Ειδήσεις

Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις Διακάκη–Κριτσωτάκη

Οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Διακάκη και Μιχάλης Κριτσωτάκης στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων:

Αναφορά προς  τους  κ.κ. υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα: "Στήριξη και ενίσχυση της λειτουργίας των  βρεφονηπιακών σταθμών".

Αναφορά προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με θέμα: "Προβλήματα στη λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού".

 
Πρόκειται συγκεκριμένα για την Αναφορά την Επιστολή του Συλλόγου  Γονέων & Κηδεμόνων ΒΝΣ «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» Πεζά Δ. Αρχανών Αστερουσίων στην οποία αναφέρουν πως «τα τελευταία χρόνια με την αμέριστη βοήθεια του προσωπικού και της Δημοτικής αρχής αλλά και με την ιδιαίτερη φροντίδα των γονέων, έχει επιτευχθεί ο σταθμός να λειτουργεί σε πληρότητα με το πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Φιλοξενεί δηλ. 100 παιδιά, βρέφη και νήπια μέσω ΕΣΠΑ και 35 παιδιά οικογενειών που δεν δικαιούνται κουπόνι», τονίζουν  πως «η ύπαρξη δομών όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που μας προσφέρουν τη δυνατότητα να εργαστούμε ή να βγούμε στην αγορά εργασίας, αποτελεί σημαντική κοινωνική υπηρεσία, παρόλα τα προβλήματα στη λειτουργία τους», επισημαίνουν πως «οι περικοπές στη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια και η μείωση της δυναμικότητας την οποία αντιμετωπίζουμε φέτος, μας προκαλεί ιδιαίτερη ανασφάλεια.

για το μέλλον της ίδιας της δομής, αλλά κυρίως για τη δική μας δυνατότητα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ή να βρούμε δουλειά, γνωρίζοντας ότι το παιδί μας φιλοξενείται και κοινωνικοποιείται σε κατάλληλο περιβάλλον» και ζητούν «την απόσυρση της μείωσης του 30% της δυναμικότητας των δομών άμεσα για το σχολ. έτος  2014-2015 και σταδιακή αύξηση της χρηματοδότησης σε επίπεδα προηγούμενων χρόνων».  

«Στήριξη και ενίσχυση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών»

Επίσης καταθέτουν Αναφορά με την Επιστολή του Δημάρχου Αρχανών-Αστερουσίων στην οποία αναφέρεται  πως «αντιλαμβανόμαστε ότι

-η δυνατότητα που δόθηκε σε προηγούμενες περιόδους στην Αυτοδιοίκηση να χτίζει θεσμούς που στηρίζουν την οικογένεια και την κοινωνία κατέληξε στην εξάρτηση της  αποκλειστικά και μόνο από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις,

- Η διαδικασία των κουπονιών ακύρωσε στην πραγματικότητα την οριζόντια - καθολική παροχή υπηρεσιών στην πιο ευαίσθητη κατηγορία πολιτών, η διαχείριση των οποίων γινόταν σε αρκετές περιπτώσεις με απαράδεκτα κριτήρια. Το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο -αν αυτό που προκύπτει από τις πληροφορίες συμβεί- να υπάρξει δηλαδή μείωση των ποσών που θα διατεθούν για τη λειτουργία των πολύ ευαίσθητων αυτών μονάδων για την Περιφέρεια Κρήτης.

- Η απόλυτα δεδομένη αδυναμία των Δήμων, να ενισχύσουν από δικούς τους πόρους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς και η οικονομική αδυναμία των νέων ανθρώπων που ζουν σε αυτή την περιοχή οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, αν όχι στο σταδιακό κλείσιμο, στην απαξίωση και στο μαρασμό των δομών, κυρίως στους μικρούς περιφερειακούς Δήμους» τονίζεται ότι «αυτές οι δομές στηρίζουν τα νέα ζευγάρια τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι νέοι παραγωγοί ή χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι ή άμισθοι» και απαιτείται «η χρηματοδότηση αυτών των απολύτως απαραίτητων δομών από εθνικούς πόρους».

Σχόλια