default-image

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο

Κρήτη
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για εργασιακό Μεσαίωνα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, με τους εργαζόμενους της εταιρείας φύλαξης και ελέγχου αποσκευών όχι μόνο να αμείβονται με μισθούς πείνας αλλά και να μην παίρνουν και τα δεδουλευμένα τους, κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου, διαπιστώνοντας παράλληλα πως η σύμβαση μεταξύ της ΥΠΑ και της εταιρείας έχει λήξει από τον περασμένο Ιούνιο! Σε παρόμοια μοίρα, με κατώτατους των κατωτάτων μισθών, που συνεχώς μειώνονται, βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του συνεργείου καθαριότητας, όπως παράλληλα τονίζει το ΕΚΗ σε ανοικτή επιστολή προς τον αερολιμενάρχη του "Νίκος Καζαντζάκης" Γιώργο Πλιάκα.

Βροχή έπεσαν οι σχετικές καταγγελίες στο Εργατικό Κέντρο, το οποίο αναμένει την άμεση διευθέτηση των ζητημάτων.

«Συχνά είμαστε αποδέκτες καταγγελιών από εργαζόμενους της εταιρείας φύλαξης και ελέγχου αποσκευών, καθώς και των εργαζομένων του συνεργείου καθαριότητας.

Σύμφωνα με τις παραπάνω καταγγελίες, οι εταιρείες συχνά-πυκνά προχωρούν αυθαίρετα σε απανωτές μειώσεις μισθών, με αποτέλεσμα οι παραπάνω εργαζόμενοι να αμείβονται με μισθούς πείνας.

Δυστυχώς όμως η τραγική κατάσταση αυτών των εργαζομένων δε σταματά εδώ, αφού οι εταιρείες "ξεχνούν" να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, όπως η πληρωμή των εργαζομένων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές ακόμη και αυτών των πενιχρών μισθών των εργαζομένων.

Επειδή θεωρούμε ότι το αεροδρόμιο Ηρακλείου αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της χώρας και της εθνικής οικονομίας και μάλιστα σε μια περίοδο που οι αφίξεις των τουριστών αγγίζουν το "κόκκινο", ζητάμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας έτσι ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα εργασιακού Μεσαίωνα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης"», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του ΕΚΗ προς τον κ. Πλιάκα.

«Η σύμβαση έχει λήξει»...

Όπως τόνισε, μιλώντας στη "Ν.Κ.", ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Βοργιάς, μετά από επικοινωνία διαπιστώθηκε ότι η σύμβαση μεταξύ της ΥΠΑ και της εταιρείας ασφάλειας και ελέγχου αποσκευών έχει λήξει από τον περασμένο Ιούνιο. Μάλιστα η νέα προκήρυξη θα βγει το Σεπτέμβριο, ενώ εννοείται ότι αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρωθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

«Το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει εισπράξει τα χρήματα αυτά από το υπουργείο και μάλιστα από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα αιτιολογεί την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων κατά ένα μήνα», ανέφερε ο κ. Βοργιάς. Όμως οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τους δύο τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα Ιούνιο και Ιούλιο.

Εγγυήθηκε ο υπουργός...

Θέμα, βέβαια, τίθεται για τις πληρωμές των εργαζομένων για τους τρεις μήνες που η εταιρεία είναι εκτός σύμβασης, γιατί χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Οικονομικών, κάτι που ο κ. Σταϊκούρας εγγυήθηκε από την περασμένη Παρασκευή στον αερολιμενάρχη, όπως είπε ο κ. Πλιάκας σε συνομιλία με τον κ. Βοργιά. «Εμείς ως ΕΚΗ θα αναμένουμε μέχρι να πάρουν οι εργαζόμενοι τα χρήματά τους, ενώ και λόγω της νέας τριετούς σύμβασης που πρόκειται να κλειστεί και λόγω του ότι η εταιρεία υποχρεούται να κρατήσει τουλάχιστον το 80% του υπάρχοντος προσωπικού, δε θα δεχτούμε νέες μειώσεις των ήδη υπαρχόντων μειωμένων μισθών από την ίδια ή νέα εταιρεία που θα αναλάβει», τόνισε ο κ. Βοργιάς, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή και με τους εργαζόμενους.

Για το θέμα θα ενημερωθεί και ο υπουργός Εργασίας, έπειτα από αναφορά που κατέθεσαν χθες οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Μαρία Διακάκη και Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News