default-image

Στα 24.8 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα για μαύρη εργασία

Οικονομία
Στα 24.8 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα για μαύρη εργασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυταπάτη χαρακτηρίζει την «ευκαιριακή στρατηγική ασυνείδητων εργοδοτών που επιδιώκουν το εύκολο και παράνομο κέρδος σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας.

«Οι εργοδότες αυτοί με το άλλοθι της κρίσης υπονομεύουν εν τέλει την ίδια την ύπαρξή τους, πριονίζουν το κλαδί που κάθονται. Αποστερούν το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους και ο 'λογαριασμός' θα γυρίσει ξανά σε αυτούς, μέσω της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών» συνέχισε ο κ. Βρούτσης.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» με συντονισμένες ενέργειες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ), ελέγχθηκαν τον Ιούνιο 2.816 επιχειρήσεις και σε σύνολο 16.059 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 769, δηλαδή το 4,79% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «ενδεικτικό της σημαντικής βελτίωσης της ελεγκτικής αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας είναι το γεγονός ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο τον Ιούνιο για τις παραπάνω παραβάσεις ανήλθαν στα 7.884.585 ευρώ και αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικά επιβαλλόμενων προστίμων από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα».

Από την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου «Άρτεμις» και την επιβολή των υψηλών προστίμων τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας εμφανίζουν σταθερή μείωση.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2014, ελέγχθηκαν συνολικά 17.281 επιχειρήσεις και σε σύνολο 106.630 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 2.415, με το συνολικό ύψος των επιβαλλόμενων προστίμων για αυτή την περίοδο να ανέρχονται στα 24.883.607 ευρώ.

Ακόμη, για τις περιπτώσεις απασχόλησης παράνομα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (αλλοδαπών), από την έναρξη εφαρμογής του ν. 4052/2012 έως και την 30η Ιουνίου 2014, επιβλήθηκαν επιπλέον πρόστιμα ύψους 1.691.500 ευρώ και ποινές διακοπής λειτουργίας που φτάνουν έως και τους τρεις μήνες σε συνολικά 89 επιχειρήσεις.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τις επιχειρήσεις που παρανομούν»

«Απλοποιήσαμε δραστικά τις διαδικασίες, μειώσαμε τη γραφειοκρατία, περιορίσαμε σημαντικά το μη μισθολογικό κόστος και τις εργοδοτικές εισφορές. Η συμμόρφωση στη νομιμότητα, η επένδυση στην ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία, ο σεβασμός στον εργαζόμενο και το κοινωνικό σύνολο αποτελεί τη μόνη αποδεκτή, από οικονομική, κοινωνική και ηθική σκοπιά, επιλογή για τις ελληνικές επιχειρήσεις» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας και καταλήγει: «Όσες αλλαγές και να κάνουμε, στην οικονομία, την αγορά εργασίας, τους θεσμούς και το Κράτος, θα αποδειχθούν ενδεχομένως μάταιες, αν δεν αλλάξουμε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι και οι συμπεριφορές μας. Αν δεν εκριζώσουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες του παρελθόντος που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News