default-image

Κρήτη: Τα πρωτεία στα γεννητούρια καρέτα καρέτα

Κρήτη
Κρήτη: Τα πρωτεία στα γεννητούρια καρέτα καρέτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παίρνει και φέτος την πρωτιά στα γεννητούρια της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta πανελλαδικώς. Στις 20 Ιουλίου, στην παραλία Καλαμάκι του κόλπου Μεσαράς, εκκολάφθηκε η πρώτη φωλιά θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα.  Ακολούθησαν στις 29 Ιουλίου τα πρώτα χελωνάκια του Ρεθύμνου, στην παραλία Σφακάκι, ενώ την ίδια ημέρα βγήκαν από το αβγό τους και τα πρώτα χελωνάκια του κόλπου Χανίων, στην παραλία του Γερανίου.

Κατ' επέκταση, όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέτα-Καρέτα "Αρχέλων", προσεχώς ξεκινούν οι δημόσιες εκσκαφές των φωλιών στις κρητικές παραλίες, στις οποίες είναι καλεσμένος όλος ο κόσμος. «Δημόσια εκσκαφή» ονομάζεται το άνοιγμα κάθε φωλιάς, που γίνεται από εκπαιδευμένους εθελοντές του "Αρχέλων", όταν προσκαλείται και κοινό.

Το άνοιγμα της φωλιάς γίνεται πάντα έπειτα από το πέρας συγκεκριμένων ημερών, όταν τα χελωνάκια έχουν όλα εκκολαφθεί. Με τον τρόπο αυτό καταγράφεται από τον "Αρχέλων" το ποσοστό της επιτυχίας της εκκόλαψης, δηλαδή πόσα από αυτά πήγαν με επιτυχία στο νερό και πόσα δεν εκκολάφθηκαν και για ποιο λόγο.

Πολύ συχνά μέσα στη φωλιά βρίσκονται και αργοπορημένα χελωνάκια, τα οποία και απεγκλωβίζονται προσεκτικά από τους εθελοντές του "Αρχέλων" και οδηγούνται με συγκεκριμένο τρόπο στο νερό, κάτι που ενθουσιάζει ιδιαίτερα τους παρατηρητές της δημόσιας εκσκαφής.

Το πρόγραμμα των δημόσιων εκσκαφών θα ανανεώνεται κάθε βδομάδα και θα βρίσκεται στο site των Δήμων και στην επίσημη σελίδα του "Αρχέλων" στο facebook.

Σημαντικές περιοχές ωοτοκίας...

Μετά τη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία, η Κρήτη είναι η τρίτη σημαντικότερη περιοχή αναπαραγωγής της απειλούμενης με εξαφάνιση χελώνας καρέτα-καρέτα. Στην Κρήτη, οι καρέτα γεννούν - κατά σειρά προτίμησης - στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον κόλπο της Μεσαράς.

Οι χελώνες που έρχονται στην Κρήτη για να γεννήσουν αποτελούν ιδιαίτερους και ανεξάρτητους πληθυσμούς μεταξύ τους και δεν έχουν σχέση με τους πληθυσμούς της Ζακύνθου ή του Κυπαρισσιακού κόλπου. Αυτό διαπιστώθηκε με το μακροχρόνιο πρόγραμμα μαρκαρίσματος που διενεργεί ο "Αρχέλων".

Πράγματι οι χελώνες από την κάθε περιοχή, παρόλο που κάνουν μεγάλες μεταναστεύσεις μέχρι τη βόρεια Αδριατική και την Τυνησία, επιστρέφουν πάντα για ωοτοκία στην ίδια περιοχή όπου ωοτόκησαν και την προηγούμενη φορά και όπου πιθανόν εκκολάφθηκαν ως χελωνάκια...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News