Ειδήσεις

Φοβήθηκαν για σεισμό... αλλά έπεφτε ετοιμόρροπο

Στο πόδι σηκώθηκε χθες τα ξημερώματα μια ολόκληρη γειτονιά στην Αγία Τριάδα από τον εκκωφαντικό θόρυβο που προκλήθηκε όταν τμήμα ενός από τα δεκάδες εγκαταλειμμένα σπίτια της περιοχής, κατέρρευσε. Οι κάτοικοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους φοβούμενοι αρχικά πως επρόκειτο για σεισμό, για να διαπιστώσουν ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα πως η πηγή του κακού ήταν άλλη... Ένα τμήμα από ετοιμόρροπο σπίτι της οδού Αντωνίου Συμιακού είχε καταρρεύσει.

Το μέγεθος της ζημιάς έγινε αντιληπτό με το πρώτο φως της ημέρας, με τους περιοίκους από τη μια να ευλογούν την τύχη τους που κανείς δεν τραυματίστηκε, καθώς πρόκειται για δρόμο απ' όπου περνούν συχνά τόσο πεζοί όσο και αυτοκίνητα, και από την άλλη να ζητούν ευθύνες από κάθε αρμόδιο.

«Ήταν περίπου 2 τα ξημερώματα όταν ξαφνικά ακούσαμε ένα δυνατό θόρυβο. Στην αρχή νομίζαμε πως έγινε σεισμός. Βγαίνοντας έξω από το σπίτι διαπιστώσαμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι από το ακριβώς δίπλα σε μας κτήριο είχε πέσει», είπε στη "Ν.Κ." ο κάτοικος της οδού Αντωνίου Σημιακού, Μιχάλης Ρονιώτης.

Όπως τόνισε, μάλιστα, το σπίτι εγκαταλείφθηκε μόλις τους τελευταίους μήνες, καθώς μέχρι πρόσφατα κατοικούσε εκεί οικογένεια μεταναστών, στην οποία το νοίκιαζε ο ιδιοκτήτης του. Έκτοτε παρέμενε κλειστό. Ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με τους περιοίκους, οι οποίοι έσπευσαν να τον ενημερώσουν για το τι είχε συμβεί, δεν έδειξε να ενδιαφέρεται.

«Κανείς δε δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον. Τι θα γινόταν αν τη στιγμή της κατάρρευσης περνούσε κάποιο αυτοκίνητο από κάτω; Τι θα γίνει αν τις επόμενες ώρες πέσει και το υπόλοιπο σπίτι; Κινδυνεύουμε. Και δεν είναι το μοναδικό ετοιμόρροπο σπίτι στην Αγία Τριάδα. Υπάρχουν και άλλα. Πρέπει να γίνει κάποιο ατύχημα ή ακόμη χειρότερα να θρηνήσουμε θύματα για να ενδιαφερθεί κάποιος. Ο Δήμος τι κάνει;», αναρωτιέται ο κ. Ρονιώτης, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για να προστατευτούν κάτοικοι και περαστικοί, ώστε περνώντας από την ιστορική συνοικία της Αγίας Τριάδας να μην έχουν πάντα το φόβο πως θα προσγειωθεί κανένα μπαλκόνι ή τοιχίο στο κεφάλι τους...

Αυτοψία σήμερα από το Δήμο

Σε επικοινωνία που είχε η "Ν.Κ." με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μανόλη Βασιλάκη, ο ίδιος μας ανέφερε πως δε γνωρίζει το συμβάν και πως δεν είχε γίνει κάποια ειδοποίηση χθες προς την Πολεοδομία. Ωστόσο, όπως τόνισε, σήμερα κιόλας κλιμάκιο της Επιτροπής Ετοιμόρροπων θα μεταβεί στο σημείο, στην οδό Αντωνίου Συμιακού, για να προχωρήσει σε αυτοψία, ώστε να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες σε αυτές τις περιπτώσεις διαδικασίες για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, όπως είχε συμβεί με την προ ημερών πτώση μπαλκονιού στα Καμίνια, στην οδό Ευαγγελιστρίας. Μετά την πτώση του μπαλκονιού, δίχως ευτυχώς να κινδυνέψει κανείς, από το Δήμο δόθηκαν εγγράφως εντολές στον ιδιοκτήτη για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει.

Πάντως, σε όλες τις κεντρικές περιοχές της πόλης, και ιδίως στη συνοικία της Αγίας Τριάδας υπάρχει, όπως παραδέχτηκε ο κ. Βασιλάκης, έντονο πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα κτίσματα. Μερικά έχουν κατεδαφιστεί. Για κάποια άλλα στο Δήμο περιμένουν το "πράσινο φως" από την Αρχαιολογία και τα υπουργεία. Επίσης εκκρεμεί η ολοκλήρωση της αποτύπωσης των ετοιμόρροπων, κάτι που θα γίνει μέσω ανάθεσης σχετικής μελέτης από το Γραφείο της Παλιάς Πόλης.

Όλγα Μανιουδάκη-Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια