Ειδήσεις

Ζυγαριά ή πρόστιμο - Αυστηροί έλεγχοι στα αρτοποιεία

Εντατικοί προβλέπονται, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, οι έλεγχοι για την τήρηση της νομοθεσίας αναφορικά με το ζύγισμα του ψωμιού.

Το ζήτημα όμως είναι αν θα γίνονται οι έλεγχοι αυτοί σε όλα τα σημεία πώλησής του. «Αυτό τουλάχιστον μας ενδιαφέρει», όπως τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Ηρακλείου "Η Δήμητρα" Μανόλης Βολανάκης, «να μην πληρώσουν πάλι το... μάρμαρο οι αρτοποιοί, τα εύκολα μαγαζιά. Αν θέλουν να κάνουν ελέγχους να κάνουν παντού και όχι μόνο στους φούρνους και στα πρατήρια άρτου. Να ελέγξουν και σε τι συνθήκες πωλούνται τα αρτοσκευάσματα είτε μίνι-μάρκετ, φρουταγορές ή ακόμη σε περίπτερα», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Ο εν λόγω σύλλογος πάντως έχει ενημερώσει ήδη όλα τα μέλη του πως όχι μόνο πρέπει να ζυγίζεται το ψωμί, αλλά και πως αναμένονται έλεγχοι με την επιβολή κυρώσεων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος γνωστοποίησε ότι ξεκίνησαν ήδη από χθες έλεγχοι για την εφαρμογή της διάταξης, που περιλαμβάνεται στο Νόμο 4254/2014 και προβλέπει υποχρεωτικό ζύγισμα του ψωμιού, παρουσία του πελάτη, καθώς και υποχρεωτική αναγραφή της τιμής ανά κιλό στο ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Ηρακλείου, το κιλό το ψωμί πωλείται από 2 έως 3 ευρώ ανάλογα την ποιότητά του. «Η τιμή κιλού εξαρτάται τόσο από το είδος των αλεύρων, όσο και από τον τρόπο παραγωγής ψωμιού», τόνισε και ο αρτοποιός Νίκος Χ. Βενέρης, μιλώντας επίσης στη "Ν.Κ." και διευκρινίζοντας πως για παράδειγμα ένα ψωμί αργής ωρίμανσης που θέλει κόπο, χρόνο και τέχνη πωλείται ακριβότερο από ένα άλλου τύπου ψωμί.

Προσαρμογή

Πάντως με το νέο μέτρο, όπως τόνισε ο κ. Βενέρης, «ο καταναλωτής θα πληρώνει ακριβώς όσα γραμμάρια ψωμί αγοράζει», ενώ υπογράμμισε πως αργά ή γρήγορα όλοι - και οι καταναλωτές και οι αρτοποιοί - θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, όλο και βγάζουν από νέα έξοδα τους αρτοποιούς. Ο κ. Βενέρης, πάντως, όπως μας είπε, έχει προμηθευτεί και ταμειακές μηχανές με ενσωματωμένη ζυγαριά, τις οποίες έχει θέσει τις τελευταίες μέρες ήδη σε λειτουργία.

Οι αρτοποιοί ολοένα και προσαρμόζονται στο νέο μέτρο πάντως, όπως και οι καταναλωτές, οι οποίοι συμφωνούν με το ζύγισμα του ψωμιού.

Ενημερωμένοι

Όπως τονίζει η εργαζόμενη σε αρτοποιείο κ. Ρένα Βιδάκη, αρκετοί είναι εκείνοι που ήδη έχουν ενημερωθεί. Παράλληλα η ίδια σημειώνει πως όσοι δεν άκουσαν για το νέο μέτρο ενημερώνονται τη στιγμή που αγοράζουν το ψωμί τους, όταν τους το ζυγίζει ο υπάλληλος. «Με ρωτούν γιατί το ζυγίζω και τους εξηγώ πως πλέον έτσι λέει ο καινούργιος νόμος».

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη επικοινωνία του υπουργείου Ανάπτυξης με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος κατέστη για μία ακόμη φορά σαφές ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και για το σκοπό αυτόν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή θα ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν κυρώσεις.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει τους καταναλωτές να ζητούν να ζυγίζεται το ψωμί, ώστε να αξιοποιούν το δικαίωμά τους να πληρώνουν το ακριβές αντίτιμο για την ποσότητα που αγοράζουν και σε περίπτωση που διαπιστώνουν άρνηση εκ μέρους του πωλητή να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ. 1520) για τις σχετικές καταγγελίες.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

Σχόλια