default-image

Κομβικός ρόλος της Κρήτης στον απεγκλωβισμό από τη Λιβύη

Κρήτη
Κομβικός ρόλος της Κρήτης στον απεγκλωβισμό από τη Λιβύη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτι περισσότερο από κομβικός κρίνεται, λόγω της γεωγραφικής κυρίως θέσης της, ο ρόλος της Κρήτης, στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, με στόχο τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από την Λιβύη μετά τις αναταραχές που έχουν ξεσπάσει.

Όπως έγινε γνωστό μάλιστα, στις επιχειρήσεις αυτές συμμετέχει και το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που ναύλωσε η κινεζική κυβέρνηση για να απομακρύνει ακόμη περισσότερους κινέζους πολίτες από την Τρίπολη της Λιβύης.

Το ενδεχόμενο γενικευμένων αναταραχών πάντως φαίνεται ότι σαν σενάριο δεν ήταν εκτός σχεδιασμών, αφού πριν από δύο μήνες υπουργός των Φιλιππίνων είχε επαφές με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρμένης Διοίκησης, με στόχο να διερευνηθοεί η πιθανότητα, η Κρήτη να αποτελέσει σημείο υποδοχής του κύματος ανθρώπων από τη Λιβύη, μιλώντας τότε για έναν αριθμό που ξεπερνούσε τους 13 χιλιάδες μόνο Φιλιππινέζους.

Οι συνθήκες το Μάρτιο του 2011 ήταν διαφορετικές, αφού η κίνηση του τουρισμού επέτρεπε την φιλοξενία περισσότερου κόσμου από τη Λιβύη.

Με δεδομένο ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία απεγκλωβισμού, αλλά και την εμπλοκή του νησιού στην προηγούμενη επιχείρηση τον Μάρτιο του 2011, δεν αποκλείεται και αυτή τη φορά να επιλεγεί η Κρήτη ως σημείο άφιξης πλοίων από την Λιβύη.

Όπως τόνισε στο neakriti.gr τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γρηγόρης Ροκαδάκης, οι επαφές με τους Φιλιππινέζους πριν δύο μήνες είχαν γίνει ενόψει ενός τέτοιου ενδεχομένου, ωστόσο εξαρχής είχε καταστεί σαφές, ότι πέρα από την φιλοξενία την οποία απλόχερα θα μπορούσε να δώσει η Κρήτη, οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος λόγω τουρισμού, είναι δύσκολοι για ένα τέτοιο εγχείρημα, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για φιλοξενία.

Αν και επαφές μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει από κάποια χώρα με την ελληνική κυβέρνηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτό δεν αποκλείεται να προκύψει ως ανάγκη τα επόμενα 24ωρα.

Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι το 2011 χιλιάδες κινέζοι και φιλιππινέζοι είχαν φιλοξενηθεί στο νησί μέχρι να αναχωρήσουν για τη χώρα τους και τότε που τα επεισόδια στην Λιβύη, απειλούσαν άμεσα στην ζωή τους και η εκκένωση από αλλοδαπούς πολίτες στην χώρα κρίθηκε επιβεβλημένη.

Μάλιστα για την κομβικής σημασίας βοήθεια της Κρήτης σε εκείνη την επιχείρηση, η κινεζική και όχι μόνο κυβέρνηση είχε ευχαριστήσει την κυβέρνηση αλλά και τους φορείς του νησιού ενώ αναφορά σε αυτή την βοήθεια που είχε παράσχει η Κρήτη, είχε αναφερθεί με λόγια συγκίνησης και ευχαρίστησης, και στην πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού και την συνάντηση με τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον οποίο ευχαρίστησε για την φιλοξενία το 2011 των χιλιάδων κινέζων που είχαν φύγει από την Λίβύη στη διάρκεια τότε των αναταραχών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News