default-image

Επιτέλους υπάρχει Οργανισμός για τα Χημικά! (Ηχητικό)

Επιτέλους υπάρχει Οργανισμός για τα Χημικά! (Ηχητικό)

Μετά από 22 ημέρες έναρξης,  όπως ο Ράδιο 9,84 έχει αποκαλύψει, της υδρόλυσης εν πλω των Χημικών της Συρίας  πάνω στο Αμερικανικό πλοίο CAPE RAY κι ενώ το Αμερικανικό Πεντάγωνο έχει εκδώσει ήδη δύο ανακοινώσεις για το εγχείρημα που εκτελεί το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας για πρώτη φορά πειραματικά στα Διεθνή Ύδατα νότια της Κρήτης και μία μέρα πριν την εν πλω διαμαρτυρία που ξεκινά από τα Χανιά, ο OPCW, αποφάσισε επιτέλους να δείξει ότι ''υπάρχει''.

Με μία ανακοίνωσή του ο OPCW η οποία δεν διαφωτίζει στην ουσία της υπόθεσης και για το εγχείρημα της εν πλω υδρόλυσης λέει ελάχιστα από αυτά που έχουν ανακοινώσει οι Αμερικανοί μεταξύ άλλων αναφέρει:

« Η 43η Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου έγινε  στις 24 Ιουλίου 2014.

Σε δήλωσή του σήμερα το πρωί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του OPCW, ο Γενικός Διευθυντής   του  Ahmet Uzumcu ανακοίνωσε: ότι οι 1300 μετρικοί τόνοι χημικών  έχουν αφαιρεθεί από το  οπλοστάσιο της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας,  από τη διεθνή ναυτική επιχείρηση  και έχουν παραδοθεί σε εγκαταστάσεις καταστροφής εκτός της χώρας.  Διάφορες ενέργειες για την καταστροφή είναι τώρα σε εξέλιξη σε όλες τις περιοχές εκτός και εντός Συρίας.

Ο Γενικός Διευθυντής ανέφερε ότι  εκτός από την επιτυχή φόρτωση των 600 μετρικών τόνων χημικών ουσιών στο πλοίο MV ΗΠΑ Cape Ray στο λιμάνι του Gioia Tauro,  στην Ιταλία στις 2 Ιουλίου, οι υπόλοιπες χημικές ουσίες που έχουν ήδη  παραδοθεί στις εμπορικές χερσαίες εγκαταστάσεις Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, είναι τώρα στο στάδιο της καταστροφής. Μέχρι την  21η ??Ιουλίου, το ποσοστό  του συνόλου των συριακών χημικών όπλων και ουσιών που  καταστράφηκαν ανήλθε σε 31,8% του συνόλου. ( Σ.Σ.: Περιλαμβάνονται και το 15% των ποσοτήτων πάνω στο CAPΕ  RAY).

Ο Γενικός Διευθυντής επαίνεσε για άλλη μια φορά όλα τα συμβαλλόμενα κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμβολή της χρηματοδότησης και υλικών πόρων για την αποστολή για την εξάλειψη στο  πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας.

Στη σημερινή του συνεδρίαση, το Εκτελεστικό Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση σχετικά με την καταστροφή και την επαλήθευση των 12 πρώην εγκαταστάσεων  παραγωγής χημικών όπλων (CWPFs) στη Συρία. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, επτά κατασκευές   θα ισοπεδωθούν  και πέντε υπόγειες κατασκευές θα σφραγιστούν  οριστικά ώστε να γίνουν απρόσιτες. Οι ενέργειες για την καταστροφή αυτή έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν  εντός 60 ημερών».

Απαράδεκτη  η ερώτηση κατά τον ΥΠΕΞ

Την ίδια ώρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Βαγγέλης Βενιζέλος αντί άλλης απάντησης στον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη ο οποίος είχε καταθέσει τις απαντήσεις του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων στην ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ, ζητώντας από το ΥΠΕΞ να πάρει θέση για την δήλωση αναρμοδιότητας του Οργανισμού σε περίπτωση ατυχήματος παραπέμποντας στις ΗΠΑ , του δηλώνει εγγράφως  τα εξής : « Η εν λόγω αναφορά δεν πληροί τις προϋποθέσεις  του κανονισμού της Βουλής , προκειμένου να απαντηθεί».

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ανταπαντά  παραθέτοντας τον κανονισμό που όπως υποστηρίζει αναφέρει: «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (Μέρος Κοινοβουλευτικό) 'Αρθρο 125:Περιεχόμενo, κατάθεση και συζήτηση.

1.Kαθένας ή πολλοί μαζί έχουν το δικαίωμα να απευθύνουν στη Βουλή γραπτές αναφορές,  που  περιέχουν αιτήματα ή παράπονα.  Οι αναφορές παρουσιάζονται από Βουλευτή ή παραδίδονται στον Πρόεδρο.

2. Οι αναφορές πρέπει να περιέχουν το ονοματεπώνυμο, την ιδιότητα και τη διεύθυνση εκείνων που τις υπογράφουν.

3. Οι Βουλευτές που επιθυμούν να υιοθετήσουν αναφορά την προσυπογράφουν κατά την κατάθεσή της ή το δηλώνουν κατά την ανακοίνωση της στη Βουλή.

4. Οι αναφορές καταχωρίζονται σε ειδικό βιβλίο κατά τη σειρά κατάθεσής τους, αν εκπληρoύν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2? διαφορετικά, αρχειοθετούνται.

5. O Υπουργός στον οποίο διαβιβάζεται η αναφορά οφείλει μέσα σε είκοσι πέντε ημέρες από την κατάθεσή της να απαντήσει στη Βουλή με ταυτόχρονη κοινοποίηση στους Βουλευτές που την είχαν υιοθετήσει και σ' αυτόν που την υπέβαλε.

Στις περιπτώσεις της παρ. 3, αν o Υπουργός δεν απαντήσει ή απαντήσει εκπροθέσμως, η αναφορά μπορεί να συζητηθεί κατά τη διαδικασία των άρθρων 129 και επόμενα του Κανονισμού.

6. Η υποχρέωση για απάντηση από τον Υπουργό ισχύει και για τις αναφορές που κατατίθενται στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο συνόδων της Βουλής» .

Β.Πισσίας: Τους προτείνουμε να μην κρυφτούν

''Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου απλό. Θέλουμε ωστόσο μαζί με τους Ιταλούς ακτιβιστές να τους στείλουμε το μήνυμα ότι δεν μπορούν να μολύνουν τη θάλασσα μας και τη θάλασσα τους'' , είπε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη ο καθηγητής ακτιβιστής Βαγγέλης Πισσίας, ενόψει της αυριανής κινητοποίησης εν πλω για τα χημικά .

''Τους προτείνουμε να μην κρυφτούν'' πρόσθεσε. '''Να έχουν το θάρρος να μας δουν''.

Αύριο Παρασκευή η εν πλω διαμαρτυρία

Με απόφαση του Παγκρήτιου Συντονιστικού των φορέων την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η εξόρμηση των σκαφών τελικά , το "Ένα Καράβι για τη Γάζα", δύο ιστιοφόρα και ένα ταχύπλοο για ώρα ανάγκης , ανοιχτά της Κρήτης  και με σκοπό να πλησιάσουν το Cape Ray για να διαμαρτυρηθούν έμπρακτα ενάντια στο πείραμα της υδρόλυσης.

Στα πλοία δεν θα επιβαίνουν περισσότεροι από 32 με 35 εκπρόσωποι φορέων και πολιτών.

Ο απόπλους θα γίνει από το παλιό λιμάνι των Χανίων.

Σε ανακοίνωση μάλιστα αναφέρεται :

Καλούμε όλους τους κατοίκους των Χανίων να παραβρεθούν στο σημείο για να δηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους.

Καλούμε τα σκάφη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, του Ομίλου Φουσκωτών καθώς και του Ναυτικού Ομίλου Χανίων να συνοδεύσουν τα ιστιοπλοϊκά κατά την έξοδό τους από το λιμάνι μέχρι τα Θοδωρού.

Καλούμε σε συνεχείς πανελλαδικές δράσεις ενημέρωσης για όσο καιρό θα βρίσκεται σε εξέλιξη το εγχείρημα. Η ασπίδα προστασίας μας είστε όλοι εσείς.

Στην Επιτροπή Άαρχους για τα χημικά

Εξελίξεις στο θέμα της εξουδετέρωσης του Χημικού Οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο με την προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου στην Επιτροπή Συμμόρφωσης της Σύμβασης του Άαρχους (Ο.Η.Ε).

Η αναφορά γίνεται για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ιδίως του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου σχετικά με την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο, όπως αναφέρεται σχετικά, δίνονται νέες προεκτάσεις στην υπόθεση και στον αγώνα των Κρητικών.

Η Επιτροπή Συμμόρφωσης καλείται να μεριμνήσει για την εφαρμογή της Διεθνούς Περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News