default-image

Δίκη για το νερό μεταξύ ΔΕΥΑΜ-ΔΕΥΑΗ

Δίκη για το νερό μεταξύ ΔΕΥΑΜ-ΔΕΥΑΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαράθεσης κλιμάκωση μεταξύ των δύο γειτονικών ΔΕΥΑ, Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, με φόντο τις γεωτρήσεις του Κρουσώνα. Σήμερα, ανήμερα της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων, ενώπιον του Ειρηνοδικείου, από τη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου και 4 κατοίκων του Κρουσώνα, με τα οποία ζητείται η αναπλήρωση 50 κυβικών μέτρων νερού για την υδροδότηση του οικισμού Κρουσώνα, η ΔΕΥΑ Ηρακλείου περνά στην αντεπίθεση, απαντώντας με έγγραφα και αποκαλύψεις από τη δική της πλευρά στα όσα της καταγγέλλει η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου.

Ως γνωστόν, η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου υποστηρίζει ότι η ΔΕΥΑ Ηρακλείου κάνει υπεράντληση γεωτρήσεων της περιοχής και αρνείται την εφαρμογή συμφωνητικού του 1999 μεταξύ των τότε δημάρχων και προέδρων ΔΕΥΑ Ηρακλείου και Κρουσώνα, βάσει του οποίου ναι μεν ο Κρουσώνας παραχώρησε 4 γεωτρήσεις στη ΔΕΥΑΗ, όμως η ΔΕΥΑΗ δεσμεύτηκε τότε να συμπληρώνει την ποσότητα ώστε αυτή να μην πέφτει κάτω από τα 70 κυβικά μέτρα ανά ώρα για τον Κρουσώνα, σε περίπτωση που η ποσότητα από τις δύο άλλες γεωτρήσεις που θα χρησιμοποιεί ο Κρουσώνας μειωθεί. Όμως, όπως υποστηρίζει η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου, αρνείται να το πράξει η ΔΕΥΑΗ, από τη στιγμή που ως υπαίτια υπεράντλησης από τις γεωτρήσεις που της παραχωρήθηκαν επηρέασε δραματικά την παροχή νερού στις γεωτρήσεις που είχαν διατεθεί για τον Κρουσώνα, με αποτέλεσμα το σοβαρότατο πρόβλημα ανυπαρξίας τις περισσότερες ώρες του 24ώρου παροχής νερού στον οικισμό Κρουσώνα.

Το θέμα αποκάλυψαν και ανέδειξαν με δηλώσεις και έγγραφα εδώ και δέκα μέρες τόσο η "Ν.Κ.", όσο και η "ΚΡΗΤH TV", με κατοίκους και εκπροσώπους της ΔΕΥΑΜ να περιγράφουν την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το θέμα πιο δυναμικών αντιδράσεων σε σχέση με την ομαλή ροή υδροδότησης του Ηρακλείου, από τις γεωτρήσεις της περιοχής τους, θεωρώντας ότι η συμπεριφορά της ΔΕΥΑΗ προσλαμβάνει χαρακτηριστικά καθεστώτος "προτεκτοράτου" για τον Κρουσώνα.

Η απάντηση της ΔΕΥΑΗ

Η ΔΕΥΑ Ηρακλείου, ενόψει της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, περνάει στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας εξαρχής ότι, αν γίνουν δεκτά τα ασφαλιστικά της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου, τότε η παροχή 50 κυβικών από τη ΔΕΥΑΗ ανά ώρα για τον Κρουσώνα θα μεταφέρει πολλαπλασιαστικά προβλήματα στην ύδρευση του Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, μέσω εγγράφων που παραθέτει και τα οποία όπως υποστηρίζουν τόσο ο πρόεδρός της Γιώργος Στειακάκης, όσο και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΗ, παρότι σε γνώση της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου, αποσιωπήθηκαν τόσο στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, όσο και από τη δημόσια αντιπαράθεση και παρότι είναι σε γνώση της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου, στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αιτία - κατά τη ΔΕΥΑ-Ηρακλείου - δεν είναι ούτε η υπεράντληση, ούτε η «αλαζονική» στάση της ΔΕΥΑΗ, αλλά η κακή χρήση, συντήρηση και απόδοση των γεωτρήσεων που χρησιμοποιεί η ΔΕΥΑΜ στον Κρουσώνα.

Παραδοχή της συμφωνίας αλλά...

Η ΔΕΥΑ Ηρακλείου παραδέχεται ότι πράγματι στο συμφωνητικό που υπεγράφη το 1999 μεταξύ Δήμων Ηρακλείου και Κρουσώνα ανέλαβε την υποχρέωση αναπλήρωσης τυχόν μειώσεων στις ποσότητες που προορίζονταν για τον Κρουσώνα. Όμως, όπως σημειώνει, το ίδιο το συμφωνητικό προέβλεπε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για όλες τις γεωτρήσεις, τις ποσότητές τους, τη λειτουργία και τη συντήρησή τους, βάσει των οποίων έγινε τόσο η κατανομή, όσο και τα μίνιμουμ των παροχών νερού για την κάθε πλευρά, που όμως ποτέ στην πράξη δε λειτούργησαν ως προς την κατανομή του συμφωνητικού, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έγινε καν χρήση των προβλεπομένων ποσοτήτων άντλησης από τις 4 γεωτρήσεις από τη ΔΕΥΑΗ. Επομένως, δεν μπορεί καν να σταθεί η ευθύνη που της αποδίδεται για την υπεράντληση από την άλλη πλευρά στις γεωτρήσεις του Κρουσώνα, ως αποτέλεσμα της πτώσης των δυνατοτήτων και στις δύο γεωτρήσεις που προορίζονταν για τον Κρουσώνα.

Ειδικότερα, η ΔΕΥΑΗ απαντά στη ΔΕΥΑΜ ότι το συμφωνητικό που επικαλείται θα πρέπει να αναγνωστεί όχι αποσπασματικά, αλλά στο σύνολό του, για να αντιληφθεί ο καθένας πού βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος για τον Κρουσώνα.

Η ΔΕΥΑΗ σημειώνει ότι το συμφωνητικό υπεγράφη με δεδομένο ότι «η ΔΕΥΑΗ θα έχει στη διάθεσή της τις γεωτρήσεις ΚΡ1 (παροχή 20 κυβικά μέτρα/ώρα), ΚΡ3 (παροχή 90 κυβικά/ώρα), ΚΡ4 (παροχή 15 κυβικά/ώρα) και ΚΡ5 (παροχή 15 κυβικά/ώρα). Δηλαδή, συνολική παροχή 140 κυβικά μέτρα την ώρα για τη ΔΕΥΑΗ. Ο Κρουσώνας με δύο γεωτρήσεις, την ΚΡ2α (20 κυβικά μέτρα/ώρα) και ΚΡ6 (παροχή 50 κυβικά μέτρα/ώρα), θα έχει συνολική παροχή 70 κυβικά μέτρα την ώρα. Οι ποσότητες έτσι θα συμβάδιζαν με το συμφωνητικό παραχώρησης από τη ΔΕΥΑΗ γεωτρήσεων στον Κρουσώνα, η παροχή των οποίων θα αντιστοιχούσε στο 1/3 της συνολικής παροχής των γεωτρήσεων, ήτοι 70 κυβικά σε σύνολο 210 κυβικών των 6 γεωτρήσεων.

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΥΑ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Έγγραφο της ΔΕΥΑΗ για το συμφωνητικό

Με έγγραφό της η ΔΕΥΑ Ηρακλείου προς τη ΔΕΥΑ-Μαλεβιζίου και ημερομηνία 21-07-2014 αναφέρει, μεταξύ άλλων, και τα εξής σε σχέση με το συμφωνητικό της 29ης Οκτωβρίου 1999 και το τι συμβαίνει στην πράξη με τις 4 γεωτρήσεις που παραχωρήθηκαν στη ΔΕΥΑΗ, συνολικής παροχής 140 κυβικών μέτρων/ώρα:

«... Εξ αυτών, η γεώτρηση ΚΡ1 (παροχή 20m3/ώρα) ουδέποτε εντάχθηκε στο δίκτυο της ΔΕΥΑΗ, οι δε ΚΡ4 και ΚΡ5 παρείχαν 15m3/ώρα μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ η παροχή τους ουσιαστικά μηδενίζονταν (2-3m3/ώρα) κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Έτσι είναι ασύμφορες προς εκμετάλλευση. Τα 10 τουλάχιστον τελευταία χρόνια, η ΔΕΥΑΗ εκμεταλλεύεται μόνον την ΚΡ3, της οποίας η παροχή δεν υπερβαίνει τα 70m3/ώρα και όχι 90m3/ώρα που ήταν το συμφωνητικό. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι η ΔΕΥΑΗ, ακόμη και αν δεν είχε έντονα προβλήματα υδροδότησης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δε θα ήταν δυνατόν να παραχωρήσει το σύνολο της αντλούμενης ποσότητας από την περιοχή του Κρουσώνα στη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου.

Στα πλαίσια όμως της απαραίτητης καλής συνεργασίας, η ΔΕΥΑΗ είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει στη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου τις γεωτρήσεις ΚΡ1, ΚΡ5, ΚΡ4, αποκλειστικά προς χρήση. Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου θα φροντίσει για την ηλεκτροδότηση και την κατάλληλη προμήθεια-τοποθέτηση των υποβρύχιων αντλητικών συγκροτημάτων. Επανερχόμενοι δε σε προηγούμενο έγγραφό μας, επισημαίνουμε την ανάγκη καθαρισμού των γεωτρήσεων ΚΡ2α και ΚΡ6 και την τήρηση αρχείων μετρήσεων, με τα οποία είναι δυνατόν να αποδειχθεί η μη υπεράντληση των εν λόγω γεωτρήσεων...».

Ουσιαστικά με το έγγραφό της αυτό η ΔΕΥΑΗ υποστηρίζει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει υπεράντληση από την πλευρά της, αλλά και να το ήθελε δε θα το μπορούσε, αφού οι ποσότητες είναι κατώτερες του αναμενομένου που περιγράφονταν στο συμφωνητικό του 1999, με αποτέλεσμα οι 3 από τις 4 γεωτρήσεις να μη χρησιμοποιούνται και η τέταρτη να έχει χρήση για μικρότερες ποσότητες από την προβλεπόμενη. Γι' αυτό και σπεύδει να γνωστοποιήσει στη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου ότι πολύ ευχαρίστως να επιστρέψει σε αυτήν τις 3 γεωτρήσεις (μήπως και τα καταφέρουν να βρουν τις ποσότητες που η ΔΕΥΑΗ ουδέποτε βρήκε, άρα πώς να κάνει και υπεράντληση).

Ωστόσο, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΗ σημειώνουν με νόημα ότι είναι απορίας άξιο τη στιγμή που ο Κρουσώνας αντιμετωπίζει τόσο επιτακτικά το θέμα της υδροδότησής του, γιατί, από το φωτογραφικό υλικό που διαθέτουν, η ΔΕΥΑΜ ουσιαστικά εδώ και δύο χρόνια δε χρησιμοποιεί τη γεώτρηση ΚΡ2α και απλά ζητάει από τη ΔΕΥΑΗ, βάσει του συμφωνητικού του 1999, να της δώσει 50m3/ώρα, ποσότητα που η ΔΕΥΑΗ, αν την καλύψει, θα δημιουργήσει πρόβλημα στο Ηράκλειο.

Γιατί, επίσης, η γεώτρηση του Λουτρακίου δε χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση τώρα που το πρόβλημα είναι οξυμμένο στον Κρουσώνα, υπενθυμίζοντας στη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου πως η ΔΕΥΑΗ, παρότι δεν είναι δική της ευθύνη, εκτός όλων των άλλων υδροδοτεί τα Καλέσα και τη Μονή του δήμου Μαλεβιζίου.

Σημειώνουν μάλιστα με έμφαση πως στα ασφαλιστικά μέτρα της ΔΕΥΑΜ και 4 κατοίκων του Κρουσώνα κατά της ΔΕΥΑΗ, το αίτημα για απόφαση παροχής 50m3/ωρα νερού υποστηρίζεται όχι μόνο για την ύδρευση των κατοίκων του Κρουσώνα, αλλά και για το πότισμα των ζώων τους και την άρδευση των καλλιεργειών τους, την ώρα που η ΔΕΥΑΗ, αν καταδικαστεί στη σημερινή διαδικασία, θα υποχρεωθεί να δώσει νερό ύδρευσης που θα πρέπει να αφαιρέσει από την ύδρευση αποκλειστικά και μόνο των κατοίκων του Ηρακλείου.

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ  

«Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα»...

Τα παραπάνω επισημαίνει η πλευρά της ΔΕΥΑΗ. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΥΑΜ και η δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου δηλώνουν ξεκάθαρα πως υπάρχει αθέτηση συμφωνιών και πως θα πρέπει, έστω και δικαστικά, αφού δε βρέθηκε συμφωνία ανάμεσα στις 2 πλευρές, να επανέλθει στην τάξη η ΔΕΥΑΗ. Διότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την υδροδότηση της περιοχής του Κρουσώνα.

«Υπάρχει μια συμφωνία χρόνων από τους τότε δημάρχους Ηρακλείου και Κρουσώνα, βάσει της οποίας αναλαμβάνεται η δέσμευση να συντηρείται ο Κρουσώνας με 70 κυβικά νερό την ώρα για 18 ώρες κάθε ημέρα, προκειμένου να τους επιτραπεί να ανοιχτούν οι γεωτρήσεις αυτές που χρόνια τώρα εκμεταλλεύεται το Ηράκλειο. Ο Κρουσώνας τήρησε τις υποσχέσεις. Μέχρι πρόσφατα ανταποκρινόταν στη συμφωνία και το Ηράκλειο. Δυστυχώς πλέον, για διάφορους λόγους, δεν τηρείται η συμφωνία από την πλευρά του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την υδροδότηση στον Κρουσώνα.

Θεωρούμε ότι η δημόσια διοίκηση έχει μια συνέχεια. Ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι απαράδεκτη η τακτική της ΔΕΥΑΗ.

Η κατάσταση στην τοπική κοινωνία του Κρουσώνα είναι πολύ οξυμμένη. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν άλλες καταστάσεις, απευθυνόμαστε στη Δικαιοσύνη και ελπίζουμε πως θα αναγνωριστεί το δίκιο του Κρουσώνα», σημείωσε στη "Ν.Κ¨." ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου Φίλιππος Σαββάκης ανέφερε με τη σειρά του: «Το Ηράκλειο με τη συμπεριφορά που δείχνει και τη στάση που κρατά μάς θυμίζει εποχές και λογικές αποικιοκρατίας. Εμείς επανειλημμένως έχουμε υποχωρήσει, έχουμε τείνει χείρα βοήθειας σε πολλά θέματα. Τουλάχιστον, όμως, έχουμε δικαίωμα να ζητάμε να τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Δεν μπορούμε να παρακάμπτουμε υπογραφές παρελθόντων ετών. Υπάρχει μια συνέχεια στους Δήμους, στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν ορισμένοι στη διοίκηση της ΔΕΥΑΗ. Εμείς δε ζητάμε τίποτε παράλογο. Ζητάμε το δίκιο μας. Ζητάμε να εφαρμοστεί η συμφωνία. Γιατί ο Κρουσώνας διψά και αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε, με ό,τι πατέντα σκαρφιστούμε, να εξοικονομήσουμε λίγα κυβικά νερό για την περιοχή»...

Είναι προφανές ότι - μετά τα όσα ακολούθησαν των αποκαλύψεων της "Ν.Κ." και της "ΚΡΗΤΗ TV" για το οξύτατο υδρευτικό πρόβλημα στον Κρουσώνα και με την αντιπαράθεση να μαίνεται - πως η αντεπίθεση της ΔΕΥΑΗ στις αιτιάσεις της ΔΕΥΑΜ για τον πραγματικά υπεύθυνο στο θέμα, για την ώρα, ούτε το πρόβλημα του Κρουσώνα λύνει, αλλά είναι πιθανόν να δημιουργήσει μετά τα ασφαλιστικά μέτρα νέο πρόβλημα, αυτήν τη φορά στο Ηράκλειο.

Μήπως οι δύο ΔΕΥΑ θα έπρεπε, έστω και τώρα, να βρεθούν από την ίδια πλευρά του τραπεζιού, αναζητώντας την καλύτερη λύση και για τον Κρουσώνα και για το Ηράκλειο; Μήπως το πρόβλημα δεν κρύβετε στην υπεράντληση, ούτε στη μη τήρηση συμφωνιών, αλλά σε δεδομένα που χρήζουν πιο ψύχραιμης αντιμετώπισης;

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News