Ειδήσεις

Όλο παγίδες στήνουν...κι όλο ο Σήφης το "σκάει"

Σύσκεψη για το διάσημο κροκόδειλο του φράγματος Ποταμών έγινε χθες στο Ρέθυμνο. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συζήτησαν για την εξέλιξη της επιχείρησης παγίδευσης του Σήφη, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει καρπούς.

Παρ' όλα αυτά, αποφασίστηκε να κάνουν για ένα μήνα ακόμα υπομονή. Να αυξήσουν ενδεχομένως τον αριθμό των παγίδων που έχουν τοποθετηθεί στο φράγμα και να περιμένουν, με την ελπίδα πως ο Σήφης τελικά θα τσιμπήσει το δόλωμα και δε θα χρειαστεί να περάσουν στο σχέδιο Β.

Η αλλαγή σχεδίου δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί εύκολα, αν και υπήρχαν οι σχετικές πληροφορίες. Αν η ήπια μέθοδος, που είναι παγίδες με δολώματα κοτόπουλα δεν "πιάσει", η επόμενη επιλογή είναι κυνήγι του κροκόδειλου νύχτα με πλωτό μέσο, με φακούς και με θηλιές. Πρόκειται σαφώς για μια μέθοδο που ενέχει κίνδυνο τραυματισμού τόσο του ίδιου του ζώου, όσο και ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι άνθρωποι που επιχειρούν στο φράγμα για τη "σύλληψη" του Σήφη έχουν, ούτως ή άλλως, μπροστά τους ένα δύσκολο έργο. Αυτό, όμως, γίνεται δυσκολότερο εξαιτίας του πλήθους των ντόπιων και ξένων επισκεπτών που καταφτάνουν καθημερινά στο φράγμα των Ποταμών, με την ελπίδα πως μπορεί να γνωρίσουν... προσωπικά το διάσημο ερπετό.

Αιχμές

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Ρέθυμνο, που έγινε με τη συμμετοχή των φορέων που έχουν εμπλακεί μέχρι σήμερα στην επιχείρηση παγίδευσης του κροκόδειλου, καυτηριάστηκε η στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το όλο θέμα. Αν και κανονικά, όπως ειπώθηκε, οι υπηρεσίες του θα έπρεπε να έχουν παρέμβει από την πρώτη μέρα που έγινε γνωστή η ύπαρξη κροκόδειλου στο φράγμα Ποταμών, εντούτοις τίποτα τέτοιο δε συνέβη. Για το λόγο αυτό, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, με επιστολή της θέτει προ των ευθυνών τους τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ζητά να πράξουν όσα προβλέπονται από τη Διεθνή Συνθήκη CITES, σχετικά με τη διαχείριση καταστάσεων που αφορούν άγρια ζώα και κροκοδειλοειδή.

Της Ελένης Σταυρουλάκη  

Σχόλια