Ειδήσεις

Απάντηση στην πρόκληση του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών

Μια αιχμηρή απάντηση έστειλαν στον  Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων, τα μέλη της Παγκρήτιας Επιτροπής κατά της Εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, μετά από την απάντηση που έλαβαν από τον Οργανισμό, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, η απάντηση που δίνει είναι ότι η υδρόλυση συνεχίζεται δίχως προβλήματα.

Στη νέα τους απάντηση τα μέλη της Επιτροπής αναφέρουν στον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού:

Κ. Uzumcu,

H  από 29/7/2014 απάντηση σας στην ανοικτή  επιστολή μας, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες  μας  αφού παραδέχεστε ότι :

1.- η υδρόλυση μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στο Cape Ray γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία καταστροφής των χημικών όπλων.  

2.-  Με την παραδοχή αυτή αναγνωρίζετε ότι παραβιάζετε την υπάρχουσα πολύχρονη εμπειρία του Οργανισμού και δέχεστε εκ των πραγμάτων και αφού αρνήθηκαν άλλες χώρες να καταστρέψουν τα χημικά όπλα της Συρίας, ότι η υδρόλυση χημικών στη θάλασσα δεν είναι η βέλτιστη μέθοδος για την ασφάλεια, την υγεία των πολιτών και τη προστασία του περιβάλλοντος.

3.- Στην απάντηση σας δεν αναφέρεστε σε καμία συνεργασία σας με διεθνή φορέα ή οργανισμό αρμόδιο για υγεία ή περιβάλλον, που να έκανε για τον Οργανισμό ή τον ΟΗΕ αξιολόγηση, γνωμοδότηση ή μελέτη για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία ανθρώπων ή στο περιβάλλον σε περίπτωση ατυχήματος.

4.-  Είναι πολύ πρόσφατες οι από 23/6/2014 δηλώσεις σας στη Χάγη και οι  απαντήσεις σας στην εφημερίδα Νέα Κρήτη,  ότι την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος την έχει ο Αμερικάνικος Σρατός.

Κ. Γενικέ,

Σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη μέθοδο ανάλυσης και εκτίμησης του κινδύνου από την επιτροπή της ACWA, προκύπτει ότι ο ποσοτικός προσδιορισμός του κινδύνου (QRAs) μπορεί να γίνει μόνο σε συνθήκες σταθερής βάσης δεδομένων, όπως σε εργοστάσιο καταστροφής χημικών όπλων με σταθερές και γνωστές προδιαγραφές. Σε ασταθείς συνθήκες, όπως στο θαλάσσιο περιβάλλον και σε πλοίο με αλλαγή χρήσης του από φορτηγό σε χώρο υδρόλυσης χημικών όπλων, είναι αστείο να συζητάμε για προσδιορισμό κινδύνου, άσχετα με την εφαρμοζόμενη τεχνική  μέθοδο. Και αφού είναι αδύνατος ο ποσοτικός προσδιορισμός κινδύνου, σας μένει μόνο ο ποιοτικός προσδιορισμός, με τα καλά λόγια για την από χρόνια εφαρμοζόμενη υδρόλυση. Φυσικά και δεν αναφέρεστε στα ανεπιθύμητα παραγόμενα προϊόντα της υδρόλυσης και όπως υποστηρίζει η επιτροπή της ACWA, δεν αρκεί για τη τελική ασφαλή έκβαση. Οι όποιες εκτιμήσεις και ευχές στηρίζονται μόνο σε ποιοτικό προσδιορισμό και έχουν θεωρητική σημασία.  

Μας ζητάτε να εμπιστευτούμε τον αμερικάνικο στρατό στη πειραματική υδρόλυση στη Μεσόγειο, όπως κάνετε και εσείς.

Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί:

1.- Είναι ο ίδιος στρατός που σε συνεργασία με τα βιολογικά και χημικά  εργαστήρια του Edgewood Arsenal  έκαναν εν κρυπτώ και για 10ετίες πειράματα σε στρατιώτες για τα χημικά όπλα.

2.- Είναι ο στρατός που ενώ γνώριζε τις συνέπειες της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και τη πρόκληση νέων ασθενειών σε ανθρώπους και για να μειώσει τις δαπάνες καταστροφής του χημικού οπλοστασίου του, φόρτωσε πλοία  και τα βύθισε στη θάλασσα με χιλιάδες τόνους χημικών όπλων  το 1967-1970 ( επιχείρηση CHASE)

3.- Είναι ο στρατός που μετά από παρεμβάσεις νομοθετικές του Κογκρέσου : PL 91-121/441 (50 USC 1521)  το 1970,   PL) 92-532 (33 USC 1401) το 1972,    PL) 92-532 (33 USC 1401)  το 1986,  αλλά  και  φορέων υγείας και περιβάλλοντος όπως  του Υπουργείου Υγείας, του Γραφείου Γενικού Χειρουργού ( ΟGS), του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας  ((NCEH)  και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υποχρεώθηκε από το 1983 να συνεργάζεται με τους παραπάνω  φορείς στα προγράμματα αποστρατικοποίησης του.

4.- Είναι ο στρατός που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγαπημένη του  μέθοδο της αποτέφρωσης, μετά από παρεμβάσεις φορέων και πολιτών  και να εφαρμόσει τη μέθοδο της υδρόλυσης.

Όμως, K. Γενικέ,

 η υδρόλυση που γίνεται σήμερα στο Cape Ray δεν έχει καμία σχέση με την υδρόλυση που μας απαντάτε ότι είναι από παλαιά μια ασφαλής μέθοδος. Η σημερινή μέθοδος της FDHS, με τις τροποποιήσεις και τις εναλλακτικές τεχνικές επεξεργασίας των υποπροϊόντων της υδρόλυσης, όπως βιολογική επεξεργασία ή υπερκρίσιμη υδρόλυση ή άλλα πειραματικά προγράμματα του Edgewood, υπάγονται στο πρόγραμμα Εναλλακτικής Διαχείρισης Χημικών όπλων του Αμερικάνικου Στρατού ( ACWA)

5.- Eίναι ο στρατός που θα ανταλλάξει την εργασία εκατομμυρίων δολαρiωv στις πολυεθνικές εταιρείες όπως Veolia - Ekokem, με την εξασφάλιση, μετά από τα εν πλω και εν κρυπτώ πειράματα του, της πιστοποίησης λειτουργίας των δύο νέων εργοστασίων του στο Kentucky και Colorado και επιπλέον θα κατευνάσει τις αντιδράσεις των φιλειρηνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων της χώρας του.

6.- Είναι ο στρατός που από 29/4/ 2012 έχει παραβιάσει την συμφωνία του με τον Οργανισμό σας για τερματισμό της καταστροφής των χημικών όπλων του, μεταφέροντας αυθαίρετα τη νέα καταληκτική ημερομηνία για το 2025.

7.- Είναι ο στρατός που κατάφερε να κάνει το Οργανισμό που διευθύνετε όργανο στην εξυπηρέτηση δικών του επιδιώξεων στο χώρο της Αν. Μεσογείου, με χρήματα Ευρωπαίων φορολογούμενων.    

8.- Είναι ο στρατός που μας ενημερώνει για τη πορεία της Υδρόλυσης στη θάλασσα μόνο από το  Πεντάγωνο, χαρακτηριστικό στρατοκρατούμενης χώρας, ενώ γνωρίζουμε ότι η Αμερική είναι χώρα με προεδρεύουσα κοινοβουλευτική δημοκρατία και την ενημέρωση θα έπρεπε να τη κάνει πολιτική ή κυβερνητική πηγή.

Κ. Γενικέ,

Θεωρούμε υποκρισία να γίνεται η υδρόλυση των 600 τόνων χημικών όπλων της Συρίας στη Θάλασσα  με τέτοια αυξημένη πιθανότητα ατυχήματος και την ίδια ώρα να μη μας λέτε:

1.- τι θα κάνετε με τους 10.000 τόνους χημικών όπλων της Ρωσίας και τις 3.000 τόνους της Αμερικής? Τι ποινές υπάρχουν για όσους δεν τηρούν καταληκτικές ημερομηνίες?

2.- τι πρόγραμμα έχετε στο μέλλον για τη χρήση της θάλασσας σαν χώρο υδρόλυση χημικών όπλων?

3.- Ποιό είναι το 10ετές πλάνο για τη καταστροφή των υπαρχόντων χημικών οπλοστασίων? Με ποιούς  προϋπολογισμούς θα γίνουν οι μελλοντικές καταστροφές τους?. Θα παραμείνει η νέα μέθοδος σας, εκτός των τακτικών συνδρομών των κρατών μελών του Οργανισμού σας, να πληρώνουν χαράτσια οι πολίτες για τις αποφάσεις στρατών και πολυεθνικών και με τη χρήση Οργανισμών όπως του OPCW?  

4.- Θα μπορέσει ο Οργανισμός σας να σταθεί στο ρόλο -κλειδί για  την αποστρατικοποίηση και  την ειρήνη  ή θα εξυπηρετεί στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα?    

Η απάντηση του Οργανισμού που "προκάλεσε" τη νέα επιστολή της Επιτροπής

Xάγη 29 Ιουλίου 2014

Αγαπητέ συνυπογράφοντα,

Απαντώ στην από 27 Ιουνίου 2014 επιστολή σας. Χαίρομαι για το ενδιαφέρον που έχετε δείξει στην επιχείρηση περιορισμού του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας και για την υποστήριξη σας σε αυτή την αποστολή. Έχω σημειώσει την αυξημένη ανησυχία σας στην επιστολή, σε σχέση με τη καταστροφή των Συριακών χημικών όπλων στο πλοίο Cape Ray στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας διαβεβαιώσω ότι για την ασφάλεια των ανθρώπων και τη προστασία του περιβάλλοντος έχουν ληφθεί πρώτιστα υπ' όψη σε όλες τις δραστηριότητες μεταφοράς και καταστροφής των Συριακών χημικών όπλων.

Πράγματι στη συμφωνία για τα χημικά όπλα αναφέρεται ότι: «κάθε χώρα μέλος, κατά τη διάρκεια μεταφοράς, ελέγχου, αποθήκευσης και καταστροφής χημικών όπλων θα παρέχει τη μεγαλύτερη διασφάλιση στην υγεία των ανθρώπων και στη προστασία του περιβάλλοντος. Κάθε κράτος μέλος θα μεταφέρει, ελέγχει, αποθηκεύει και καταστρέφει τα χημικά όπλα σύμφωνα με τις εθνικές προδιαγραφές ασφάλειας». Επιπλέον κατά τη συμφωνία ρητά απαγορεύονται οι παλαιότερα χρησιμοποιούμενες μέθοδοι καταστροφής με την «βύθιση» στη θάλασσα, τη ταφή στο έδαφος ή τη καύση».

Προσέχοντας τα ιδιαίτερα σχόλια σας για τη καταστροφή των δύο τύπων χημικών όπλων στο Cape Ray, θα ήθελα έντονα να πω ότι η υδρόλυση είναι μια ώριμη τεχνολογικά μέθοδος, που έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκάδες χρόνια, για παράδειγμα στο πρόγραμμα καταστροφής χημικών των ΕΠΑ, χωρίς βλαβερές συνέπειες σε ανθρώπους και περιβάλλον.

Οι αρχές των ΕΠΑ έχουν κάνει αυστηρούς ελέγχους για το Σύστημα της Αναπτυσσόμενης Υδρόλυσης (FDHS) από τότε που εγκαταστάθηκε στο πλοίο και έχουν γίνει με ασφάλεια δοκιμαστικές μετρήσεις.

Οι επιθεωρητές του Οργανισμού έκαναν στις αρχές του χρόνου το τελικό μηχανολογικό έλεγχο του συστήματος FDHS που φορτώθηκε στο Cape Ray, με βάση τις προδιαγραφές της μεθόδου και με την έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Όλες οι ενέργειες καταστροφής είναι σε συμφωνία με τις εθνικούς κανονισμούς των ΕΠΑ που σχετίζονται με τη προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Τελικά, μια ομάδα από 4 επιθεωρητές του Οργανισμού, έχουν επιβιβαστεί στο Cape Ray με εντολή να ελέγχουν τη καταστροφή των χημικών όπλων και να βεβαιώνουν ότι τηρούνται οι όροι της συμφωνίας για την ασφάλεια των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Η ομάδα μας σε καθημερινή βάση ενημερώνει ότι όλες οι ενέργειες γίνονται σύμφωνα με τις υποχρεώσεις και ότι όλα τα λύματα αποθηκεύονται με ασφάλεια στο πλοίο.

Στο Cape Ray έχει μείνει μόνο ένα μέρος από τα χημικά που απομακρύνθηκαν από τη Συρία. Τα περισσότερα έχουν αποσυρθεί σε εμπορικές εταιρείες στη Φιλανδία, το Ενωμένο Βασίλειο και την Αμερική.

H εξέλιξη των ενεργειών καταστροφής είναι καλή και το ένα τρίτο των χημικών έχουν καταστραφεί είτε στη Συρία, στο Cape Ray είτε στα εργοστάσια εταιρειών.

Όλες αυτές οι ενέργειες και οι προλεγόμενες μεταφορές χημικών στις μονάδες καταστροφής έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς, και χωρίς ατυχήματα. Τα λύματα από τη καταστροφή χημικών στο Cape Ray θα αποθηκευθούν με ασφάλεια πριν αποσυρθούν σε μονάδες της Φινλανδίας και της Γερμανίας.

Η Γραμματεία είναι έτοιμη να παρέχει περισσότερες πληροφορίες όταν χρειαστεί. Παρακαλώ να είστε βέβαιοι ότι είμαστε δεσμευμένοι να παρέχουμε όσο μπορούμε περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη πρωτοφανή επιχείρηση και εκτιμούμε την συνεχιζόμενη υποστήριξη στους οργανισμούς που ενδιαφέρονται για τον υψηλό σκοπό του περιορισμού των χημικών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑHMET UZUMCU      

Σχόλια