυξη 7,5% φέτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News