default-image

Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος από σήμερα (Ηχητικό)

Ελλάδα
Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος από σήμερα (Ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καύσωνας από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή στη χώρα σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Στα ηπειρωτικά της χώρας, κατά τόπους, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα την Παρασκευή, και στα ανατολικά το Σάββατο.

Στις Κυκλάδες θα φτάσει τους 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Από το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά κυρίως την Κυριακή, ο καιρός θα αλλάξει αισθητά με ενισχυμένους βόρειους ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς σε ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές και πιθανές καταιγίδες, ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια. Παράλληλα θα αυξηθούν οι βόρειοι άνεμοι στα 7 με 8 μποφόρ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες κατά τη διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο και η βαριά σωματική εργασία.

Να προτιμώνται τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καθώς και τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά με περιορισμό των λιπαρών τροφών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα νεογνά, τα βρέφη, ηλικιωμένους ανθρώπους και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. 

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα εξέδωσε και το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας τα εξής:  

-Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.

-Αναζήτηση σημείων με σκιά και δροσιά.

-Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα και κάλυψη κεφαλιού (χρήση, ομπρέλας κ.λπ.).

-Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

-Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και πάσης φύσεως φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών, συχνά ντους και ελαφρύ ντύσιμο σε βρέφη και παιδιά.

Το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. και τα άτομα τα οποία, για καθαρά ιατρικούς λόγους, παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας. 

Ανοικτές οι υπηρεσίες

Ανοιχτές, τέλος, θα είναι σήμερα και αύριο οι κλιματιζόμενες αίθουσες στις υπηρεσίες των περιοχών όπου ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει στους 40 και 41 βαθμούς Κελσίου.  

Προσοχή στις υπαίθριες φωτιές

Υψηλός παραμένει επίσης ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς λόγω των καιρικών συνθηκών.

Στο 3 ο δείκτης επικινδυνότητας στην Κρήτη.

Τη βοήθεια των πολιτών στα πλαίσια της πρόληψης ζήτησε μέσω του Ράδιο 9,84 ο διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Ηρακλείου Μανόλης Δαμουλάκης.

Ενημερωτικό υλικό στην κατεύθυνση της πρόληψης των υπαίθριων πυρκαγιών διένειμαν σήμερα και οι πυροσβέστες στους διερχόμενους οδηγούς και περαστικούς στους κόμβους Μπεντεβή, Γιόφυρου και Νέας Αλικαρνασσού, με την ευκαιρία της εξόδου των εκδρομέων για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News