Ειδήσεις

Αμερικανικό Top Gun στην Κρήτη

Στην Κρήτη θα χτυπά από τις 9 Αυγούστου και  για 15 ημέρες η  καρδιά της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε το διάστημα αυτό θα βρίσκονται στην 115 πτέρυγα Μάχης στα Χανιά 18 μαχητικά αεροσκάφη f16 block 50 που έχουν ως έδρα τους τη Γερμανία

Επισήμως πρόκειται για συνεκπαίδευση Αμερικανών και Ελλήνων χειριστών   όπως είχε γίνει τον Φεβρουάριο  και με 12 αεροσκάφη f15 .

Ωστόσο η εκπαιδευτική δραστηριότητα δεν είναι τυχαία και σχετίζεται άμεσα με την πρόθεση του Αμερικανικού Πενταγώνου να αποτελέσει η Σούδα τον βασικό σταθμό εξόρμησης και παρακολούθησης του νέου ρωσικού Στόλου της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα 18 F-16 Block 50 θα προσγειωθούν στην Κρήτη την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ξεκινήσουν κοινές αποστολές air-to-air, air-to-ground και COMAO με τους Έλληνες χειριστές στις 9 Αυγούστου. Η συνεκπαίδευση θα ολοκληρωθεί στις 23 Αυγούστου.

Την αμερικανική αποστολή απαρτίζουν συνολικά πάνω από 250 άτομα προσωπικό της Μοίρας, διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως τεχνικοί.

Ο εναέριος χώρος του Αιγαίου και ειδικά το «άνοιγμα» νότια της Κρήτης αποτελεί για τους Αμερικανούς μία πρόκληση για την εξοικείωση στη μάχη πάνω από θάλασσα, όπως άλλωστε και πάνω από έδαφος με την ιδιομορφία της Πελοποννήσου ή και της Στερεάς Ελλάδας, η οποία πιθανόν να «παίξει» στα σενάρια και τις αποστολές των αμερικανικών με τα ελληνικά αεροσκάφη.

Στην συνεκπαίδευση θα συμμετέχουν και άλλα αεροσκάφη από πολεμικές μοίρες θα συμμετέχουν σε αυτή και ιπτάμενα ραντάρ ενώ υπάρχει ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να στείλουν στη Σούδα και ιπτάμενο τάνκερ, πιθανόν KC-135 προκειμένου να γίνει εναέριος ανεφοδιασμός από ελληνικά και αμερικανικά αεροσκάφη.

Οι  αεροπορικές αποστολές θα πραγματοποιηθούν όλες ημέρα και θα πιθανόν να περιλαμβάνουν βολές με «αδρανή όπλα».

Η συνεκπαίδευση θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος της, στο Αιγαίο. Νότια της Κρήτης και μέχρι την ΑΟΖ της Κύπρου, στον χώρο δραστηριοποίησης του ρωσικού Στόλου ή για την ακρίβεια στα δυτικά της περιφέρειας αυτής.

Αεροσκάφη ιδίου τύπου διαθέτει και η Ελλάδα με σταθμό τους την 111 πτέρυγα Μάχης στη Νεα Αγχίαλο. Η ταχύτητα τους είναι 2 ΜΑΧ και η πτητική τους ικανότητα φθάνει στα 50000 πόδια

Σχόλια