default-image

Και δεύτερο "μάτι" στην Κρήτη θέλουν οι ΗΠΑ

Και δεύτερο "μάτι" στην Κρήτη θέλουν οι ΗΠΑ

Επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα οι πρόσφατες αποκαλύψεις της "Ν.Κ." και της "ΚΡΗΤΗ TV" για το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον και την κινητικότητα που υπάρχει σχετικά με τη δημιουργία μιας ακόμα βάσης στην Κρήτη, όπου θα σταθμεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη πολλαπλών ωστόσο δυνατοτήτων.

Χθες Κυριακή και "Το Βήμα" και μάλιστα στο βασικό του θέμα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Αθήνα τη στάθμευση στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών (τα γνωστά drones) στην Κρήτη.

Η κίνηση αυτή, για την οποία ασκούνται πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών που έρχονται στην επιφάνεια από την αστάθεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες αναφέρουν ότι το θέμα έχει προκαλέσει πυκνή αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και του Μεγάρου Μαξίμου, αποτελώντας σύνθετη εξίσωση με πολλαπλές πολιτικές και νομικές παραμέτρους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αμερικανικό αίτημα αφορούσε αρχικά στην εγκατάσταση των drones στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς θα έδινε την εντύπωση ότι επεκτείνεται η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον τελικά στράφηκε στην Κρήτη και στην αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης στο Καστέλι, όπου εδρεύει η 133η Σμηναρχία Μάχης.

Κάλεσμα αντίδρασης

Για το θέμα ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης καλεί τους Κρητικούς να αντιδράσουν σθεναρά. Όπως λέει, «...θέλουν να χρησιμοποιήσουν την 133 Σμηναρχία Κρήτης στο Καστέλι και μάλιστα εκεί που έχει σχεδιαστεί να γίνει το νέο αεροδρόμιο, για να σταθμεύουν στόλοι μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα περίφημα drones, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια της Κρήτης».

Του Αντώνη Νομικού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News