default-image

Έντονο το ενδιαφέρον Φούχτελ για την Κρήτη

Κρήτη
Έντονο το ενδιαφέρον Φούχτελ για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προετοιμασία και η πορεία της διαδικασίας για την ελληνογερμανική συνέλευση την ερχόμενη άνοιξη, η προώθηση των κρητικών προϊόντων στη Γερμανία και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του συστήματος εκπαίδευσης και της παιδείας μας ήταν το βασικό τρίπτυχο στο οποίο κινήθηκε η χθεσινή επίσκεψη του εντεταλμένου για την ελληνογερμανική συνεργασία Γερμανού υφυπουργού Χανς Γιοακίμ Φούχτελ.

Στην αιφνιδιαστική επίσκεψη, καθώς αναμενόταν ένα 24ωρο μετά, ο κ. Φούχτελ "κουβαλούσε" μαζί στις αποσκευές του και σχέδια επιχειρηματικών συμφωνιών, με επίκεντρο τις αστικές εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Ωστόσο, ο ίδιος στις επαφές που είχε με επιχειρηματικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς άκουσε επικρίσεις και έγινε αποδέκτης παραπόνων για την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στη χώρα μας, με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη να του υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής ρότας ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ανασάνει από την ύφεση...

Ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας και εντεταλμένος της Άγκελα Μέρκελ στη χώρα μας, αιφνιδιάζοντας πολλούς, προφανώς και για λόγους μυστικότητας, κατέφτασε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, όπου και είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Ο επίσημος λόγος  της νέας επίσκεψης του κ. Φούχτελ στον τόπο μας ήταν το επικείμενο ελληνογερμανικό συνέδριο που θα φιλοξενηθεί την άνοιξη του 2015 στο Ηράκλειο.

Ο ίδιος ωστόσο έσπευσε να "δηλώσει" το ενδιαφέρον του τόσο για τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στον τουριστικό τομέα, με το πρόγραμμα μαθητείας - πρόγραμμα, ως γνωστόν, που υλοποιείται υπό την αιγίδα της Σχολής του ΟΑΕΔ, με βάση το οποίο γίνεται εξειδίκευση των μαθητών σε τουριστικές επιχειρήσεις και στη Γερμανία και στην Ελλάδα - όσο και για το κομμάτι της προβολής και προώθησης των κρητικών προϊόντων στη χώρα του...Ένα μέτωπο, στο οποίο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, έχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα,αλλά μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα...

Πολιτικό μήνυμα Αρναουτάκη

Από την πλευρά του περιφερειάρχη επισημάνθηκε πως όντως θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες σε ό,τι αφορά την προώθηση των κρητικών προϊόντων στη Γερμανία, όπως και σε επίπεδο τουριστικών συνεργασιών. Ωστόσο, ο Σταύρος Αρναουτάκης δεν παρέλειψε να βάλει στο τραπέζι και πολιτική αμιγώς ατζέντα, ασκώντας έντονη κριτική για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης...

Ο περιφερειάρχης, μέσω του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς τη γερμανική κυβέρνηση για την αναθεώρηση της πολιτικής που υλοποιεί στη χώρα μας η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τα τελευταία χρόνια. «Επί 6 χρόνια έχουμε μια μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα. Πρέπει να υπάρξει βελτίωση όλων αυτών που μας επιβάλλουν, ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα υπέρ των πολιτών μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρνατουτάκης.

«Στη συνάντηση με τον κ. Φούχτελ και βουλευτές από το γερμανικό Κοινοβούλιο, αλλά και εκπροσώπους φορέων της Γερμανίας, συζητήσαμε θέματα συνεργασιών. Ζήτησα την καλύτερη προώθηση των προϊόντων της Κρήτης στη γερμανική αγορά. Μάλιστα, το διάστημα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη εκστρατεία προβολής του κρητικού ελαιολάδου σε γερμανικό περιοδικό που διανέμεται σε 24 εκατομμύρια αντίτυπα. Όμως, αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι ότι πρέπει να μας δουν με διαφορετικό μάτι - και η κ. Μέρκελ, γιατί επί 6 χρόνια έχουμε μια μεγάλη ύφεση. Πρέπει να υπάρξει βελτίωση όλων αυτών που μας επιβάλλουν ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα υπέρ των πολιτών μας, που υπηρετούμε», τόνισε ακόμα ο κ. Αρναουτάκης.

Τα σχέδια για την "πράσινη ψύξη"

Από την πλευρά του, ο κ. Φούχτελ, πέραν των εκπαιδευτικών και τουριστικών συνεργασιών, τόσο ενώπιον του περιφερειάρχη όσο και ενώπιον-- αργότερα - εκπροσώπων των Επιμελητηρίων και των επιχειρηματικών φορέων του νησιού, αλλά και επιχειρηματιών όπως ο Μιχάλης  Βαμιεδάκης, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη μεταφορά τεχνογνωσίας-τεχνολογίας μεταξύ Κρήτης και Γερμανίας, με το βάρος να πέφτει στο κομμάτι της ενέργειας.

Για του λόγου το αληθές, στις "αποσκευές" του ο Χανς Γιοακίμ Φούχτελ βρισκόταν χθες ο φάκελος με την κωδική ονομασία "Πράσινη ψύξη". Τι είναι, όμως, η "πράσινη ψύξη"; Πρόκειται για την τεχνολογία που έχουν αναπτύξει οι Γερμανοί, η οποία στηρίζεται στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας προκείμενου τα αστικά κτήρια να εξασφαλίζουν φθηνή ψύξη τους θερινούς μήνες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην αποστολή που συνοδεύει τον Χανς Γιόακιμ Φούχτερ βρισκόταν χθες  και ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Γερμανίας στο συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος θα αποτελέσει τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ Κρήτης και Γερμανίας, έτσι ώστε - εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον - επιχειρηματίες και τεχνικός κόσμος να ταξιδέψουν στα γερμανικά εργαστήρια και να ενημερωθούν για την τεχνολογία της "πράσινης ψύξης".

Αντίδραση από το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Η δημοσιοποίηση της ατζέντας, με την οποία έφτασε ο κ. Φούχτελ στο νησί, προκάλεσε ωστόσο την έντονη αντίδραση του τοπικού τεχνικού κόσμου. Σε σκληρή ανακοίνωσή του, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης καταγγέλλει ότι ο απεσταλμένος της Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται στο νησί με στόχο «την προώθηση γερμανικών επιχειρηματικών σχεδίων για την τεχνολογία κλιματισμού που θα αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια», γι' αυτό και απέκλεισε από τις συναντήσεις που θα έχει τους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου.

Σε τούτο εδώ το κομμάτι γης, στην άκρη της Ευρώπης, όπου η περηφάνια κι η αξιοπρέπεια δίνουν ξεχωριστό νόημα στη φιλοξενία, καταλαβαίνει ο καθένας αν χωρεί εδώ ή όχι. Το φωνάζει στην ψυχή του... ο τόπος, οι μνήμες του, ακόμη κι η σιωπή μας.

Ο κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ειδικός εντεταλμένος από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία, ίσως αισθάνεται ανεπιθύμητος σε τούτο τον τόπο, όπου τον επισκέπτεται επισήμως, γι' αυτό επέλεξε να κινηθεί με κάθε μυστικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΤΕΕ/ΤΑΚ και προσθέτει: «Ο κ. Φούχτελ βρίσκεται εδώ ουσιαστικά για επαφές προώθησης γερμανικών επιχειρηματικών σχεδίων για την τεχνολογία κλιματισμού που θα αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια, όπως αναφέρεται στις ειδήσεις, πιστός στο γερμανικό δόγμα κυριαρχίας στο επιχειρηματικό πεδίο. Το ΤΕΕ/ΤΑΚ, ως τεχνικός και επιστημονικός φορέας, δε βρίσκεται στην ατζέντα των επαφών του, πράγμα καθόλου τυχαίο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τεχνικός κόσμος, με την κατάρτισή του, μπορεί να αξιολογήσει την τεχνογνωσία που κομίζουν ο κ. Φούχτελ και το επιτελείο του σε αυτή τη μυστικοπαθή και στοχευμένη επίσκεψη»...

Αντιδράσεις φορέων

Βεβαίως η ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΑΚ δεν ήταν το μοναδικό "θερμό" καλωσόρισμα. Αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς. «Η Ελλάδα από ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα μετατρέπεται σε μια αποικία χρέους και προτεκτοράτο με διορισμένο τοποτηρητή από τους δανειστές μας τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, αλλά και, όπως είχε ειπωθεί, υπουργό αρμόδιο για θέματα Ελλάδας (!), Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Η επίσκεψή του στο Ηράκλειο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το συντελούμενο έγκλημα του ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου, της εκποίησης όλων των σημαντικών και στρατηγικής σημασίας υποδομών, αποτελεί πρόκληση για μια κοινωνία που υφίσταται καθημερινά και με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις συνέπειες της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά η σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές Μιχάλης Κριτσωτάκης και Μαρία Διακάκη.

Την αντίδρασή της στην επίσκεψη Φούχτελ εξέφρασε επίσης η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ηρακλείου, αναφέροντας πως «οι αυτοδιοικητικές Αρχές δεν μπορούν να συμμετέχουν σε συζητήσεις αυτού του περιεχομένου. Δεν μπορούν να γίνουν συνένοχοι στην καταστροφή του τόπου μας και του λαού μας»...

Ματαίωση συνάντησης από Γ. Κουράκη

Εν μέσω πάντως συναντήσεων, επαφών, συζητήσεων αλλά και αντιδράσεων δεν έλειψαν και οι ματαιώσεις ραντεβού! Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ματαίωσε την επικείμενη εθιμοτυπική συνάντηση που θα είχε με τον κ. Φούχτελ.

Πηγές από τη Λότζια αναφέρουν πως δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος για τη συγκεκριμένη συνάντηση, ούτε ουσιαστικό περιεχόμενο στη συνομιλία που θα είχε με τον κύριο Φούχτελ, γι' αυτό και επέλεξε να αποφύγει τη συνάντηση με... κομψό τρόπο.

Μέσα σε όλο το φορτωμένο πρόγραμμά του ο Χανς Γιοακίμ Φούχτελ πρόλαβε, πάντως, να κάνει και μια μικρή βόλτα στο κέντρο της πόλης. Και στα καταστήματα.

Μπάμπης Σαββίδης -Λευτέρης Κουμαντάκης   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News