Ειδήσεις

Γάζα: Παιχνίδια με την εκεχειρία

Την ώρα που οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνούν τους 1.000 Χαμάς και Ισραήλ δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε εκεχειρία παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ. Χθες η Χαμάς δεν συναίνεσε στην παράταση της κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε το Ισραήλ, ενώ σήμερα επανήλθε με νέα πρόταση για 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία.  Αρνητικός εμφανίσθηκε σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς παραβίασε την εκεχειρία το Σάββατο το βράδυ με την εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ.

Σε ερώτηση για το εάν το Ισραήλ θα αποδεχθεί τη νέα πρόταση της Χαμάς, ο Νετανιάχου απάντησε: «Η Χαμάς δεν αποδέχεται την εκεχειρία που η ίδια έχει εξαγγείλει και συνεχίζει να βάλει εναντίον μας ακόμη και τώρα».

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς παραβίασε την εκεχειρία το Σάββατο το βράδυ με την εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ. «Η Χαμάς δεν αποδέχεται την εκεχειρία που η ίδια έχει εξαγγείλει και συνεχίζει να βάλει εναντίον μας ακόμη και τώρα». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το Ισραήλ θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, υπογράμμισε πως το Ισραήλ θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες του.

Σε άλλη του συνέντευξη στο "Fox News Sunday", ο Νετανιάχου είπε ότι η Χαμάς έχει παραβιάσει πέντε εκεχειρίες τις οποίες είχε δεχτεί και εφαρμόσει το Ισραήλ.

«Τις απέρριψαν όλες, τις παραβίασαν όλες, περιλαμβανομένων δύο ανθρωπιστικών εκεχειριών το τελευταίο 24ωρο», είπε ο Νετανιάχου.

Ο ίδιος είπε μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC ότι μοναδική επιλογή είναι η ειρηνευτική πρωτοβουλία με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας.

Η Χαμάς, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, κήρυξε νωρίτερα την  Κυριακή νέα 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, λίγες ώρες αφότου οι συγκρούσεις μεταξύ της οργάνωσης και του Ισραήλ άρχισαν εκ νέου.

Συγκρούσεις με διαλλείματα - Πάνω από 1.000 οι νεκροί

Περίπου 1.060 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι και πολλά παιδιά, έχουν σκοτωθεί κατά τις 20 ημέρες των συγκρούσεων, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες. Επίσης σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι Παλαιστίνιοι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ανέρχονται στους 167.269 . Από την πλευρά του το Ισραήλ αναφέρει ότι 43 στρατιώτες του και τρεις άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Το Σάββατο, το Ισραήλ και η Χαμάς που διοικεί τη Γάζα, συμφώνησαν σε εκεχειρία 12 ωρών για να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι να συγκεντρώσουν προμήθειες και να περισυλλέξουν τις σορούς των νεκρών τους από τα ερείπια.

Το Ισραήλ αποφάσισε να παρατείνει την εκεχειρία μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την προϋπόθεση ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να αναζητούν σήραγγες της Χαμάς που διασχίζουν τα σύνορα τις Γάζας για να τις καταστρέψουν.

Αφού αρχικά απέρριψε την πρόταση για παράταση της εκεχειρίας, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ζούχρι αποδέχτηκε σήμερα το αίτημα για εκεχειρία του ΟΗΕ λόγω του εορτασμού του Ιντ αλ Φιτρ--που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού κι αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο μέρες.

«Έπειτα από αυτό που είδαμε σήμερα το πρωί, είναι σαφές ότι πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι τις επιθέσεις με μεγαλύτερη ορμή», είπε ο υπουργός Επικοινωνιών Γκιλάντ Ερντάν.

«Η Χαμάς θα πρέπει να αποστερηθεί για πάντα τους πυραύλους και τις σήραγγές της με κάποιο είδος επιτήρησης. Σε αντάλλαγμα, θα συμφωνήσουμε σε οικονομικές ελαφρύνσεις», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ναφτάλι Μπένετ στη σελίδα του στο Facebook.

Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε μία σήραγγα, η οποία οδηγούσε κατευθείαν στην τραπεζαρία ενός ισραηλινού κιμπούτς.

Σχόλια