default-image

"Παγίδα" τα προσύμφωνα για την τακτοποίηση

Ηράκλειο
"Παγίδα" τα προσύμφωνα για την τακτοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Παγίδες" για τους ιδιοκτήτες εξ' αδιαιρέτου οικοπέδων, κρύβει η διαδικασία τακτοποίησης ή νομιμοποίησης αυθαιρέτων, που ως γνωστόν έχει παραταθεί  μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και Δικηγόρος κ. Κώστας Αράπογλου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους ιδιοκτήτες για να μην βρεθούν επί της ουσίας "εκτεθειμένοι" με τα περιβόητα προσύμφωνα που καλούνται οι συνιδιοκτήτες ενός οικοπέδου να κάνουν, για να τακτοποιήσουν ένας ένας ή όλοι μαζί τις οικοδομές τους, με φόντο την όποια διαδικασία στο μέλλον επιθυμήσουν να κάνουν για μεταβίβαση ή πώληση του ακινήτου, που θα τους επιβαρύνει διπλά, δεσμεύοντας τους ταυτόχρονα αφού επί της ουσίας λίγα έως ελάχιστα πράγματα θα μπορούν να κάνουν, αν και υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν την ίδια διαδικασία.

Ο κ. Αράπογλου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας με νόημα ότι στο Ηράκλειο το θέμα "καίει" αφού τέτοιες περιπτώσεις ιδιοκτητών υπάρχουν πολλές, λόγω του πλήθους των εξ' αδιαιρέτου οικοπέδων.

Τι λέει ο κ. Αράπογλου:

«Το ζήτημα αυτό που ενδιαφέρει πάρα πολλούς ιδιοκτήτες εξ' αδιανεμήτου ακινήτων είναι το πώς θα μπορέσουν να ταχτοποιήσουν ή να νομιμοποιήσουν τα ακίνητα τους και να έχουν τη δυνατότητα παράλληλα να τα μεταβιβάσουν αργότερα είτε στα παιδιά τους, είτε  να έχουν τη δυνατότητα να τα πουλήσουν.

Το 95% των ιδιοκτητών αυθαιρέτων που θα θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή, αποβλέπουν στο να έχουν τις πιο πάνω δυνατότητες. Δηλαδή να το μεταβιβάσουν κάποια στιγμή ή και να το πουλήσουν. Το κράτος προκειμένου να διευκολύνει (!) την τακτοποίηση αυθαιρέτων έχει επιτρέψει να γίνει η δήλωση αν γίνει προσύμφωνο μεταξύ όλων των συνιδιοκτητών του εξ' αδιαιρέτου ακινήτου για σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας ή για νομή των οικοπέδων. Όμως η σύνταξη του προσυμφώνου εξασφαλίζει μόνο το δικαίωμα της ένταξης στο νόμο που σημαίνει και την είσπραξη από το δημόσιο των ποσών που απαιτούνται χωρίς να εξασφαλίζει και την δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτου. Για να μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση θα πρέπει όλοι οι συνιδιοκτήτες του εξ' αδιαιρέτου οικοπέδου να υπαχθούν στη ρύθμιση, να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους (ότι υπάρχει μέσα στο εξ' αδιαιρέτου), που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα και τη θέληση να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Εκτός από αυτό θα πρέπει στη συνέχεια να γίνει οριστικό συμβόλαιο σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας ή για διανομής του εξ' αδιαιρέτου οικοπέδου. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει ταυτόχρονα όλοι οι συνιδιοκτήτες να πληρώσουν τους φόρους διανομής, τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής του συμβολαίου. Οι πιο πάνω προϋποθέσεις είναι δύσκολο έως απίθανο να συμβούν και μάλιστα σε περίοδο κρίσης.

Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να ψάξει ο κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου αν μπορεί να ανεξαρτητοποιήσει το οικόπεδό του μόνος του ώστε να μπορεί να μεταβιβάσει το αυτοτελές πλέον οικόπεδο του με την οικοδομή, χωρίς να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των υπολοίπων συνιδιοκτητών της όλης έκτασης.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις μπορεί ο καθένας ιδιοκτήτης να κινηθεί χωριστά από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες και να ανεξαρτητοποιήσει το ακίνητό του. Εμείς σαν ένωση ιδιοτήτων ακινήτων του νομού Ηρακλείου έχουμε υποβάλει αίτημα στα αρμόδια υπουργεία αυτοί που ανεξαρτητοποιούν τα οικόπεδά τους να μην πληρώνουν φόρο χρησικτησίας εφόσον τακτοποιούν τα ακίνητα τους και εισπράττει το δημόσιο τα ποσά που αναλογούν για την τακτοποίηση. Εφιστώ την προσοχή σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων εξ' αδιαιρέτου οικοπέδων που χρειάζονται τακτοποίηση, να ερευνήσουν τη δυνατότητα αν το οικόπεδό τους μπορεί να γίνει αυτοτελές»   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News