Ειδήσεις

Συνάντηση την Πέμπτη για το πρόβλημα της αξιολόγησης

Σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο θα δοθεί για άλλη μια φορά η λύση σε ένα ζήτημα που προκαλεί διαφοροποίηση και «σύγκρουση» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Αυτή τη φορά θα είναι ο γόρδιος δεσμός της αξιολόγησης που θα τεθεί επί τάπητος κατά τη συνάντηση που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος το πρωί της Πέμπτης.

Κατά τις πληροφορίες, το νέο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση κρίθηκε αναγκαία μετά τις διαστάσεις που έχει αρχίσει και λαμβάνει η κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα της αξιολόγησης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως αναφέρει το in.gr, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 σήμερα, Τετάρτη, σημείωσε ότι ο νόμος που αφορά στην αξιολόγηση ψηφίστηκε και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα πριν από τρεις μήνες και ότι από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται, πρέπει να εφαρμόζεται.

Απάντησε, δε, στο ΠΑΣΟΚ ότι όταν συγκυβερνούν δύο κόμματα που ήταν παραδοσιακοί πολιτικοί εχθροί, θα υπάρχουν εντάσεις, «αρκεί να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί».

Το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Κυρ.Μητσοτάκη, καλώντας τον να μην κουνάει το δάχτυλο προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να υποστηρίξει «πεισματικά» το «παράλογο μέτρο της αρνητικής αξιολόγησης με προκαθορισμένη ποσόστωση 15%, αλλά και την εμμονή του στις απολύσεις».

Αφορμή της έκρηξης ήταν οι έμμεσες βολές κατά του Ευ.Βενιζέλου που εξαπέλυσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην προσπάθειά του να υπεραμυνθεί του τρόπου αξιολόγησης.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε, έμμεσα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το καλοκαίρι του 2011, όταν ο κ. Βενιζέλος ήταν υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει».

Απαντώντας στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παν.Ρήγας δήλωσε την Τετάρτη στον ΒΗΜΑ 99,5: «Η συγκατοίκηση έχει προβλήματα και τα προβλήματα οξύνονται όταν παρατηρούμε συμπεριφορές δογματικές», ενώ τόνισε ότι «τη διαδικασία της αξιολόγησης δεν μας την επιβάλλει η τρόικα και μπορούμε να τη συζητήσουμε μεταξύ μας».

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ έχει μπει η πρόβλεψη του νόμου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, σύμφωνα με την οποία το 15% εκ του συνόλου των υπαλλήλων θα πρέπει να βαθμολογηθούν με χαμηλό βαθμό.

Τσίπρας: "Το κυβερνητικό σχέδιο αξιολόγησης εξυπηρετεί το πελατειακό κράτος"

Την εκτίμηση ότι η συγκυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες του δημόσιου τομέα και να δημιουργήσει μία δημόσια διοίκηση που θα απεμπλακεί από το πελατειακό κράτος, αλλά αντίθετα η αξιολόγηση που προωθεί είναι το όχημα για να αναπαραχθεί το πελατειακό κράτος, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ.

Όπως επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το in.gr, «η συγκυβέρνηση Σαμαρά δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει έναν δημόσιο τομέα που θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες. Για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να αναπαράξουν και να διευρύνουν την ίδια πελατειακή αντίληψη, την κομματική αντίληψη που δημιούργησε τις σημερινές στρεβλώσεις. Να αναπαράγουν και να διευρύνουν ένα κομματικό Δημόσιο, ένα πελατειακό Δημόσιο, το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες».

Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «είναι το όχημα, όχι για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, αλλά είναι το όχημα προκειμένου να εκδιώξουν από τον δημόσιο τομέα όσους δημόσιους λειτουργούς δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις, όσους δημόσιους λειτουργούς δεν πειθαρχούν στη στενή παλαιοκομματική αντίληψη της υπηρέτησης της μνημονιακής πολιτικής».

«Κάποτε οι "Μαυρογιαλούροι" έταζαν προσλήψεις και ρουσφέτια για να ενταχθούν κάποιοι στον δημόσιο τομέα. Σήμερα, τάζουν ρουσφέτια για να μη βγουν κάποιοι από τον δημόσιο τομέα. Και, ταυτόχρονα, η πελατειακή αντίληψη θα συνεχίζει και για εντάξεις και ρουσφέτια από το παράθυρο. Διότι, σήμερα το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η τεράστια ανεργία και δεν αντιμετωπίζεται μέσα από τη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών και μέσα από ένα μη αξιοκρατικό κράτος» πρόσθεσε.

Σχετικά με το δικαίωμα στην απεργία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Η απόφαση για την κατάργηση, στην ουσία, του δικαιώματος στην απεργία είναι μία απόφαση που μας βρίσκει καθολικά αντίθετους. Το ιερό δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Καμία εκτελεστική ή δικαστική εξουσία δεν δικαιούται να καταστρατηγήσει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας.

Το δικαίωμα στην απεργία κατακτήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες και ας το γνωρίζουν καλά ότι δεν πρόκειται να το αφαιρέσουν με μία απόφαση δικαστηρίου». «Θα υπάρξει ένα ευρύτατο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο για τη διεκδίκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος κάθε εργαζόμενου στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα στην απεργία και τη διεκδίκηση» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Σχόλια