Ειδήσεις

Θεσμοθετείται ο Αγροτουρισμός με τροπολογία Αυγενάκη

Δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε σε μία - δυο καλές τουριστικές χρονιές τονίζει ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης μετά τη θεσμοθέτηση του αγροτουρισμού , τροπολογία που κατέθεσε ο ίδιος και 4 ακόμα βουλευτές της Ν.Δ. με την σύμφωνη γνώμη της Υπουργού Τουρισμού.

Στα βασικά σημεία της τοποθέτησης του ως εισηγητής ανέφερε:

«Η σημερινή συνεδρίαση για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού πραγματοποιείται σε ένα κλίμα ικανοποίησης, διότι όπως φαίνεται παρατηρείται ρεκόρ αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Με το τέλος της τουριστικής σεζόν θα έχουμε και περισσότερα και πιο ποιοτικά στοιχεία για τα οποία θα συζητήσουμε. Όμως η θετική πορεία που καταγράφεται, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ευνοϊκής συγκυρίας. Είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής κινητοποίησης, επίμονης, συλλογικής δουλειάς, και προσπάθειας απ' όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού.

Ωστόσο, παρά το κλίμα ικανοποίησης που επικρατεί όσον αφορά στον τουρισμό και την γενικότερη πρόοδο, ορισμένοι επιλέγουν την μιζέρια και την «τσιγκουνιά» και αμφισβητούν ακόμη και επίσημα στοιχεία, αντί να αναγνωρίσουν την καθολική προσπάθεια να κρατηθεί η αγορά, του Πρωθυπουργού, της Υπουργού, βεβαίως της Κυβέρνησης συνολικά και των οργανωμένων φορέων του τουρισμού.

Αντιθέτως, για να συμβάλουμε στην παραγωγική συζήτηση οφείλουμε όλοι μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα που χρόνια τώρα βλέπαμε μπροστά μας, ώστε να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο ατύχημα.  Διότι το  «ατύχημα»  παραμονεύει σε κάθε γωνία. Για αυτό το σκοπό είναι καλοδεχούμενη κάθε κριτική, αλλά δεν επιτρέπεται να μηδενίζουμε τα πάντα.

«Μια επισήμανση προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως επισήμαναν το προηγούμενο διάστημα έγκυρα παρατηρητήρια, οι τιμές στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί και ήταν ιδιαίτερα αυξημένες τον Ιούνιο κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, όταν οι τιμές των αναταγωνιστριών μας χωρών διατηρούνται στα ίδια επίπεδα ή και μειώνονται σημαντικά. Ο αρνητικός αντίχτυπος θα είναι πολύ μεγαλύτερος στον εγχώριο τουρισμό απ' ότι στον ξένο, καθώς οι αυξημένες  τιμές απευθύνονται σε πληθυσμό με δραματικά μειωμένο εισόδημα. Και γνωρίζω τις προσπάθειες που και η ίδια έχετε κάνει και έχουν φέρει αποτελέσματα, όμως αυτή πρέπει να είναι μια συνεχής προσπάθεια.

Τώρα που φαίνεται ότι κερδήθηκε το στοίχημα της  αύξησης του αριθμού των αφίξεων, όλοι οι παράγοντες της «τουριστικής βιομηχανίας», πρέπει να εξασφαλίσουν ότι κανείς φιλοξενούμενος-πελάτης δεν θα φύγει δυσαρεστημένος. Πρέπει να φύγουν όλοι ευχαριστημένοι και επομένως ζωντανοί διαφημιστές της χώρας και του  τουρισμού μας, για τα επόμενα χρόνια.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, στην προσπάθεια για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση. Ο τουρισμός και η αναψυχή είναι οικονομική δραστηριότητα με υψηλή εισοδηματική ελαστικότητα και με συνεχή ανάπτυξη παγκοσμίως. Η χώρα μας χρειάζεται μια αναπτυξιακή ανάσα και ώθηση, η οποία δεν μπορεί παρά να προέλθει σε μεγάλο βαθμό και από την ενεργοποίηση -σε πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο- των δυνάμεων του Τουρισμού.

Έχουμε πολλές φορές επισημάνει όλοι μας ότι η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί τον βασικό μοχλό για την ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας. Και φέτος όπως φαίνεται θα πιάσουμε τον στόχο ρεκόρ για 19 εκατ. διεθνείς αφίξεις το 2014.

Ο τουρισμός αποφέρει περίπου 15-18% του ΑΕΠ και προσφέρει δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα (κατά μία εκτίμηση, σε 700-800 χιλιάδες, δηλαδή στο 15%-18% του εργατικού δυναμικού). Γι' αυτό οι σχέσεις παραγωγής και ιδιοκτησίας στον κλάδο επηρεάζουν συνολικά τη συγκρότηση της κοινωνίας. Το ελληνικό μοντέλο τουρισμού (ήλιος, θάλασσα και αρχαιολογικά αξιοθέατα), σε συνδυασμό με την κατακερματισμένη γαιοκτησία, μπορεί να μην ευνοεί -και δεν ευνοεί κατά την γνώμη μου- τον λεγόμενο «ποιοτικό τουρισμό» (δηλαδή, τα υψηλά έσοδα ανά επισκέπτη), αλλά διασφαλίζει τη μεγάλη διασπορά των εσόδων. Σίγουρα όμως δεν επιτυγχάνεται το καλύτερο ποιοτικά αποτέλεσμα προβολής της χώρας μας και της ποιότητας των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, η τουριστική ανάπτυξη δεν έρχεται από μόνη της. Δεν έρχεται αυτόματα. Χρειάζεται συγκεκριμένες πολιτικές, μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις. Και το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στην καρδιά αυτής της προσπάθειας. Η ανάπτυξη του τουρισμού είναι το πηλίκο μιας διαρκούς και συνεχιζόμενης οργανωτικής διαδικασίας. Και αυτή η διαδικασία θα πρέπει να υλοποιείται σε ένα πλαίσιο διαρκούς εξέλιξης, τόσο των θεσμών, όσο και των υποδομών προκειμένου να είμαστε έτοιμοι ως χώρα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος, προστατεύοντας πάντα το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, την φύση και το περιβάλλον.

Έχουμε λοιπόν την δυνατότητα, με αφορμή το παρόν σχέδιο νόμου, να κάνουμε μια σοβαρή και σε βάθος συζήτηση για τον Ελληνικό Τουρισμό. Και εδώ οι γόνιμες και ουσιώδεις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης και όλων των συναδέλφων είναι ιδιαίτερα σημαντικές, εφόσον φυσικά υπάρχουν. Διότι η επιτυχία στον τομέα του Τουρισμού, δεν είναι μια επιτυχία της Κυβέρνησης ή της Υπουργού μόνο. Η επιτυχία της χώρας, είναι επιτυχία που θα συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση και επιτυχία που πέραν από την ευημερία των αριθμών, θα φέρει και την ευημερία των Ελλήνων πολιτών.

Όμως, ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να περάσει επειγόντως στην προσφορά  προϊόντος της «επόμενης γενιάς» και με τιμές ανταγωνιστικές. Ο τουρισμός και η αναψυχή στην Ελλάδα οφείλουν να εκσυγχρονίσουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν και να το εμπλουτίσουν με τις νέες επιταγές της τουριστικής ζήτησης.

Ο τουρισμός αναπτύσσεται πλέον σε μια ποικιλία ειδικών μορφών, οι οποίες στοχεύουν να ικανοποιήσουν πολλές και διαφοροποιημένες ανάγκες του σύγχρονου τουρίστα-επισκέπτη. Αυτές τις ανάγκες που δημιουργούνται στην αγορά, η Πολιτεία πρέπει να πλαισιώνει θεσμικά με τέτοιον τρόπο ώστε να τις αναδεικνύει και να τις προστατεύει και όχι να τις αφήνει ασύδοτες για πολλά χρόνια μη έχοντας θεσπίσει πλαίσιο για τις αντίστοιχες δραστηριότητες. Η Πολιτεία πρέπει να συγχρονίζεται με τις εξελίξεις και όχι να είναι διαρκώς ένα βήμα πίσω από αυτές.

Επιπλέον, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επαναπαυτούμε σε μία ή σε δυο καλές τουριστικές χρονιές. Οφείλουμε να προάγουμε το επενδυτικό κλίμα και να εξαλείψουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, να διασφαλίσουμε την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και τον νόμιμο ανταγωνισμό.

Να βελτιώσουμε την χρηματοδότηση του τουρισμού, διότι, δεδομένου του μεγέθους του και της σημασίας του, συγκριτικά με άλλους τομείς και κλάδους της ελληνικής οικονομίας, εμφανίζει σχετικά μικρή ροή χρηματοδότησης.

Να προσελκύσουμε και επισκέπτες ανώτερης αγοραστικής δύναμης. Τα περιθώρια αύξησης της τουριστικής ροής, αλλά, κυρίως, αύξησης της κατά κεφαλήν δαπάνης, είναι μεγάλα. Η προσέλκυση τέτοιων επισκεπτών θα επιτευχθεί με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την εισαγωγή νέων επιλογών για τους επισκέπτες μας, τη συνεχή εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού. Την αναβάθμιση του επιπέδου των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Με το παρόν σχέδιο νόμου διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του ποιοτικού και υψηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού, όσο και την βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη των μικρών τουριστικών μονάδων, των θεματικών τουριστικών εγκαταστάσεων και των ειδικών μορφών τουρισμού. Επιπλέον, απλουστεύεται το αδειοδοτικό σύστημα όσον αφορά στις διαδικασίες για την λειτουργία τουριστικών μονάδων.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις κατατάσσονται σε επτά κατηγορίες. Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις ορίζεται ότι είναι το υπουργείο Τουρισμού. Επιπλέον καταργείται η απαίτηση να υπάρχει προηγούμενη έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης και της καταλληλότητας οικοπέδου ή γηπέδου οι οποίες, πλέον, ενσωματώνονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) ενώ η αρμόδια υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να εξετάσει το φάκελο και να χορηγήσει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας εντός 50 ημερών.

Στις περιπτώσεις τουριστικών καταλυμάτων που περιλαμβάνουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επισπεύδονται οι διαδικασίες ελέγχου και γνωμοδότησης αφού αυτή θα πρέπει να έχει δοθεί σε λιγότερες από 50 ημέρες. Για να επισπευσθεί η διαδικασία ελέγχου και γνωμοδότησης θεσπίζεται η συνεργασία υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού και των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών.

Αλλάζει κατ' αντιστοιχία με τα ξενοδοχεία η διαδικασία χορήγησης σήματος λειτουργίας και στις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, όπου η διαδικασία ελέγχων, γνωμοδοτήσεων και χορήγησης του σήματος θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο εντός 50 ημερών.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας θα είναι ο αρμόδιος φορέας που θα αναλάβει την ευθύνη κατάταξης των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων σε κατηγορίες.

Οι υπηρεσίες τουρισμού διατηρούν τη δυνατότητα να διενεργούν ελέγχους για το αν η κατάταξη των καταλυμάτων έγινε σύμφωνα με τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές τους. Αν διαπιστωθεί ότι κατετάγησαν σε υψηλότερη κατηγορία από ότι θα έπρεπε, θα τους αφαιρείται το σήμα και θα πρέπει να προσκομίζουν νέο πιστοποιητικό κατάταξης από το ΞΕΕ.

Παράλληλα ρυθμίζονται θέματα χωροθέτησης και καθορισμού των χερσαίων ορίων αλλά και της ζώνης αιγιαλού στις μαρίνες με στόχο, μεταξύ άλλων, να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η συγκεκριμένη κατηγορία δημόσιας περιουσίας.

Το σχέδιο νόμου τροποποιεί διατάξεις που αφορούν τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που αποτελούν το νέο προϊόν πάνω στο οποίο θα βασισθεί η προσέλκυση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων και η δημιουργία νέων ολοκληρωμένων τουριστικών πόλων.

Το «σύνθετο τουριστικό κατάλυμα» είναι νέο τουριστικό προϊόν, που συμπεριλαμβάνει υποχρεωτικά ξενοδοχείο 5 αστέρων, ειδική τουριστική υποδομή και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, οι οποίες μπορούν να μισθωθούν μακροχρονίως ή να πωληθούν. Πλέον μπορούν να πωλούνται οι πολυτελείς κατοικίες ακόμα και από τα σχέδια.

Άδεια στο εξής να δημιουργούν εξέδρες για πρόσδεση σκαφών ή τη διευκόλυνση των λουομένων θα έχουν όχι μόνο τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών αλλά και τα μικρότερα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Τουρισμού όπως ο ΕΟΤ να λαμβάνουν χρηματικές δωρεές με τη μορφή χορηγιών με σκοπό την τουριστική προβολή της χώρας. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις να προσφέρουν με τη μορφή χορηγίας και στη συνέχεια αυτό να εκπίπτει από φόρο. Συγκεκριμένα, ποσά που μπορούν να φθάνουν «το 10% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος ή των καθαρών κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία της επιχείρησης που προσέφερε τη χορηγία».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝΑΡΘΡΩΝ, 2η ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟ

Για πρώτη φορά εισέρχονται στην ελληνική νομοθεσία διατάξεις που αφορούν στον Αγροτουρισμό, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ιδιαίτερης αυτής μορφής τουρισμού στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι την τελευταία 20ετία έχουν δημιουργηθεί στο σύνολο σχεδόν της ελληνικής υπαίθρου αξιόλογες επιχειρήσεις που συνδυάζουν τέτοιες δραστηριότητες και υπηρεσίες, δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν τη μετάβαση του Αγροτουρισμού από τη φάση της περιστασιακής πηγής εισοδήματος σε εκείνη της οργανωμένης τουριστικής δραστηριότητας η οποία θα παρέχει εισόδημα και συμπληρωματική εργασία σε αγροτικούς πληθυσμούς, κυρίως των πιο απομακρυσμένων και λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της χώρας.

Με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις εισάγονται γενικοί κανόνες, ορισμοί και κατευθυντήριες αρχές που διέπουν τον Αγροτουρισμό και την αγροτουριστική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, «αγροτουρισμός» ο οποίος αποτελεί κατηγορία του τουρισμού υπαίθρου, είναι μορφή τουρισμού η οποία αφορά την παροχή υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας ή και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες προσφέρονται συνδυαστικά με δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή όπως και με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου.

Επιπλέον, προσδιορίζονται οι μορφές των επιχειρήσεων που δύνανται να ασκήσουν αγροτουριστική δραστηριότητα, ήτοι τα αγροκτήματα και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που συνοδεύονται με οργανωμένες επιχειρηματικά υπηρεσίες είτε εστίασης, είτε υποδοχής και φιλοξενίας.


Ακόμη, προβλέπεται ο ορισμός, με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και των αρμοδίων κατά περίπτωση Υπουργών, των προϋποθέσεων, προδιαγραφών και των όρων λειτουργίας και ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται για την ατομική ή ομαδική άσκηση των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων.

Επίσης σημαντικό είναι ότι δίνεται η δυνατότητα για ίδρυση μη κύριων καταλυμάτων σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που θέλουν να αναπτύξουν και αγροτουριστική δραστηριότητα, μοντέλο ιδιαίτερα επιτυχημένο στο εξωτερικό.

Στην τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στα Περιφερειακά Συμβούλια να καθορίζουν το περιεχόμενο του Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων εφ' όσον η αρμόδια Αρχή διαπιστώσει αντικειμενική δυσκολία μιας επιχείρησης να διασφαλίσει την αναγκαία ποσότητα προϊόντων.

Ακόμη, ρυθμίζεται η πιστοποίηση των αγροτουριστικών επιχειρήσεων με τη χορήγηση, από το Υπουργείο Τουρισμού ή την εξουσιοδοτούμενη από αυτό Αρχή, Ειδικού Σήματος Αγροτουρισμού, εφόσον αυτές πληρούν τα κριτήρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού.

Όσον αφορά στον έλεγχο και την εποπτεία των επιχειρήσεων Αγροτουρισμού, προβλέπεται ο έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία, τουλάχιστον ανά τριετία, της συνδρομής των προϋποθέσεων χορήγησης του Ειδικού Σήματος Αγροτουρισμού καθώς και η ανάκλησή του σε περιπτώσεις μη εφαρμογής του νόμου.

Το προερχόμενο από αγροτουριστική δραστηριότητα εισόδημα επαγγελματία αγρότη δηλώνεται και φορολογείται ως αγροτικό εισόδημα, εφόσον δεν υπερβαίνει το 50% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του και επίσης προβλέπεται η ασφάλιση στον ΟΓΑ των αγροτών, εφόσον το εισόδημα που προέρχεται από αυτή δεν υπερβαίνει το 50% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός τους.

Όσον αφορά στις υφιστάμενες επιχειρήσεις λαμβάνεται ειδική μέριμνα και τους δίνεται μεταβατικά η δυνατότητα και ο χρόνος να προσαρμοσθούν στις νεοεισαγόμενες ρυθμίσεις και προδιαγραφές.

Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι η δυνατότητα άσκησης δραστηριότητας αγροτουρισμού, δεν παρέχεται μόνο σε κατ' επάγγελμα αγρότες, εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών  και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, αλλά σε όσους έχουν την διάθεση εναρμονιζόμενοι πλήρως στο πλαίσιο που συζητούμε και τους κανόνες που θέτει κατά κύριο λόγο το Υπουργείο Τουρισμού στο τουριστικό αντικείμενο της επένδυσης.

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι συζητούμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που έρχεται με πολλά χρόνια καθυστέρηση. Ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει να διορθώσει στρεβλώσεις, να θέσει κανόνες, να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να προσφέρει νέα, ανταγωνιστικά προϊόντα στον κλάδο του Τουρισμού. Και είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος που έρχεται προς συζήτηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Διότι εάν δεν προσέξουμε σήμερα, εάν δεν προχωρήσουμε σήμερα με αίσθημα σοβαρότητας και ευθύνης σε όλες εκείνες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η αύξηση που παρατηρείται, θα είναι σύντομα μια ανάμνηση η οποία θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ανάπτυξη, την οικονομία και την κοινωνία.»

Σχόλια