default-image

Έφαγαν 300 κιλά σαρδέλες στα Φέρμα

Κρήτη
Έφαγαν 300 κιλά σαρδέλες στα Φέρμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Αίολος το απόβραδο της Τετάρτης άδειασε μια μεγάλη κούπα κρασί και χάθηκε στην αγκαλιά του Μορφέα, στην άκρη του λιμανιού των Φέρμων. Ο Ποσειδώνας γαλήνεψε τη θάλασσα, έκλεισε το μάτι στο Σύλλογο Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου και κολύμπησε μακριά. Σαν καράβι αραγμένο στην άκρη της στεριάς, με όμορφα φώτα, ήταν όλη η βραδιά. Από τη γραφική κατηφόρα φάνηκαν οι πρώτοι "επιβάτες". Μικροί, μεγάλοι, ντόπιοι, ξένοι. Χαμόγελα, αγκαλιές...

Μια μικρή τραβάει τη γιαγιά για να διαλέξει μπαλόνι... «Μα, χώρισε όντως η Ελένη;», «Πότε κατεβήκατε από την Αθήνα;», «Σαν να πάχυνες λίγο», «Με τακούνια στη θάλασσα;»... ακούς να συζητάνε γύρω σου οι παρέες...

Οι πρώτες σαρδέλες σερβίρονται, ο μικρός παλεύει με μια φέτα τηγανιτή πατάτα, τα πρώτα ποτήρια τσουγκρίζονται... Κι έπειτα η μουσική... Ο κόσμος γελάει, τραγουδάει, χορεύει... ξεχνάει... Η κρίση υπάρχει... δεν είμαστε αφελείς, αλλά... δεύτερη ζωή δεν έχει...

Πιο πέρα νέοι και νέες πειράζονται και γελούν... Γέλασες; Άρα ελπίζεις... Και η μουσική ξεχύνεται στη θάλασσα, ο χορός δυναμώνει, οι τελευταίες σαρδέλες ψήνονται και σιγά-σιγά το γλέντι τελειώνει. Εις το επανιδείν λοιπόν...».

Με αυτόν τον ιδιαίτερο και γεμάτο συναισθήματα τρόπο, μια από τους χιλιάδες επισκέπτες που είχαν την τύχη να απολαύσουν την τρίτη κατά σειρά Γιορτή Σαρδέλας στο γραφικό λιμανάκι των Φέρμων, που διοργάνωσε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο Σύλλογος Ανάπτυξης του Αγίου Ιωάννου Ιεράπετρας, δίνει το στίγμα του κλίματος της ευχαρίστησης που ένιωσαν όσοι επέλεξαν να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία απόλαυσης του φυσικού τοπίου με την αλμύρα της θάλασσας, την οφτή σαρδέλα και τα πεντανόστιμα μεζεδάκια των γυναικών του χωριού, που εθελοντικά πρόσφεραν και πάλι τις υπηρεσίες τους.

Ανάδειξη του χωριού

«Η ιδέα της οργάνωσης μιας τέτοιας εκδήλωσης μού γεννήθηκε όταν πριν μερικά χρόνια έψαχνα να βρω κάποιον τρόπο να αναδείξουμε στο χωριό μας, το αλιευτικό μας καταφύγιο, που εξυπηρετεί μέχρι και σήμερα γύρω στους 30 επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, να το κάνουμε γνωστό στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες των Φέρμων, που δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμα, αλλά και να βελτιώσουμε στο μέτρο του δυνατού τις υποδομές μας για να γίνει το λιμανάκι μας πιο λειτουργικό», μας είπε ο εμπνευστής της καθιέρωσης της Γιορτής Σαρδέλας στα Φέρμα κ. Μπάμπης Μπαχλιτζανάκης, τον οποίο συναντήσαμε στο εμπορικό κατάστημα που διατηρεί με τη σύζυγό του Τόνια, στο εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας.

Πλήθος κόσμου

«Μεγάλωσα σε αυτό το λιμανάκι, και έβλεπα τις ομορφιές του και τη χρησιμότητά του, κάνοντας όνειρα από μικρό παιδί να το δω να πλημμυρίζει με κόσμο και ταυτόχρονα να παρέχει κάποια ασφάλεια στα αλιευτικά των συγχωριανών μου. Μετά την τρίτη εκδήλωση, που είχε πολύ περισσότερο κόσμο από τις δύο προηγούμενες, νομίζω ότι το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα», πρόσθεσε ο κ. Μπάμπης Μπαχλιτζανάκης.

300 κιλά

«Το 2012 ξεκινήσαμε δειλά-δειλά την πρώτη ψαροβραδιά και ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα, γιατί ο χώρος που είχαμε ετοιμάσει γέμισε κόσμο. Πολλοί δε βρήκαν τόπο να κάτσουν και φύγανε, ενώ η σαρδέλα που είχαμε ετοιμάσει δε μας έφτασε, και ψάξαμε να εξυπηρετήσουμε τους επισκέπτες μας με άλλον τρόπο.

Πέρυσι ο κόσμος ήταν ακόμα περισσότερος, η προετοιμασία μας ήταν μεγαλύτερη, αλλά και πάλι είδαμε ότι μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε κι άλλο κόσμο. Φέτος αγοράσαμε 300 κιλά σαρδέλα, ετοιμάσαμε τραπέζια για 1.500 άτομα και πάλι δεν καταφέραμε να ικανοποιήσουμε απόλυτα τη ζήτηση που υπήρξε, αν και είχαν γεμίσει και οι ταβέρνες του χωριού. Πιστεύω ότι όλοι έμειναν ευχαριστημένοι από το τοπίο, την οργάνωση, τη μουσική, το χορό, τους μεζέδες, το κέφι και τη διάθεση, που βοήθησε στο να ελαχιστοποιηθεί η γκρίνια για τη μικρή καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση όλου του κόσμου», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννου κ. Νίκος Αθάνατος.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News