default-image

Εξωγήινο ρεκόρ από το Opportunity (video)

Κόσμος
Εξωγήινο ρεκόρ από το Opportunity (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έσπασε κάθε ρεκόρ το διαστημικό όχημα Opportunity της NASA το οποίο έχει πλέον διανύσει 40.25 χιλιόμετρα στην επιφάνεια του Άρη από τη μέρα που προσεδαφίστηκε τον Ιανουάριο του 2004. Το προηγούμενο ρεκόρ εξωγήινης οδήγησης, το «κρατούσε»  από το 1973 το σοβιετικό «Λούνοκχοντ 2», το οποίο είχε διασχίσει περίπου 39 χιλιόμετρα στη Σελήνη.

Στη φωτογραφία η διαδρομή που έχει κάνει το Opportunity από το σημείο προσεδάφισης, στον κρατήρα Eagle έως τη θέση του στις 27 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι κανένα άλλο όχημα, κατασκευασμένο από τον άνθρωπο, δεν έχει κάνει περισσότερα χιλιόμετρα οπουδήποτε εντός του ηλιακού μας συστήματος.

Εάν το Opportunity θέλει να φθάσει και τον επόμενο επιστημονικό του προορισμό, θα χρειαστεί να διπλασιάσει το ρεκόρ που κατέχει διανύοντας ακόμη 42.2 χιλιόμετρα ως την Κοιλάδα του Μαραθώνα, η οποία φαίνεται πως έχει έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον σύμφωνα με τις παρατηρήσεις από δορυφόρους. Πρόκειται για έναν μαραθώνιο με μεγάλες δυσκολίες, όμως μέχρι σήμερα το Opportunity έχει φανεί πως είναι ικανό να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, αφού με αρχική διάρκεια αποστολής της 90 ημέρες, έχει σήμερα ξεπεράσει της 3837 ημέρες εξερεύνησης.  

Υπενθυμίζεται ότι τo Spirit, το δίδυμο όχημα που συμμετείχε στην αποστολή σταμάτησε τη λειτουργία του το 2010, όταν οι επιστήμονες της NASA δεν κατάφεραν να το ξυπνήσουν από τη χειμερία νάρκη στην οποία είχε πέσει για να προστατευτεί από τον Αρειανό χειμώνα.

Κάθε ρεκόρ κάλυψης εξωγήινης απόστασης έχει σπάσει το διαστημικό όχημα Opportunity της NASA διανύοντας ήδη 40,25 χλμ. στην επιφάνεια του Άρη. Η προηγούμενη επίδοση είναι τα σχεδόν 39 χλμ. από το σοβιετικό «Λούνοκχοντ 2» στη σελήνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News