default-image

Κλείνουν τα απογεύματα τα αστυνομικά τμήματα λόγω αδειών!

Κρήτη
Κλείνουν τα απογεύματα τα αστυνομικά τμήματα λόγω αδειών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε χειρότερη από ποτέ... μοίρα έχει βρεθεί η Αστυνομία, μιας και η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. έβαλε "λουκέτο" ακόμη και στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Νικολάου, όπου η λειτουργία του τα περισσότερα απογεύματα και βράδια εξαρτάται αποκλειστικά από την καλή θέληση των ελάχιστων αστυνομικών που το στελεχώνουν, αλλά και των συναδέλφων τους από την Τροχαία και την Ασφάλεια, όπου συστεγάζονται.

Σημαντικότατες είναι οι ελλείψεις στο προσωπικό που παρατηρούνται στο νομό Λασιθίου, οι οποίες, όπως τονίζει ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Ηλίας Νταραράς, φτάνουν στο 35% και σε κάποιες υπηρεσίες ξεπερνούν και το 50%.

Ένας αστυνομικός, όπως είπε, καλύπτει όλο το Οροπέδιο Λασιθίου. Ένας αστυνομικός καλύπτει και τον Κουτσουρά και αστυνομεύει και άλλες τουριστικές περιοχές, όπως το Μακρύ Γιαλό.

Ούτε ψυχή..!

Υπάρχουν όμως και αστυνομικά τμήματα που πάρα πολλά απογεύματα αλλά και τα βράδια δε σηκώνει κανείς το τηλέφωνο, γιατί απλούστατα, όπως μας πληροφόρησαν πολίτες, «δεν υπάρχουν καθόλου άτομα να τα στελεχώσουν αυτές τις ώρες».

Χαρακτηριστικότατο είναι το παράδειγμα με το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Νικολάου, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε μια περιοχή που σφύζει από ζωή και από τουρισμό. Αν και ανέκαθεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι αστυνομικοί σε αυτό, φαίνεται πως τελευταία το κακό παράγινε. Από τη μια η αναδιάρθρωση και από την άλλη ίσως οι καλοκαιρινές άδειες βάζουν ουσιαστικά λουκέτο στο εν λόγω τμήμα πολλά απογεύματα και βράδια. Η λειτουργία του αυτές τις ώρες στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην καλή διάθεση τόσο των πλέον ελάχιστων αστυνομικών που έχει, όσο και των συναδέλφων τους από την Τροχαία και την Ασφάλεια, που συστεγάζονται και τρέχουν όποτε μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πολίτη που θα ζητήσει... χείρα βοηθείας, όπως τονίζουν αναγνώστες της "Ν.Κ." που έτυχε να εξυπηρετηθούν.

«Στον Άγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα και στη Σητεία στελεχώνονται τις περισσότερες φορές τα περιπολικά με ένα άτομο, ενώ χρειάζονται στις περιπολίες δύο άτομα. Από την άλλη υπάρχουν περιπολίες του ΤΑΕ, που έχουν τέσσερα άτομα μέσα», προσθέτει ο κ. Νταραράς.

«Τα κάνανε μπάχαλο»

«Το βασικό πρόβλημα που μας απασχολεί είναι η αναδιάρθρωση τους τελευταίους μήνες, η οποία έχει φέρει αναστάτωση στους κόλπους των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων της Κρήτης. Αντί να γίνει μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να γίνει σε επίπεδο διαρθρωτικών, οργανωτικών και οργανωσιακών αλλαγών, δηλαδή αλλαγές σε δομές και υπηρεσίες, σε δράσεις και πρακτικές του προσωπικού σε σχέση και με τους πολίτες, αλλά και με τον οργανισμό μας, αντ' αυτού έγινε ένα μπάχαλο και προκάλεσε μια αβεβαιότητα και αναστάτωση τόσο στον οργανισμό μας, όσο και στο προσωπικό». Αυτό τόνισε μιλώντας χθες στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου και αντιπρόσωπος στην ΠΟΑΣΥ από το νομό Ηρακλείου Θανάσης Μπαλαμούτης.

Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, η λεγόμενη αναδιοργάνωση έγινε σε επίπεδο μόνο ανώτερων κλιμακίων. «Πέραν του ότι χώρισαν την Αστυνομία σε κλάδους, τοποθετώντας τον κάθε στρατηγό και υπεύθυνο στους κλάδους αυτούς, από 'κει και πέρα σε κάτω κλιμάκια αλλαγές δεν έχουν προκύψει καθόλου. Αποτέλεσμα; Το πιο απλό αυτή τη στιγμή είναι πως υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να μετακινηθούν από τον κλάδο ασφάλειας στον κλάδο τάξης ή αντίστροφα και δεν μπορούν, ενώ τις προηγούμενες χρονιές τέτοιο καιρό, μετά από αιτήσεις συναδέλφων, γίνονταν μετακινήσεις».

30-50% λιγότεροι

Το προσωπικό αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπαλαμούτης, είναι κατά 30-35% λιγότερο των οργανικών θέσεων που απαιτούνται. «Αποτέλεσμα έχει πάρα πολλές υπηρεσίες να υπολειτουργούν και πάρα πολλοί συνάδελφοί μας να μην απολαμβάνουν την ημερήσια ανάπαυσή τους».

Στο νομό Ηρακλείου είναι περίπου γύρω στα 600 άτομα ενεργοί αστυνομικοί. Αν και η λεγόμενη αναδιάρθρωση αναφέρει πως κάποια αστυνομικά τμήματα θα καταργηθούν, ωστόσο αυτό παραμένει ακόμη αβέβαιο και δε γνωρίζει κανείς ποια θα είναι αυτά, όπως τονίζει ο κ. Μπαλαμούτης.

Στο μεταξύ, όλες οι διαδικασίες κυλούν σε «ρυθμό χελώνας, με συνέπεια πολλά αστυνομικά τμήματα και στο Ηράκλειο να υπολειτουργούν σε τέτοιο βαθμό, που αυξάνουν στο έπακρο την αγανάκτηση του πολίτη, αφού αισθάνεται ανασφαλής», προσθέτει, διευκρινίζοντας πως «ο πολίτης θέλει να είναι ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που του παρέχουμε και να του δίνουμε την ικανοποίηση του αισθήματος ασφαλείας, γεγονός για το οποίο δυστυχώς, με τα τωρινά δεδομένα, σηκώνουμε τα... χέρια ψηλά».

Ελλείψεις

Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπάρχουν πολλά και στο Ηράκλειο, όπως το Τμήμα Μεταγωγών, που λειτουργεί πλέον με το μισό προσωπικό απ' ό,τι προβλέπεται. Το ίδιο ισχύει στο τμήμα της Τροχαίας Ηρακλείου, εξαιτίας του ότι δημιουργήθηκαν πολλές μικρές ομάδες, όπως η ΟΠΚΕ, η ΟΕΠΤΑ και η Τροχαία ΒΟΑΚ, από το ήδη υπάρχον προσωπικό, χωρίς μεταθέσεις από άλλους νομούς.

«Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου έχουν φύγει σχεδόν οι μισοί αξιωματικοί, αλλά και κατώτερο προσωπικό, με αποτέλεσμα και αυτή να υπολειτουργεί, τη στιγμή που η εγκληματικότητα στο Ηράκλειο, όπως έχουν δείξει μέχρι τώρα τα δεδομένα, καλπάζει».

Προβλήματα

Το Τμήμα Αλικαρνασσού ή αλλιώς το Β' Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου και το Τμήμα Μοιρών, αλλά και όλα τα υπόλοιπα τμήματα της ενδοχώρας αντιμετωπίζουν επίσης εργασιακά προβλήματα. Παράλληλα, οι Μοίρες έχουν και κτηριακό πρόβλημα.

«Δεν είναι δυνατόν τόσοι συνάδελφοί μας να υπηρετούν κάτω από τέτοιες συνθήκες, σε ένα κτήριο που μόνο γιάφκα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε», είπε ο κ. Μπαλαμούτης, προσθέτοντας ότι «αρκετές είναι οι ελλείψεις προσωπικού και στο Αστυνομικό Τμήμα του αεροδρομίου Ηρακλείου, αλλά και στο Τμήμα Χερσονήσου.

Ενώ πέρυσι υπήρχε η κατάλληλη δύναμη, φέτος, μιας και παρουσίαζε αύξηση ο τουρισμός 15-18%, ζητήσαμε αύξηση και των ατόμων, αλλά τελικά παραμείναμε οι μισοί απ' ό,τι ήμασταν».

Όσον αφορά στη μελέτη-πρόταση που έκαναν το 2013 για τη μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας στην Περιφέρεια Κρήτης, με μελετητή το διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου σε θέματα οργάνωσης, πολιτικών ασφάλειας και ταξίαρχο Ελληνικής Αστυνομίας εν αποστρατεία κ. Παπακωνσταντή, όπως εξέφρασε ο κ. Μπαλαμούτης, «εμμένουμε σε εκείνη τη μελέτη, που τελικά δε λήφθηκε υπόψη και όχι σε αυτή τη μελέτη από την οποία βλέπουμε με χείριστο τρόπο καθημερινά, με τα προβλήματα που προκύπτουν, τα αποτελέσματά της».

«Έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα, δύσκολα να επιτύχουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων και προσωπικού για την εξοικονόμηση αστυνομικών και τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της αστυνόμευσης. Θεωρώ πως στην ουσία έγιναν πολύ μικρές αλλαγές, όπως ο διαχωρισμός κλάδων τάξης και ασφάλειας και η κατάργηση των τεσσάρων επιτελείων. Ήδη πρόσφατα έγιναν και μεταθέσεις 5 αξιωματικών στο νομό από το επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσής του σε αστυνομικές υπηρεσίες του νομού.

Μόνο μικροαλλαγές περιμένουμε πλέον, και θεωρώ ότι το ισχύον μοντέλο αναδιάρθρωσης περισσότερα προβλήματα προκαλεί παρά επιλύει», τόνισε ο πρόεδρος αξιωματικών Αστυνομίας Κρήτης Στέλιος Καρακούδης.

ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑ

Δεν υπάρχει αξιοπρεπές περιπολικό για τη βάρδια

Όσον αφορά στην υλικοτεχνική υποδομή, όλες οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου δεν έχουν ένα ασφαλές όχημα να βγουν έξω να κάνουν τη βάρδια τους. «Κι ενώ φωνάζουμε χρόνια για την έλλειψη περιπολικού, οι δαπάνες για τα ήδη πεπαλαιωμένα, 8ετίας και 24ώρου βάσεως αυτοκίνητα, είναι κομμένες κατά 70%.

Ήδη μας έχουν πάρει 5 αυτοκίνητα εκτός Κρήτης, με την προϋπόθεση ότι θα γύριζαν πίσω, τα οποία δεν ξαναγυρίζουν, όπως έμαθα. Ευτυχώς που έχουμε την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας και του κ. Αρναουτάκη για να φτιαχτούν κάποια αυτοκίνητα, για να μπορούν να κυκλοφορούν. Αυτή είναι η κατάντια του κράτους», κατέληξε ο κ. Μπαλαμούτης.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News