default-image

Επιχειρήσεις σε καλό δρόμο

Κρήτη
Επιχειρήσεις σε καλό δρόμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και όμως! Μπορεί να δοκιμάζονται από την κρίση... Μπορεί, αντί για έμπρακτη στήριξη και αρωγή από το κράτος, να βρίσκουν μάλλον εμπόδια και "σκοπέλους", όμως οι τελευταίοι επιχειρηματικοί ήρωες, όπως αποκαλούνται από πολλούς ανθρώπους της αγοράς οι βιοτεχνικές-μεταποιητικές επιχειρήσεις της Κρήτης, αντέχουν! Και όχι απλά αντέχουν κόντρα στην κρίση, στη γραφειοκρατία, στη φορολογία... αλλά καταγράφουν και μια υγιή - δεδομένων φυσικά των συγκυριών και αναλογιών - οικονομική εικόνα, που αφήνει αχτίδα φωτός για τα επόμενα χρόνια!

Ο βιομηχανικός, βιοτεχνικός και μεταποιητικός κλάδος στο νησί βαδίζει σε καλό δρόμο. Και, αν μη τι άλλο, όπως προκύπτει από τα επίσημα οικονομικά στοιχεία, σε πολύ καλύτερο συγκριτικά δρόμο από την υπόλοιπη χώρα. Παρουσιάζει πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα σε σχέση με το πανελλαδικό βιομηχανικό-βιοτεχνικό κλάδο. Βελτιώνει, και αυτό είναι το πλέον ενθαρρυντικό, τις επιδόσεις του. Και δείχνει πως αντέχει γερά απέναντι στην κρίση, παρά τα πλήγματα που έχει δεχτεί.

Για του λόγου το αληθές, τα ενθαρρυντικά στοιχεία που έρχονται στο φως για τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Κρήτης αναφορικά με το 2013, χρονιά όπου οι κρητικές επιχειρήσεις ναι μεν παρουσίασαν αρνητικά τελικά οικονομικά αποτελέσματα, όπως είναι ο σταθερός κανόνας εν μέσω κρίσης για το σύνολο των επιχειρήσεων, αλλά κατέγραψαν αυξημένες πωλήσεις και βελτιωμένα μικτά κέρδη. Και μάλιστα ήταν κερδοφόρες σε ποσοστό 51%, σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους μετά την πρόβλεψη για φόρους, και σε ποσοστό 62,4%, σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους προ φόρων.

Η ταυτότητα

Όπως ειδικότερα αναφέρει το www.inr.gr, τα διαθέσιμα στοιχεία για 210 μεταποιητικές επιχειρήσεις της Κρήτης, που συνεχίζουν τη λειτουργία τους, καταδεικνύουν βελτίωση των επιδόσεων της πλειονότητας των επιχειρήσεων, αλλά και υψηλότερο του μέσου όρου των ελληνικών βιομηχανιών ποσοστό εταιρειών (38%), που παρέμειναν το 2013, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, ζημιογόνες.

Οι 210 αυτές βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις έχουν την έδρα και τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους στην Κρήτη, είτε έχουν την έδρα τους αλλού, αλλά τις βασικές παραγωγικές εγκαταστάσεις τους στην Κρήτη. Πρόκειται για εταιρείες με παραγωγικές μονάδες στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων. Δεν περιλαμβάνονται σε αυτές άλλες μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στην Κρήτη, αλλά οφείλουν σε άλλες μονάδες τους το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους.

Του Μπάμπη Σαββίδη

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη μορφή της εφημερίδας "Νέα Κρήτη"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News