default-image

Αλλαγές στη διακίνηση προϊόντων

Οικονομία
Αλλαγές στη διακίνηση προϊόντων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σειρά αλλαγών στη διάθεση και διακίνηση τροφίμων και ποτών επέρχονται με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, η οποία αφορά την «Κωδικοποίηση των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙΕΠΠΥ).

Στις αλλαγές περιλαμβάνεται η επέκταση των ανώτατων τιμών για εμφιαλωμένο νερό, καφέδες, τοστ κ.λπ. στις οργανωμένες παραλίες με εισιτήριο εισόδου (ανώτατες τιμές ισχύουν ήδη σε αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικούς χώρους, κινηματογράφους, θέατρα κ.λπ. για όρθιους πελάτες). Αφορούν μεταξύ άλλων στη διακίνηση ψωμιού, ελαιολάδου και καυσίμων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε ότι: «Οι βελτιώσεις στον Κώδικα Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς προκειμένου και οι έμποροι να υποστηριχθούν, και οι καταναλωτές να διασφαλιστούν.  Πρόκειται για ένα κωδικοποιημένο εργαλείο που ενισχύει τον ανταγωνισμό και υποβοηθά τη λειτουργία της αγοράς προς όφελος του αγοραστικού κοινού». 

Τι αλλάζει:

Επαναλαμβάνεται η ρύθμιση για υποχρεωτική ζύγιση του ψωμιού και δίνεται η δυνατότητα στους φούρνους να έχουν τραπεζάκια εξυπηρέτησης των πελατών τους με προϊόντα αρτοποιίας και πρόχειρα γεύματα (σάντουιτς) για τα οποία θα αναγράφονται οι τιμές.

Θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης Βιβλίου Ιχνηλασιμότητας οπωροκηπευτικών για την προστασία των καταναλωτών.

Προστέθηκαν σημεία πώλησης έτοιμου φαγητού εντός καταστημάτων (πχ σουπερ μάρκετ).

Στα προϊόντα από δέρμα δίνεται η δυνατότητα χρήσης εικονογραμμάτων όπως στα υποδήματα αντί των όρων «Δέρμα» και «Πλαστικό» με την προϋπόθεση ταυτόχρονης υποχρέωσης για ανάρτηση πίνακα εντός του καταστήματος που να εξηγεί τα σύμβολα.

Διαγράφηκε η υποχρέωση αναγραφής στους τιμοκαταλόγους βάρους ή ποσότητας στις μερίδες των εστιατορίων.

Προστίθενται ρυθμίσεις για τη σφράγιση και τον έλεγχο των αντλιών καυσίμων.

Αναδιαμορφώνονται ανώτατα όρια στο βάρος του χαρτιού, σακούλες κλπ. που χρησιμοποιείται κατά την διάθεση στο καταναλωτικό κοινό ειδών με μικτοβαρή ζύγιση παρουσία του πελάτη.

Προστέθηκαν στα όργανα που ρυθμίζονται από τις υφιστάμενες διατάξεις οι αντλίες φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα, ενώ προστέθηκε η υποχρεωτική ύπαρξη Αθροιστή καταγραφής του συνολικού όγκου καυσίμων (totalizer).

Μείωση προστίμων στις λαικές

Σε συμφωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης για τη μείωση των προστίμων που τους επιβάλλονται ήρθαν οι πωλητές λαϊκών αγορών, μετά την κοινή συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών και των Ομοσπονδιών Λαϊκών Αγορών με τον αρμόδιο υφυπουργό Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να επανέλθει προσωρινά το ύψος των προστίμων όπως είχαν διαμορφωθεί με το νόμο 4177/2013, ενώ παράλληλα το υπουργείο θα φέρει από το Σεπτέμβριο νόμο, ο οποίος θα τροποποιεί το νέο νόμο 4264/2014 για τα ζητήματα των προστίμων, σε μία πιο ορθολογική βάση.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών τονίζει: 

«Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μεγάλο κύμα διαμαρτυριών στον κλάδο των πωλητών λαϊκών αγορών, καθώς οι υπηρεσίες ελέγχου επέβαλλαν εξοντωτικά πρόστιμα σε συναδέλφους μας. Υπήρξε επίσης δυσκολία ακόμα και για την προσβολή των αποφάσεων αυτών, γιατί αν κάποιος πωλητής κατέφευγε στη δικαιοσύνη, έχανε το δικαίωμα μείωσης του προστίμου κατά 50% αν αυτό καταβληθεί σε 30 μέρες από την επιβολή του, όπως προβλέπει ο Νόμος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δεν υφίστατο ούτε λόγος για πρόστιμα, καθώς οι συνάδελφοι μας είχαν τα απαραίτητα παραστατικά για τα οποία τους επεβλήθησαν τα πρόστιμα».

Σημειώνει, επίσης, ότι είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε περίπτωση παρανομίας και δεν μπορεί να επιβάλλονται πρόστιμα επί δικαίων και αδίκων. Επισημαίνει, επίσης, ότι «τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, είναι μόνο η πρώτη πράξη του νέου νόμου - τερατουργήματος 4264/2014, που θίγει άμεσα τον κλάδο μας και απειλεί χιλιάδες συναδέλφους μας με οικονομικό στραγγαλισμό ή και με αφαίρεση της άδειας τους».

Στο πλαίσιο η Ομοσπονδία απευθύνει κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα «για την πλήρη κατάργηση του Νόμου 4264/2014 και την πλήρη αντικατάσταση του με ένα νόμο που θα αναπτύξει πραγματικά τον θεσμό των λαϊκών αγορών».

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News