default-image

Ο πρέσβης του Καναδά στη συνάντηση Ελλήνων διασποράς

Πολιτισμός
Ο πρέσβης του Καναδά στη συνάντηση Ελλήνων διασποράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καρδιά του απόδημου ελληνισμού χτυπά αυτή την ώρα στο Ηράκλειο, όπου πραγματοποιείται η πρώτη παγκόσμια συνάντηση Ελλήνων της διασποράς. Μια συνάντηση που  συνοδεύεται από εκδήλωση μνήμης και τιμής, καθώς και έκθεση ιστορικής φωτογραφίας με θέμα τον Έλληνα της διασποράς. Τίτλος της έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί μέχρι τις 15 Αυγούστου στην Πύλη Παντοκράτορα, "Η αυτού μεγαλειότητης ο Έλλην Μετανάστης".

Το παρόν στην εκδήλωση δίνουν ο Πρέσβης του Καναδά Robert Peck, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πολλοί φορείς του τόπου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται από τη Μαίρη Ρυσσάκη και τον ηθοιποιό Στράτο Τζώρτζογλου.  

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει περισσότερες από 600 φωτογραφίες, παλιού και ιστορικού υλικού που αφορά τον Έλληνα της διασποράς από πολλές χώρες, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Χαβάη κ.λπ. Πολλές από αυτές ξεπερνούν σε παλαιότητα τον ένα αιώνα! Το πλούσιο αρχειακό, φωτογραφικό και ιστορικό υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή της κ. Μαίρης Ρυσσάκη, καθηγήτριας-δημοσιογράφου.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αποτελούν αποτυπώματα, τεκμήρια της ελληνικότητας και του πολιτισμού που οι Έλληνες της διασποράς διατήρησαν, διέδωσαν και μεταλαμπάδευσαν μέσα από το γίγνεσθαι των εξελίξεων.

Ατσαλάκωτοι άνθρωποι, οντότητες με την πλέον γενικευμένη έννοια, παράγουν πολιτισμό, πέραν του έργου και της προσωπικής τους εξέλιξης, της καθολικής και επιτυχημένης τους πορείας, πολιτισμό που διαδίδουν σε απεριόριστες και απροσδιόριστες διαστάσεις στα πέρατα του κόσμου όπου ζουν και διαπρέπουν.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα τιμηθούν απόδημοι Έλληνες απ' όλα τα μήκη και πλάτη της γης, που έχουν διαπρέψει ως άξιοι πρεσβευτές της χώρας και των παραδόσεών της στο εξωτερικό.

Σύσσωμη η Κρήτη, τοπικοί φορείς, κάτω από την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Τουρισμού, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, του Συνδέσμου Κρητικών Πολιτιστικών Σωματίων Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου, καθώς και πολλοί άλλοι Δήμοι του νησιού θα τους υποδεχτούν.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η εκδήλωση τίθεται υπό την αιγίδα και του Euro-America Women's Council.

Θα παραβρίσκονται επίσης το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, η AXEPA, το Εθνικό Κογκρέσο του Καναδά, το Λύκειο Ελληνίδων, αλλά και εκλεκτά, επίλεκτα μέλη της ελληνικής κοινωνίας, χορευτικά και καλλιτεχνικά συγκροτήματα, ενώ τη βραδιά θα ανοίξουν η γνωστοί ηθοποιοί Μαρία Τζομπανάκη και Στράτος Τζώρτζογλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News