Ειδήσεις

Δραματική η μείωση των πληθυσμών ψαριών

Η ισχύς εν τη ενώσει τώρα από τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς της Κρήτης προκειμένου να μπει φρένο στο φαινόμενο της υπεραλίευσης, το οποίο οδηγεί σε δραματική μείωση των πληθυσμών των ψαριών την τελευταία 20ετία.

Με τον πληθυσμό των ψαριών στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Κρήτης να μειώνεται επικίνδυνα όσο περνά ο χρόνος, η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων, με τη σύσταση ενός άτυπου Συμβουλίου Αλιείας. Πρόκειται για μια διευρυμένη Επιτροπή, ουσιαστικά, η οποία θα ασχοληθεί με την προστασία του θαλάσσιου πληθυσμού των ψαριών και την ανάπτυξη της αλιείας.

Η εξέλιξη επισφραγίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε στην Περιφέρεια η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης για τον πρωτογενή τομέα κ. Θεανώ Βρέντζου.

Στο άτυπο συμβούλιο αλιείας θα συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες και συγκεκριμένα ΕΛΚΕΘΕ, ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Λιμεναρχεία, ιχθυολόγοι, επαγγελματίες αλιείς, ερασιτέχνες αλιείς και ιχθυοπώλες. Το άτυπο συμβούλιο αναμένεται να αποτελέσει υποστήριξη για την εφαρμογή των δράσεων του στρατηγικού σχεδιασμού του αγροδιατροφικού τομέα σε θέματα αλιείας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Βρέντζου, «έργο του συμβουλίου είναι η αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με τον κλάδο της αλιείας, η προστασία και ανάπτυξή του, η υπεραλίευση και η παράνομη αλίευση, που μειώνουν τα αποθέματα στις θάλασσές μας».

Η οργανωμένη αντιμετώπιση της υπεραλίευσης κρίνεται επιτακτική αναγκαιότητα, καθώς, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, υπάρχει μεγάλη ζημιά στον πληθυσμό των ψαριών, κυρίως επειδή ορισμένοι δε σέβονται τις περιόδους αναπαραγωγής και ωοτοκίας των ψαριών.

Έκθεση της Κομισιόν διαπιστώνει πως η υπεραλίευση στη Μεσόγειο όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά, σύμφωνα με αυτή, το 96% των πληθυσμών βυθόβιων ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται, ενώ για τα πελαγικά είδη η υπεραλίευση φτάνει το 71%.

Παράλληλα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να εκπονηθεί μελέτη για την αντιμετώπιση του «λαγοκέφαλου» που έχει δημιουργήσει προβλήματα, ιδιαίτερα στις ανατολικές θάλασσες του νησιού.

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια