Ειδήσεις

Γάζα: Παγκόσμιο σοκ από τη σφαγή αμάχων

Την πιθανότητα πυρά της Χαμάς και όχι ισραηλινοί πύραυλοι να ευθύνονται για το πλήγμα στο σχολείο του  ΟΗΕ,  εκφράζει ο ισραηλινός στρατός, υποστηρίζοντας ότι «σε αυτό το στάδιο δεν είναι ακόμη σαφές τι, ακριβώς, έχει γίνει».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πιέρ Κρέχενμπουλ, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε χθες την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματά μας, το ισραηλινό πυροβολικό είναι αυτό που βομβάρδισε το σχολείο μας, όπου 3.300 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο».

Από την πλευρά του ο Μότι Αλμοζ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποστήριξε ότι «σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές τι συνέβη. Δεν ξέρουμε αν ισραηλινοί στρατιώτες ή τρομοκράτες της Χαμάς έπληξαν το σχολείο».

Πάντως σήμερα, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, 15 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, από θραύσματα κατά τον βομβαρδισμό τεμένους, πολύ κοντά στο σχολείο. Τα θύματα βρίσκονταν μέσα σε σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Σημειώνεται ότι τα 83 83 σχολεία του ΟΗΕ χρησιμοποιούνται για την υποδοχή αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας. Για το 1,8 εκατ. των κατοίκων της, παγιδευμένων στον μικρό θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006 και με τα αιγυπτιακά σύνορα κλειστά από το 2012, δεν υπάρχει πουθενά καταφύγιο.

Οι  ΗΠΑ και ο ΟΗΕ καταδίκασαν τον βομβαρδισμό του σχολείου, όπου 20 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο μερικές ώρες μετά την καταδίκη αυτή, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι εφοδίασαν εκ νέου το Ισραήλ με πολεμοφόδια.

«Είναι αδικαιολόγητο, ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, όπως πρέπει να αποδοθεί και η δικαιοσύνη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αναφερόμενος στον βομβαρδισμό του σχολείου, ενώ η UNRWA κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ καλώντας το να λογοδοτήσει.

«Παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν δίπλα στους γονείς τους στο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας», διαμαρτυρήθηκε ο επικεφαλής της UNRWA τονίζοντας ότι ο στρατός είχε λάβει όλες τις πληροφορίες για το σχολείο.

Ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κάιρο

Στο διπλωματικό πεδίο, ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε χθες στο Κάιρο, ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανακοίνωσε την αποστολή στην Αίγυπτο κοινής αντιπροσωπείας των μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων. Ωστόσο, οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα παραμένουν ακέραιες.

Η Χαμάς ζητεί αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, από την οποία είχαν αποχωρήσει το 2005. Ζητεί επίσης την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού που πνίγει τον παλαιστινιακό θύλακα από το 2006.

Όσον αφορά το Ισραήλ, επανέλαβε ότι ο στρατός του δεν θα φύγει από τον θύλακα, όσο υπάρχει η απειλή που αντιπροσωπεύουν για τον ισραηλινό λαό οι ρουκέτες και οι σήραγγες. Δύο ισραηλινοί πολίτες και ένας Ταϊλανδός έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ρίψεις ρουκετών από τις 8 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, στρατηγός αρμόδιος για τον τομέα της Γάζας εξήγησε ότι η καταστροφή των σηράγγων του είναι «θέμα ημερών».

Σχόλια