Ειδήσεις

Σε κινητοποιήσεις οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Κρήτη

Με τη συμμετοχή των σωφρονιστικών υπαλλήλων όλης της Κρήτης συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, που εξήγγειλε από την περασμένη Τρίτη η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, αντιδρώντας στην υπερσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και στα σχέδια για κατασκευή φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Σήμερα πραγματοποιούνται στάσεις εργασίας από τις 7 έως τις 10 το πρωί και από τις 3 μετά το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, ενώ αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία.

«Όσοι πιστεύουν ότι με τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας (φυλακές Γ' τύπου) θα επιλυθούν έστω και ορισμένα από τα προβλήματα των φυλακών, σφάλουν οικτρά και αγνοούν τις σοβαρότατες συνέπειες που θα επακολουθήσουν», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Παράλληλα αναφέρεται πως «η βία, η εκμετάλλευση και η εξαθλίωση, που επικρατεί εντός των καταστημάτων κράτησης, οι δολοφονίες, οι θάνατοι και οι αυτοκτονίες κρατουμένων, η υπερσυμφόρηση και ο συνωστισμός, η υποστελέχωση και η διάλυση του προσωπικού και η υγειονομική κατάσταση μέσα στις φυλακές ως φαίνεται δεν έχουν σταθεί ικανά στοιχεία για να πειστεί η Πολιτεία ότι το σύστημα κράτησης της χώρας έχει πλέον καταρρεύσει και χρειάζεται επειγόντως άμεση λήψη μέτρων για την οργανωτική, λειτουργική και διοικητική μεταρρύθμισή του».

Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας διαμαρτύρεται για το σχέδιο μετατροπής του καταστήματος Δομοκού σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, κάτι που, όπως λένε, «αντί να επιλύσει, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα».

Η άμεση πάντως παροχή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων στις φυλακές, η υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, που αφορά την πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων, και η διοικητική μεταρρύθμιση και οργανωτική ανασυγκρότηση των καταστημάτων κράτησης σε μια πολυκλαδική, ουσιαστική και αποτελεσματική υπηρεσία και με διευρυμένους χαρακτήρες καταστημάτων κράτησης συμπεριλαμβάνονται στα αιτήματα των απεργιακών κινητοποιήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στις φυλακές της χώρας δε θα πραγματοποιούνται επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων και παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.

Κανονικά στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με την Ομοσπονδία, θα γίνονται οι αποφυλακίσεις, οι μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις Αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησής τους (6μηνο/12μηνο), οι μεταγωγές προς τα δικαστήρια, όταν υπάρχει περίπτωση παραγραφής ή συμπλήρωσης 18μήνου, οι τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών.

Για το λόγο αυτό θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, που θα είναι «το σύνολο του προσωπικού», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΣΥΕ.

Σχόλια